Atelier
Een goede bak koffie in een inspirerend kantoor onder de rook van Rotterdam. Daar wil je zijn! Met meer dan zestig collega’s creëren we iedere dag weer nieuwe ontwerpen, duurzame oplossingen voor diverse vraagstukken en bouwen we met elkaar aan een ambitieuze visie voor de toekomst.
Werken bij RoosRos is werken in een aangename werkomgeving. Met leuke collega’s in een professioneel, ambitieus team. Openheid, samenwerking en verantwoordelijkheid, daar staan we voor. We investeren in de ontwikkeling van onze mensen en onze organisatie. Hier is ruimte voor jouw passie!
Mooie Boules
Samen spelen en samen genieten. Vorige week hadden we een leuk teamuitje met het RoosRos-team! We brachten de avond door bij Mooie Boules in Rotterdam, een gezellige plek waar sport, spel en plezier samenkomen.
Niet alleen onze collega’s, maar ook hun partners waren van de partij. En dat maakte het extra leuk. De sfeer zat er goed in met activiteiten zoals mega jenga, ping pong, karaoke en jeu de boules. Er werd fanatiek gespeeld, uit volle borst gezongen en veel gelachen. Xu Meuwissen: “Het was fantastisch om elkaar op een andere manier te leren kennen en samen te lachen.” Bertold voegt daaraan toe: “Een beetje winnen hoort erbij, maar vooral samen plezier hebben en genieten van de avond!”
Het was een geslaagde avond waar we met veel plezier op terugkijken!
Afsluiting RoosRos Challenge
Team RoosRos heeft €42.500 opgehaald voor KWF Kankerbestrijding, en de cheque is inmiddels officieel overhandigd! Hartelijk dank aan alle sponsoren, deelnemers en iedereen die achter de schermen heeft geholpen. Samen hebben we een geweldige prestatie neergezet en hebben we de top bereikt in Chamonix.
Trots op ons team. Samen sterk!
ArchiCup
Zaterdag 24 augustus hebben we met veel plezier deelgenomen aan de ArchiCup Rotterdam! We zijn als eerste geëindigd in de poulefase en hebben het tot de kwartfinales geschopt. De winst ging dit jaar, net als vorig jaar, naar Powerhouse Company, die in een spannende finale MVRDV met 1-0 versloegen dankzij een beslissende penalty. Gefeliciteerd, Powerhouse Company! 🏆
De ArchiCup is een jaarlijkse voetbalcompetitie voor architecten- en designbureaus uit Rotterdam en omgeving. We kijken ernaar uit om volgend jaar weer mee te strijden om de ArchiCup!
Mercy Ships
RoosRos Architecten heeft zich aangesloten als partner van Mercy Ships. Henri Zwerus ontving hiervoor een plaquette als waardering voor onze betrokkenheid bij deze prachtige organisatie.
Mercy Ships biedt gratis medische zorg en operaties aan mensen in ontwikkelingslanden via ziekenhuisschepen, bemand door vrijwilligers. Ze varen naar gebieden met beperkte toegang tot medische hulp om levens te redden en kennis over te dragen.
Ben Kok, relatiemanager bij Mercy Ships “We zijn dankbaar dat er steeds meer ondernemers zich aansluiten bij ons prachtige Business Network.”
Vrienden van Ikazia
Donderdagochtend 23 mei hadden wij de eer om de Vrienden van Ikazia te verwelkomen bij ons op kantoor voor een inspirerende ontbijtbijeenkomst. Deze bijeenkomst stond in het teken van “Duurzame Leefomgeving”, een thema dat naadloos aansluit bij onze kernwaarden en visie als RoosRos Architecten.
De ochtend begon met een heerlijk ontbijt bij ons op kantoor, waar professionals en Vrienden van Ikazia de kans kregen om te netwerken en ideeën uit te wisselen. De sfeer was energiek en positief, wat zorgde voor een fijne start van de dag. Aart Jan Witvliet, voorzitter van Vrienden van Ikazia, opende de bijeenkomst met een hartelijk welkom.
Fancy Fair
Vorige week organiseerden we op kantoor een Fancy Fair in Franse sfeer. Deze middag en avond stonden in het teken van gezelligheid en onze gezamenlijke inzet voor de RoosRos Challenge “Samen naar de top” om geld in te zamelen voor het KWF.
Sharon: “Fantastique! Was in één woord de fancy fair. Van bingo tot lekker eten tot fleurige bloemen, voor iedereen was er iets wils. Zelf heb ik mijn steentje bijgedragen door het knippen van collega’s. Een uit de hand gelopen hobby wat ik nu mooi hier kon inzetten.
Bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen. We hebben nog 12 dagen te gaan voor de RoosRos Challenge. Op naar de top!
MTB naar de top
Afgelopen donderdag hebben we met een deel van het team de Brabantse heuvels verkend op de mountainbike! Met het oog op onze gezamenlijke bergbeklimming in juni, was dit een perfecte gelegenheid om aan onze conditie te werken en ons voor te bereiden op de uitdaging die ons te wachten staat. We hebben met elkaar een parcours van ruim 20 kilometer gefietst, met hier en daar flinke hoogteverschillen.
Arianne de Beeld: “Het mountainbiken met het team was echt geweldig! Ik kijk ernaar uit om dit vaker te doen en hopelijk blijven we ook na de challenge samen actief!”💪 Laten we deze energie vasthouden voor de klim naar de top in Frankrijk!
Benieuwd naar onze uitdaging in juni? Samen naar de top | RoosRos
Secretaressedag
Op deze dag zetten we graag onze geweldige secretaresses in het zonnetje.
Anja Nobel: “Onze secretaresses zijn goud waard! Ze zijn professioneel, regelen alles tot in de puntjes en vormen vooral het warm kloppende hart van de organisatie.”
Jaap Orgers: “ Jullie zijn de spil van onze organisatie. Elke dag staan jullie weer klaar om te ondersteunen, afspraken in te plannen, te organiseren en te coördineren. Jullie toewijding en professionaliteit maken elke dag het verschil. Dank jullie wel voor alles wat jullie doen, jullie zijn TOPPERS!”
Co-creatie
De RoosRos-Academie draagt bij aan de ontwikkeling van kennis en kunde van ons team. Een van de onderdelen is een inspiratie-sessie over co-creatie. Samen met de gebruikers en de opdrachtgever ontwerpen. Hoe doe je dat? Wat zijn tips en tricks?
Collega Thijs: “Bij co-creatie staan inleven in de opdrachtgever(s) en echt sámen creëren centraal. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat de architect goed voorbereid is en de kaders kent, om zo het creatieve proces in de goede richting te leiden.”
Met onze architecten en ontwerpers hebben we nagedacht hoe we dit nòg beter kunnen vormgeven. Samen ontwerpen aan gezonde en toekomstgerichte architectuur.
Open Coffee
Op 23 november mochten wij gastheer zijn van een inspirerende Open Coffee, georganiseerd door HW Linked. Deze laagdrempelige netwerkbijeenkomst brengt ondernemers, bestuurders en managers uit zowel de Hoeksche Waard als daarbuiten samen voor een ochtend vol interessante ontmoetingen en pitches.
Boxing company
Onlangs hebben wij met een deel van ons team, een training bij de Boxing Company in Oud-Beijerland gevolgd. We doken in de wereld van Cross Boxing, een toffe full-body work-out waarbij boksen wordt gecombineerd met functionele circuittraining. Daarnaast gaven we alles tijdens HITT, een High Intensity Interval Training waarbij onze hartslag flink de lucht in ging. Bij Cross Boxing werkten we in tweetallen, terwijl we bij HITT de bokszak te lijf gingen. Het was niet alleen een sportieve uitdaging, maar ook een mooie manier om als team nog sterker te worden. Op naar meer gezamenlijke uitdagingen!
Veiligheid eerst
Bij RoosRos Architecten hechten we veel waarde aan veiligheid en gezondheid. Daarom hebben onze projectmanagers met succes de VCA training afgerond. Deze training benadrukt het belang van veiligheidsrisico’s en van proactieve veiligheidsmaatregelen.
Veel ongevallen kunnen worden voorkomen door een grondige kennis van de potentiële risico’s, zowel bij degenen die het werk uitvoeren als bij de leidinggevenden die er direct bij betrokken zijn. Daarom investeren we in de continue scholing van onze medewerkers, met als doel het vergroten van hun vaardigheden en bewustzijn van veiligheidsprotocollen. Wij zijn trots op onze projectmanagers voor hun toewijding aan veiligheid en de gemeenschappelijke inspanning om een veilige werkomgeving te creëren. Gefeliciteerd met jullie succesvolle examen!
Excursie Spuifront
Eind oktober brachten we met ons team een projectbezoek aan het Spuifront in Oud-Beijerland. Met de oplevering gepland voor december, was dit de perfecte gelegenheid om een kijkje te nemen bij dit unieke project.
“Ik word later ook arsitekt”
Hoe bouw je een huis? En wat voor werk doet een architect? Sander Ros ging samen met de kleuters van groep 1 en 2 van de Groen van Prinstererschool in Klaaswaal op ontdekkingsreis. De jongens en meiden hoorden hoe je een huis of kantoor ontwerpt en dachten mee over hun eigen droomhuis. In het dorp, in de polder, in een flat, in kubussen, in een markthal, drijvend, onder de grond, in een boom, in de woestijn of juist op de Noordpool. Floris Ros: “Ik heb een hoge flat getekend!”. Na een rondje door kantoor gingen ze zelf aan de slag met schetsen en tekenden ze hun droomhuis. Jefta Lock: “Ik word later ook arsitekt”.
Nationale Buitenspeeldag
Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van een kind. Op avontuur in de natuur, samen spelen op straat, reëel in plaats van virtueel.
Op de Nationale Buitenspeeldag wordt er van heel Nederland een grote speelplek gemaakt. Hier wordt buitenspelen gestimuleerd waarbij het belang van een veilige speelruimte onderstreept wordt. RoosRos draagt graag bij aan goede speelvoorzieningen. In de natuur, uitnodigend om te bewegen en gevarieerd. Bij ons project bij de Groen van Prinstererschool in Klaaswaal komen groen en speeltoestellen samen en vormen ze een uniek geheel. Op het schoolplein is veel uitdaging wat er voor zorgt dat de kinderen zich niet vervelen.
Lees hier meer
Boostdag #1 2023
Samen leren, samen groeien. Op 12 mei hadden we met ons team weer een boostdag. Architectuur, inspiratie, passie, plezier en een toffe club vormden de ingrediënten voor een mooie dag!
Als onderdeel van onze RoosRos Academie hebben we ons laten inspireren door een bevlogen training van oud-hockeycoach Marc Lammers. Van goed naar goud. NeeleVat Logistics was onze gastheer. Een prachtige locatie in de havens van Rotterdam. Jan-Willem de Jong en Henk de Gelder leidden ons met terechte trots rond door het enorme DC en het grootse kantoorgebouw Port Park Pernis. Licht, lucht, uitzicht en een schitterende detaillering! De eerste boostdag van 2023 werd afgesloten met een bezoek aan de TP4 en TP6 loodsen in Rotterdam. In de voormalige fruitloodsen bevindt zich nu de Stadshaven Brouwerij Rotterdam. De perfecte plek voor een borrel en walking dinner.
Floriade 2022
Was het Evoluon zo’n 50 jaar geleden de ultieme bestemming van een schoolreisje, voor de bureaudag van RoosRos was dat een bezoek aan de Floriade. Beide uitjes hebben niet alleen een combinatie van educatie, opwinding en gezelligheid gemeen; deze Almeerse Ecowijk getuigt van tijdloze duurzaamheid.
Het voltallige team beleefde, deze keer samen met hun partner, een heerlijke dag in de weelderig groene entourage. Struinend tussen kassen en tuinen verleende een grote variatie aan paviljoens een uitputtende hoeveelheid informatie, waarin geen element aan natuurlijke circulariteit ontbrak. Eens temeer bleek hoe hoog het ecologisch geweten, naast saamhorigheid en plezier, in het vaandel van RoosRos staat. De inhoudelijke ervaring werd als vanouds kracht bijgezet door een smetteloze organisatie en culinaire afsluiting in de Foodhallen van Rotterdam. Opgetogen zocht elk zijn of haar bed op, om te (blijven) dromen van een groene toekomst.
Powertrip Hvar
Met het hele kantoor naar Hvar. Vorige week gingen we met ons team naar het idyllische eiland voor de Kroatische kust. Mooie baaien met verscholen stranden, prachtige natuur met geurende lavendelvelden en schilderachtige dorpjes. De driedaagse trip stond in het teken van ontspanning, actie en plezier. Het was dé gelegenheid om elkaar nog beter te leren kennen!
Na aankomst in Split brachten speedboten ons over zee naar de Pakleni Islands waar we dineerden. Vervolgens gingen we richting het eiland Hvar, waar we de rest van de dagen verbleven in een ‘eigen’ hotel.
Benieuwd naar onze avonturen? Lees hier meer!
Outdoor Valley
Donderdag 19 mei verruilden de jongens en meiden van RoosRos hun kantoorkleding voor sportkleding om met het hele team verschillende activiteiten te beleven in Bergschenhoek. Bij de Outdoor Valley beleefden we een sportieve middag met elkaar. De één liet zich onderdompelen in de modder op de survivalbaan, de ander zocht het hoger op in de klimhal, weer een ander probeerde zijn collega’s te raken met de arrow battle, liet zijn hersens kraken bij de escape game of fietste zijn collega’s eruit op het mountainbikeparcours. Genoeg variatie om een gezellige en vooral sportieve middag te beleven. De dag sloten we af met een borrel en een heerlijke BBQ in het zonnetje.
Het was als vanouds weer supergezellig om op deze manier bij elkaar te zijn. Een goed voorproefje voor onze trip naar Hvar volgende maand!
Intervisiemiddag LocHal Tilburg
Afgelopen week was het weer tijd voor intervisie! In de LocHal, dé culture Hotspot van Tilburg, ging team RoosRos aan de slag met het thema van deze middag: de RoosRos cultuur. Onder leiding van Gert van ’t Hof spraken we openhartig met elkaar over belangrijke thema’s binnen het bureau. We kijken terug op een leerzame en interactieve middag!
De intervisiemiddag maakt deel uit van onze RoosRos Academie. We organiseren initiatieven om te inspireren, te leren en te blijven ontwikkelen. Gericht, duurzaam en slim investeren in elkaar; dát is hoe we dat doen.
RoosRos Academie
Als lerende en toekomstgerichte organisatie besteden wij bij RoosRos Architecten veel tijd en aandacht aan de ontwikkeling van medewerkers. Anja Nobel – Ros is directeur HRM en samen met Sharon de Vos – Van Vugt verantwoordelijk voor de RoosRos Academie. Wij spraken hen over het idee achter het programma, het afgelopen jaar en de plannen voor 2022.
Anja: “Bij RoosRos is het onze missie om toekomstgericht en gezond te bouwen. Die twee begrippen passen wij niet alleen toe in onze ontwerpen, ze vormen het fundament onder alles wat wij doen. En dus ook onder hoe wij met onze mensen omgaan. ” Wil je meer weten over de RoosRos Academie of ben je benieuwd naar het verhaal van collega’s Anja en Sharon? Klik dan hier.
Intervisie- en Boostdag
Een fysieke, inspirerende, verdiepende dag met het hele RoosRos team. Nadenken over de toekomst, genieten van architectuur en veel lol maken. In de herfstvakantie bezochten we ons Dr. Knippenberg College in Helmond. Na inspirerende lezingen, een heerlijke lunch en een rondleiding door ‘het feest van ruimte en licht’ sloten we de dag gezamenlijk af op Strijp-S in Eindhoven.
Naast verhalen van collega’s Sander, Martijn en Christiaan hadden we twee inspirerende externe sprekers te gast. Futuroloog en econoom Peter van der Wel vertelde meer over ‘de goede toekomst’. Olivier Lauteslager ging middels een interactieve sessie in op de veranderende rol van architect. Meer lezen over deze inspirerende dag? Klik dan hier.
Vijfentwintig architecten in spé
Onder leiding van ontwerper Elisabeth van Ginkel kregen leerlingen van de Groen van Prinstererschool in Klaaswaal een kijkje in de keuken van de architect. Tijdens een bezoek aan ons architectenbureau leerden de kinderen uit groep 4 en 5 hoe architectuur begint met het handschetsen op een leeg vel papier en eindigt in een volledig gereed gebouw. Door zelf aan de slag te gaan met schetsen, de monsters van bouwmaterialen én over de schouders mee te kijken bij een aantal collega’s, maakten de kinderen praktisch kennis met het vak. Vervolgens zijn zij in hun projectweek aan de slag gegaan met het ontwerpen van hun droomhuizen. Elisabeth heeft aan het eind van de projectweek de creatieve ontwerpen van alle kinderen bekeken en de eerste prijs uitgereikt aan de winnaars.
Drie collega’s geslaagd
Binnen RoosRos Architecten vinden we (zelf)ontwikkeling belangrijk, daarom zetten we graag weer een aantal collega’s in het zonnetje. Jeroen, Maurien en Christiaan behaalde afgelopen jaar hun diploma’s. Een knappe prestatie waarbij leren uit de praktijk werd afgewisseld met studie vanuit de boeken. Namens de RoosRos Academie ontvingen deze mannen een heerlijke fles bubbels om deze prestatie te vieren. Christiaan de Wit sluit de opleiding Integraal Bouwmanagement af met een 9! Hij deed onderzoek naar het inzetten van BIM bij het bepalen van de losmaakbaarheid van een gebouw. Jeroen Beerens heeft na 2 jaar beroepservaring zijn PEP behaald en mag zich nu officieel Architect noemen. Maurien Plug deed voor zijn opleiding HBO bouwkunde onderzoek naar de veranderende rol van de architect en sloot zijn onderzoek en presentatie af met een 8,1!
Leren doen we met en van elkaar
RoosRos architecten stuurt haar projecten – al dan niet ondersteunend aan de procesmanager – op een aantal zakelijke aspecten: geld, organisatie, tijd, informatie en kwaliteit & risico. Daar is de E van Emotie aan toegevoegd. Een ontwerp- en bouwproces moet een feestje zijn met een heldere kop en staart. Vandaar dat er vanuit de RoosRos Academie interne trainingsdagen worden georganiseerd voor collega’s die hun kennis op het gebied van procesmanagent willen vergroten. Het doel van de training is om medewerkers in staat te stellen een project professioneel te begeleiden op de 6 onderdelen. Aan de hand van een studieplan doen zij gerichte kennis op om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen op het gebied van projectbeheer. Dit doen ze niet alleen, elk onderdeel is een cursusdag en wordt gegeven door een duo van ervaren collega’s. Zo leren we niet alleen met elkaar, maar ook van elkaar!
RoosRos @Nemesys Tunnelloop
Bij RoosRos zijn we graag sportief en gezond bezig. De Nemesys Tunnelloop was de kans om beide te combineren. Een mooie bijkomstigheid is dat een deel van de opbrengsten van de Tunnelloop naar Halte Zomervilla gaat. Een stichting die een thuis biedt voor kinderen met ernstige meervoudige beperkingen en waar collega Sander ambassadeur van is.
In de prachtige natuur van de Hoeksche Waard liepen collega’s Jeroen, Marijn en Vera het parcours van 25 km en Bart de 12,5 km. En dat was op deze warme zaterdag geen makkelijke opgave!
Vera: “Het was een gezellige middag. Het is leuk om je collega’s eens in een andere setting te zien. Wat mij betreft doen we volgend jaar weer mee!”
RoosRos Zomer Borrel
Een goede start van de zomer… Nu de versoepelingen meer ruimte gaven heeft ons team het begin van de zomer(vakantie) ingeluid. Op het terrein van het monumentale Fort Buitensluis, een project van RoosRos, was er genoeg ruimte om elkaar weer live te ontmoeten en konden we ook nog eens genieten van het heerlijke weer.
Onder het genot van een borrel konden collega’s met elkaar bijpraten en zagen sommigen elkaar na lange tijd weer live. Er was aandacht voor verschillende stagiaires en BEP’ers die hun onderzoek of afstudeerproject hadden afgerond. Chapeau! Verder sprak Sander Ros namens de directie zijn waardering uit naar alle collega’s voor hun grote inzet. Vanuit huis werken was niet altijd gemakkelijk, maar we hebben het met elkaar gedaan! Een heerlijk Italiaans buffet volgde en natuurlijk kon het dessert niet ontbreken. We sloten de avond af rondom het kampvuur.
Boostdag I 2021
De eerste boostdag van 2021 is een feit. Dit keer digitaal; achter onze laptop zaten we klaar voor een inspirerende en leerzame middag. Topsprekers Reinier van den Berg en Teun van de Keuken namen ons mee in hun verhaal over biodiversiteit, klimaatverandering en afval. De boostdag werd traditiegetrouw afgesloten met een heerlijke (digitale) borrel.
RoosRos Academie
Als lerende organisatie zijn we bij RoosRos Architecten altijd in ontwikkeling en blijven we leergierig. Vanuit deze overtuiging is de RoosRos Academie ontstaan. Een academie die medewerkers de mogelijkheid biedt om zich vakinhoudelijk maar ook op persoonlijke gebied te blijven ontwikkelen. En dat ontwikkelen doen medewerkers voor zichzelf of in trainingsgroepjes. Twee keer per jaar hebben we met het hele team een boostdag.
Benieuwd naar de sprekers en de ervaring van onze collega’s? Klik dan hier.
Zomerse start voor RoosRos
Met de zomer in het vooruitzicht trakteert het directieteam van RoosRos de enige echte zomerkoninkjes. Passend bij de gezonde visie en als blijk van waardering ontvingen alle medewerkers een heerlijke mand aardbeien for a berry good day!
De RoosRos Relax Ronde
Ook al lopen de projecten door en blijven we met elkaar bouwen aan onze ambitieuze toekomstvisie. Toch missen we bij RoosRos de persoonlijke verbinding die we met elkaar hadden op kantoor. Hoe zorg je er dan voor dat je elkaar toch blijft spreken en zien? Afgelopen weken hadden we de RoosRos Relax Ronde, de opvolger van de RoosRos Raadsel Ronde. Digitale workshops en proeverijen met een groepje collega’s. Zo maakten we bonbons (en aten die op), schilderden we als Bob Ross of lieten we onze zintuigen prikkelen door een heerlijke koffie-, whiskey- of wijnproeverij. Kortom: lekker creatief vanuit je eigen huis en toch samen!
Wij lopen een ‘ommetje’!
Digitale afsluiter 2020
Ieder jaar komen we rond deze tijd met team RoosRos samen om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat er komen gaat. Dit jaar natuurlijk niet fysiek, maar digitaal!
Vooraf ontvingen alle collega’s een borrelbox op de deurmat. 🥂 Met een hapje en een drankje blikten we terug op de hoogtepunten, mijlpalen en herinneringen van 2020, gingen we met elkaar de digitale strijd aan in een online escaperoom én bekeken we als afsluiter de RoosRos eindejaarsfilm. Benieuwd naar deze film? Speciaal voor jullie hebben we een kleine sfeerimpressie gemaakt. Zie hier.
Kortom, een interactieve middag met heel veel digitale gezelligheid. Wij wensen al onze relaties goede kerstdagen en een gezond (en toekomstgericht) 2021! ✨
Wat is jouw verhaal?
“Those who tell the (best) stories, rule the world” – Hopi Indian Proverb
In het kader van ‘RoosRos maakt verbinding’ organiseerde de RoosRos Academie een verdiepende training over ‘The power of Storytelling’. Verschillende collega’s maakten kennis met storytelling, leerden wat het nut van verhalen is én gingen zelf aan de slag met verteltechnieken.
Luisteren doe je niet alleen met je oren, alle zintuigen doen mee.
Wat is akoestiek?
En wat is de relatie tussen geluid en gezondheid? In het kader van ‘Aantoonbaar Gezond’ stonden er maandag 2 maart inspirerende kennissessies en workshops op de agenda van de RoosRos Academie (RRA).🎓
Onder leiding van de deskundigen Jan Bril en Gislaine Schrijnemaekers van Het GeluidBuro, prof. dr. ir. Diemer De Vries en Rick Kamzol van Incatro Room Acoustics gingen we de diepte van de akoestiek in. Je begrijpt dat wij met een flinke dosis nieuwe kennis het kantoor verlieten…
Binnenkort delen wij onze opgedane kennis in een #BLOG. Houd onze nieuwsberichten daarom goed in de gaten!
Gezamenlijke aftrap 2020
Lunchen bij RoosRos is elke dag een feestje, maar tijdens de nieuwjaarslunch toch nog even iets meer. Collega Sander nam ons mee door de ambitieuze doelen voor het aankomend jaar. Frisse plannen, goede voornemens en de focus op de horizon met de nieuwe Toekomstvisie RR2025. Ook team Goes kwam aan het woord en vertaalde de nieuwe visie in een Nijntje-variant… 🐰
Een mooie gezamenlijke aftrap voor 2020. Hoe zijn jullie het nieuwe jaar begonnen?
Eindejaarsborrel 2019
Een mooie terugblik op de RoosRos eindejaarsborrel 2019.
In onze nieuwe ‘huiskamer’ keken we met elkaar terug op het afgelopen jaar. Trots mogen we zijn, op alle projecten, waargemaakte ambities, leerzame momenten en natuurlijk op ons fantastische team! Ook keken we vooruit. Naar 2020, 2025 én… naar onze volgende Boostdag. Een eerste (merkwaardige) hint werd onthuld. Zand, een schep en het woord ‘challenge’… Wat denk jij dat we gaan doen?
Voor nu wensen wij iedereen fijne feestdagen en een gezond 2020!
Team RoosRos.
Samen werken, samen innoveren, samen leren
RoosRos ter land, ter zee en in de lucht: BOOST-dag II 2019 zit er weer op! ‘We zijn letterlijk en figuurlijk ge-boost. Het was een inspirerende dag met elkaar,’ vertelt collega Jan Fix. ‘Spreker Paul Iske nam ons mee in de wereld van briljante mislukkingen met een fantastische lezing over de complexiteit van innovatie en ondernemen. Genoeg stof tot nadenken dus.’
RoosRos 66 Route 66
RoosRos bestaat 66 jaar; een goede reden voor een feestje. Vorige week hebben wij dit met onze collega’s en partners gevierd. In zwart-wit, op z’n Amerikaans. Leuke bijkomstigheid was de winst van de Innovation Award ZHZ 2019. Hierdoor smaakten de vega-burgers, duurzame hapjes en donuts nog lekkerder.
Powertrip Porto
Ontspanning, cultuur én uiteraard architectuur: de Porto Powertrip stond in het teken van díe drie dingen. Juni 2018 maakten we als bureau een inspirerende driedaagse trip naar Porto. De bruisende stad aan de Douro-rivier, met een fijne sfeer, vele prachtige bezienswaardigheden en culinaire verrassingen.
RoosRos poetst en verft tijdens NLdoet
Ook in 2019 verruilden de medewerkers van RoosRos Architecten hun bureaustoel en computer in voor een verfkwast, een snoeischaar of een poetsdoek. Drie ‘eigen’ projecten waren dit jaar geselecteerd voor de jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet.
Powertrip Bazel
Cultuur, architectuur en natuur. Een paar van de ingrediënten voor een succesvolle powertrip die we juli 2019 met het hele kantoor maakten naar Bazel. Op de fiets door de wijnvelden, slapen in een tent, bezoek aan de campus van een van ‘s werelds bekendste interieurmerken: Vitra.
Boost yourself
In alle vroegte vertrokken we met 60 collega’s in een bus richting het Zuiden. Een schoolreis met kantoor, alleen dan zonder de snoepzak en de kleffe boterhammen in je tas, wel met geliefde usb aansluiting in de bus, waar massaal de telefoons in werden geplugd. Doel van de dag, het bezoeken van twee projecten die door ons zijn ontworpen. Daarnaast een lezing van landschapsarchitect Steven Delva. En als afsluiter bier en burgers.
Circulair en toekomstgericht denken en doen
65 jaar schetsen, ontwerpen, zoeken naar antwoorden op de vraag achter de vraag. Architectuur als ambacht. Een goed moment om tijdens deze gelegenheid stil te staan bij ‘Verleden, Heden, Toekomst’. Een inspiratiesessie, waarbij we niet alleen stilstaan bij het verleden en heden, maar ook met de blik op de toekomst.
RR-Academie Boostdag ’18
De eerste Boostdag is een feit. De RR-Academie heeft officieel haar vlucht genomen met deze dag die in het teken stond van inspiratie, teambuilding en plezier. Het projectbezoek, inspirerende workshops en diner op ‘top’-locatie bleken de ideale ingrediënten voor een succesvolle dag. Met elkaar in ontwikkeling blijven, dáár draait het om.
Wasila
“Het proces van creëren en realiseren maakt me gelukkig.” Wasila Hasan is recent begonnen als technisch ontwerper bij RoosRos. Haar passie voor modelleren en technische details maakt haar gedreven om ontwerpen tot leven te brengen. Na haar studie Bouwkunde aan de Haagse Hogeschool en werkervaring bij architectenbureau SYNRG, voegt ze nu haar kennis en enthousiasme toe aan ons team.
25-jarig jubileum Jaap
Al 25 jaar maakt Jaap Orgers deel uit van ons team bij RoosRos! Een kwart eeuw vol groei, ontwikkeling en vooral sterke betrokkenheid bij het bureau. We gingen in gesprek met Jaap over zijn loopbaan en wat dit zilveren jubileum voor hem betekent.
In 1999 zette Jaap zijn eerste stap binnen RoosRos, net na zijn HTS-opleiding. Hoewel hij een baan dichter bij huis kon krijgen, koos hij bewust voor RoosRos vanwege de diversiteit aan projecten en de mogelijkheden om door te groeien.
Lees hier het hele artikel.
12,5 jarig jubileum Christiaan
12,5-jaar bij RoosRos! Christiaan de Wit is als technisch ontwerper en BIM-coördinator een vertrouwd gezicht bij RoosRos. Hij speelt een belangrijke rol in tal van projecten én onze digitale innovaties. We spraken met Christiaan over zijn ervaringen en wat deze mijlpaal voor hem betekent.
RoosRos en Christiaan zijn in de loop der jaren steeds meer naar elkaar toegegroeid. “Daardoor, en waarschijnlijk doordat ik ouder word, lijkt de tijd steeds sneller te gaan. En dan zit je er ineens al 12,5 jaar!”
Lees hier het hele artikel.
Miriam
Grüezi en hallo! Ik ben Miriam en kom uit Zwitserland en Duitsland. Vorig jaar ben ik afgestudeerd aan de TU Delft en sinds juni ben ik werkzaam als architectonisch ontwerper bij RoosRos. Ik heb al heel erg genoten van mijn eerste maand. In mijn tweede week mocht ik al mee om een berg te beklimmen (enorm thuisvoordeel) en daardoor heb ik iedereen goed leren kennen. Ik voelde mij direct deel van de RoosRos-familie.
Ik kijk erna uit nog veel meer te leren van alle fantastische mensen hier en mijn kennis van biobased architectuur toe te passen. De toekomst van bouwen is circulair en biobased en daarmee kan ik nu eindelijk in de praktijk aan de slag!
Rick
Hey! Ik ben Rick Schuurmans, een creatieve architect in opleiding met de wil om veel te leren. Niet alleen heb ik de passie voor het vak van architect, maar ook de ambitie om deel uit te maken van de generatie die de nieuwe stad ontwerpt. Ik zie de taak van een architect in het vinden van een harmonie tussen ruimte, gevoel en hoe deze zich verhouden tot de omgeving. Dit alles met een juist gebruik van innovatie en hernieuwbare materialen.
Ik hoop bij RoosRos erg veel te leren en mooie projecten te kunnen maken. De ambities en het plezier in het bedrijf komen overeen met mijn eigen enthousiasme in het vak. Ik kijk dan ook erg uit naar mijn werk!
Marthe
Hoi, mijn naam is Marthe de Frel, ik ben 20 jaar en in deze laatste periode van mijn schooljaar loop ik stage bij RoosRos. Ik zit op het Hout- en Meubileringscollege en ik doe nu mijn laatste jaar interieuradviseur.
Bij RoosRos hoop ik door te groeien in mijn vak, mooie voorstellen te maken en veel te leren. Verbinding en duurzaamheid vind ik belangrijk om mee te nemen in projecten en ik kijk er naar uit om dat toe te passen!
Hala
Hoi! Ik ben Hala Musallab en ik ben erg enthousiast om de komende periode te werken als stagiair bij RoosRos Architecten. Deze kans stelt me in staat om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en mijn ervaring te vergroten. Momenteel ben ik bezig met mijn bachelor aan de TU Delft, en volgend jaar zal ik beginnen aan mijn masteropleiding.
Mijn passie ligt met name in circulair bouwen en het streven naar een duurzame toekomst. Ik geloof sterk in het creëren van architectuur die niet alleen functioneel en esthetisch is, maar ook een positieve impact heeft op onze planeet. Bij RoosRos Architecten zie ik de mogelijkheid om mijn passie om te zetten in concrete projecten en mijn kennis te verdiepen op het gebied van circulair ontwerpen.
12,5-jarig jubileum Daan
Onlangs vierden we het 12,5-jarig jubileum van onze collega Daan Font Freide. Een zeer gewaardeerde collega en ambitieuze architect.
“Veel mensen weten niet én denken niet direct dat ik eigenlijk helemaal niet van in het middelpunt staan houd als het om mij persoonlijk gaat,” bekende Daan, “maar deze gelegenheid is toch wel bijzonder.”
20-jarig jubileum Bertold
Onlangs vierde RoosRos Architecten een bijzondere mijlpaal met Bertold van Burg, een van de vijf directieleden van het bedrijf, die al 20 jaar lang een vaste speler van het team is. We hebben een gesprek met Bertold om meer te weten te komen over zijn loopbaan, hoogtepunten en wat hem energie geeft.
“Mijn doel is om altijd te groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan.”
12,5-jarig jubileum Teun
Onlangs vierden we een bijzondere mijlpaal: het 12,5-jarig jubileum van Teun de Vries! In een interview deelt Teun zijn persoonlijke ervaringen en reflecties op de afgelopen jaren als technisch ontwerper en BIM-specialist.
“De afgelopen jaren heb ik verschillende applicaties en tools ontwikkeld, waarbij het grootste compliment is dat innovatie vaak onopgemerkt blijft. Het feit dat het natuurlijk, eenvoudig en effectief is, maakt het voor mij des te waardevoller.”
12,5-jarig jubileum Jan
Tijdens de eindejaarsborrel in december hebben we samen stilgestaan bij een bijzondere mijlpaal: het 12,5-jarig jubileum van Jan Fix. Jan blikt terug op zijn jaren als financieel medewerker bij RoosRos. In dit interview deelt hij zijn ervaringen, herinneringen en kijkt hij vol enthousiasme naar de toekomst.
“Via mijn neef hoorde ik over de vacature voor financieel medewerker bij RoosRos. Zo begon mijn avontuur hier, en ik ben ontzettend blij dat ik onderdeel mag zijn van dit mooie bedrijf.”
Juan
Mijn naam is Juan en ik kom uit Spanje. Afgelopen jaar heb ik mijn bachelor afgerond aan de Technische Universiteit Eindhoven en sinds oktober loop ik stage bij RoosRos Architecten. Tijdens mijn stage heb ik deelgenomen aan gave projecten en taken. Onder begeleiding van mijn toffe collega’s heb ik waardevolle ervaring opgedaan in de architectuurbranche. Als toekomstig architect voel ik me sterk verbonden met de kernwaarden van RoosRos. Bovendien biedt deze kans mij de mogelijkheid om mijn Nederlands te oefenen en te verbeteren. Werken bij RoosRos is altijd gezellig 🙂
Stefan
Wij zijn trots dat wij collega Stefan Priemis mogen voorstellen als technisch directeur van RoosRos Goes. Stefan is sinds het eerste uur van RoosRos Goes werkzaam bij ons bureau en heeft veel ervaring opgedaan met het aansturen van complexe bouwprojecten.
Stefan: “In de afgelopen 17 jaar heb ik veel mooie projecten mogen begeleiden. Groot en klein, in de breedste zin van het woord. De nieuwbouw van het hoofdkantoor van Roompot, de verduurzaming van monumenten vormen wel de kersen op de taart. Daarnaast zijn er veel mooie contacten ontstaan. Nu een nieuwe functie; ik ga vol enthousiasme verder als technisch directeur bij RoosRos Goes in de watertoren! Ik wil werken aan de verdere ontwikkeling van ons bureau, van mezelf en van anderen. En natuurlijk blijven bouwen aan mooie projecten!”
John
Mijn naam is John Mol, sinds oktober 2022 ben ik als architect werkzaam bij RoosRos. Momenteel werk ik aan een grote diversiteit van projecten. Dat vind ik prettig en zorgt voor een dynamische werkweek. Het leukste aan ons vak vind ik het daadwerkelijk tot leven zien komen van unieke dromen. Ieder project, iedere locatie en iedere gebruiker is anders, wat het werk iedere keer weer bijzonder maakt.
Opvallend positief vind ik de manier waarop collega’s bij RoosRos met elkaar omgaan en samenwerken. Dit maakt werken bij RoosRos voor mij geweldig. Gezamenlijk met elkaar ontwerpen vanuit ieders competenties geeft een extra dimensie aan ons vak en maakt het product alleen maar beter.
Thijs
Hoi! Ik ben Thijs Kroft en ik loop sinds februari stage bij RoosRos Architecten. Inmiddels is mijn laatste werkdag aanstaande en blik ik terug op een mooie stage periode waarin ik mijzelf heb kunnen ontwikkelen en vertrouwen in mijn kunnen heb gekregen. RoosRos is een prettige omgeving, met erg leuke en vaardige collega’s die altijd klaar staan om te helpen en om kennis te delen.
In de loop van de tijd is de liefde voor het vak steeds meer gegroeid en ik kan nu volmondig zeggen: “Ik word architect!” Nu het einde van mijn stage nadert ben ik alleen nog maar dankbaar voor de kans die ik hier heb gekregen en voor de mooie projecten waar ik aan heb mogen bijdragen.
Kirmina
Hoi! Ik ben Kirmina Rezk en ik loop sinds februari stage bij RoosRos. Mijn stage gaat (helaas) richting zijn einde, maar ik kan met vol vertrouwen zeggen dat ik mij door mijn stage meer zelfverzekerd voel binnen het vakgebied. Enerzijds door de verantwoordelijk die je krijgt van mede collega’s en anderzijds door de veilige omgeving waar ik om hulp kan vragen indien nodig.
Ik heb veel geleerd over wat ik later wil en welke richting ik op wil gaan. Ik ben heel blij met de ervaring die ik heb opgedaan en de nieuwe mensen die ik heb ontmoet. Ik raad het iedereen aan om ergens stage te lopen waar je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en waar je in een fijne kring het mooiste uit jezelf kunt halen!
Jan
Hoi, ik ben Jan en als financieel medewerker ruim 12 jaar in dienst bij RoosRos. Ik krijg er energie van om als een spin in het web, de juiste informatie op te halen en deze samen te laten komen in de rapportages. Samen met collega’s zorgen we ervoor dat de directieleden het financiële beleid kunnen maken. Vrijheid binnen je takenpakket en het onderling vertrouwen zorgen ervoor dat ik mijn werkzaamheden soepel kan afhandelen. Naast mijn werk ben ik graag sportief bezig, zo heb ik in april de Marathon van Rotterdam gelopen. Bij RoosRos is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling wat ik als prettig ervaar. Het leuke team en het gevoel van toegevoegde waarde te kunnen zijn maakt dat ik graag bij RoosRos werk.
Jeroen
Hoi, mijn naam is Jeroen. In 2015 liep ik al stage bij RoosRos, ik zat toen in mijn derde studiejaar van de TU Delft. Na die stage ben ik nooit meer weggegaan bij RoosRos. Sinds twee jaar heb ik mijn architectentitel behaald en ben ik werkzaam als Architect. Ik ben opgegroeid in Oud-Beijerland en was dus ook al bekend met RoosRos. Met mijn achtergrond als Oud-Beijerlander ben ik ook nog eens de enige in de Hoeksche Waard woonachtige Architect bij RoosRos (naast Sander dan 😉).
Wat ik waardeer aan het werken bij RoosRos Architecten is de open leeromgeving, waarin je wordt vrijgelaten om alles te leren over het vakgebied. Daardoor word je echt betrokken bij een project. Het team is heel divers, waardoor er veel dynamiek is in het werkproces. Het leukste aan mijn werk als Architect vind ik toch wel het contact met opdrachtgevers en andere partijen, om samen tot een mooi resultaat te komen.
Nieuwe stagiaires
Maak kennis met onze nieuwe aanwinsten! In de afgelopen week heeft RoosRos vier stagiairs mogen verwelkomen. Benieuwd wie ze zijn en op welke manier ze het RoosRos team komen versterken? Ze stellen zich graag aan u voor.
Klik hier om Kirmina, Max, Max en Thijs te leren kennen.
Anthony
Hoi, mijn naam is Anthony. Na het afronden van mijn studie bouwkunde op de TU Delft ben ik via Henk de Gelder het bedrijf ingerold. Bij RoosRos heerst een gezellige en gemoedelijke sfeer. Daarnaast sluit de visie van RoosRos aan op die van mij, namelijk gezond en toekomstgericht ontwerpen. Als beginnend architect krijg je de mogelijkheid om bij RoosRos te ontdekken waar je kracht ligt. Mijn werk is heel divers. Ik houd mij bezig met van alles; van tenders tot het uitwerken van het laatste meubelstuk en alles wat daar tussen ligt.
Ik heb de afgelopen 2 jaar hard gewerkt om mijn architectentitel te behalen. Tijdens de PEP heb ik ervaring opgedaan in veel verschillende aspecten van ons vakgebied. Wat ik waardevol vond aan de PEP is dat je in contact komt met veel mensen, waaronder oud-studiegenoten, die in dezelfde fase van hun carrière zitten. Hierdoor zie je veel overeenkomsten of verschillen in visies, waardoor je veel van elkaar kunt leren.
Arie-Willem
‘Ha, ik ben Arie-Willem. Al 25 jaar werkzaam bij RoosRos. De combinatie van mooie projecten en leuke collega’s maakt dat ik graag bij RoosRos werk.
Als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor de aansturing van het ontwerp- en bouwproces. De ene keer is dat een groot werk met kantoren, fabrieken en opslagruimten. Een andere keer een monumentaal pand met fraaie details. Of het realiseren van een nieuwe kerk. De diversiteit in projecten geeft mij veel voldoening. Daarbij komt dat ik graag samenwerk met mensen. Op een prettige manier met elkaar mooie dingen maken.’
Marijn
‘Hoi, mijn naam is Marijn en inmiddels ben ik ruim 13 jaar in dienst bij RoosRos. Afgelopen zomer is mijn 12,5-jarig jubileum gevierd op een wel heel bijzonder plek, Hvar (Kroatië). Collega’s hebben de tijd genomen om een filmpje te maken van mijn functie binnen RoosRos en dat is ze erg goed gelukt. Een bijzonder moment, een bijzondere plek, en een bijzonder jubileum.
In de afgelopen jaren is RoosRos erg gegroeid. Dit had impact op het werk als systeembeheerder. Hierdoor moet je bepaalde processen gaan automatiseren zodat het werk behapbaar blijft. Door continu mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen en verder te automatiseren en beveiligen is er een stabiel netwerk ontstaan waarin de medewerkers hun werk goed kunnen uitvoeren. RoosRos is een fijne werkgever met mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en een werkgever die meegaat met de nieuwe ontwikkelingen. Op IT-gebied is dat erg belangrijk!’
Banan
Mijn naam is Banan Azizieh. Ik studeer bouwkunde aan de TU Delft en ben afgelopen jaar begonnen aan mijn master architectuur. Deze periode loop ik stage bij RoosRos, een goeie plek om kennis te maken met het werkveld en eerste stappen te zetten in mijn carrière. RoosRos geeft mij de kans om aan gevarieerde projecten in verschillende fasen te werken. Mijn collega’s zijn heel aardig en er heerst een fijne sfeer, daar ben ik erg blij mee. Op kantoor hebben alle collega’s de vrijheid om op hun eigen manier te werken. Tegelijkertijd zijn wij als één grote familie: iedereen is bereid hulp te bieden om gezamenlijk naar hetzelfde doel te streven.
Eva
Mijn naam is Eva en ik ben sinds afgelopen september stagiaire bij RoosRos. Werken bij RoosRos heeft voor mij veel waarde. Als stagiair bij RoosRos mag ik gaan en staan waar ik wil en heb ik heel veel mogelijkheden. De RoosRos ambities op het gebied van flexibiliteit en losmaakbaarheid zijn kernwaardes van dit bureau. Als derdejaars student bouwkunde aan de TU Delft word ik door deze vooruitstrevende ambities van RoosRos alleen maar meer uitgedaagd. RoosRos is werkelijk een bruisend nest, waar met een dynamisch team wordt gewerkt aan toekomstgerichte ontwerpen. De diversiteit in projecten geeft mij een goed beeld van alle mogelijkheden en zorgt ervoor dat ik me binnen RoosRos optimaal kan oriënteren. Daarnaast heb ik door RoosRos de kans gekregen me binnen een werkomgeving te ontplooien en te proeven van mijn eventuele toekomstbeeld.
Pieter
Hoi ik ben Pieter, in 1999 was ik al eens werkzaam bij RoosRos als stagiair. Jaja, je leest het goed, het vorige millennium. Tussendoor heb ik nog wat vakantiewerk gedaan en sinds 1 januari 2005 ben ik in vaste dienst. Al meer dan de helft van mijn leven ben ik onderdeel van RoosRos. Je denkt misschien, is dat niet saai? Niet als ik RoosRos omschrijf als: bruisend, in beweging, vooruitstrevend en vernieuwend. Dat is namelijk hoe ik het ervaar. Samenwerken en innoveren op veel gebieden met een prachtige club collega’s.
Naast het werk ben ik graag bij mijn gezin en spreek ik met vrienden af. Ook zet ik me in voor een stichting die goed nieuws doorgeeft. Wat voor nieuws? Kom gezellig eens langs voor een bak koffie, dan vertel ik het je!
Sharon
Hoi ik ben Sharon, 23 jaar oud en sinds september 2020 kan ik mij een échte RoosRos’er noemen. Stiekem ben ik vanaf 2018 al bekend met het bedrijf. Ik liep er een halfjaar stage en deed er twee keer vakantiewerk. Ik geniet van de vrijheid die ik krijg in mijn werkzaamheden en de gezellige sfeer.
Binnen RoosRos houd ik mij bezig met de RoosRos Academie en de tenders. Twee mooie uitdagingen die erg veelzijdig zijn. De RoosRos Academie is breed georiënteerd en organiseert trainingen en cursussen voor zowel het individu als kantoor breed. Bij de tenders ben ik verantwoordelijk voor de eerste ronde, maar ook in de tweede ronde draag ik mijn steentje bij. Een tender winnen is waar ik energie van krijg.
Henk
Een zonnige dag in mei 2003 was mijn eerste werkdag bij RoosRos, toen nog Architektenburo Roos en Ros in Nieuw-Beijerland. Sinds die dag heb ik bijgedragen aan een lange reeks projecten: scholen, kantoren, laboratoria, bedrijfshallen, kerken, woningen in alle denkbare afmetingen; verbouw en nieuwbouw, in steen, staal, beton en hout; precies passend tussen eeuwenoude bestaande bebouwing of op plekken waar tot kort daarvoor het gras reikte tot voorbij de horizon.
Samen met collega’s en in overleg met diverse adviseurs breng ik bouwkunde, constructie, installaties en bouwfysica bij elkaar in een ontwerp dat past in de architectonische vertaling van de vraag van de opdrachtgever. Ik breng de verschillende onderdelen samen in een digitaal model dat de basis vormt voor het gebouw. Het is altijd weer een feest wanneer de puzzelstukken exact in elkaar vallen en een vanzelfsprekend geheel vormen.
Chico
Mijn naam is Chico en ik ben sinds augustus 2021 werkzaam bij RoosRos als architect. Ooit, na mijn studie, heb ik mij op dit bureau ontwikkeld tot wat ik ben. Nu, na een slordige 30 jaar, ben ik teruggekeerd op het oude nest van RoosRos. Het oude nest is nog steeds een warm nest, het voelt vertrouwd en als vanouds. Het bureau is, net als ik, de afgelopen 30 jaar enorm gegroeid, in de breedte en in de diepte, met een uitgesproken architectonische visie en maatschappelijke missie. Ik werk nu aan de meest uiteenlopende opgaves van scholen en politiebureaus tot aan woonhuizen, waarbij ik mijn kennis kan delen met de jongere generatie. Gezamenlijk bijdragen aan gezonde en toekomstgerichte architectuur, dat motiveert mij en maakt mij nog even enthousiast als destijds.
Gerardo
Hoi, mijn naam is Gerardo en ik werk sinds 1 juni 2021 als technisch ontwerper bij RoosRos Architecten. De eerste paar maanden als RoosRos’er zijn een feit. Ik ben warm welkom geheten door mijn collega’s en zit nu helemaal op mijn plek. RoosRos heeft oog voor de volgende generatie en zet zich in voor duurzamere gebouwen. Binnen de organisatie hoop ik mijzelf verder te kunnen ontwikkelen op bouwkundig en technisch vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Naast mijn functie binnen RoosRos volg ik de opleiding HBO-bouwkunde. In de zomer van 2022 hoop ik deze af te ronden. In het verleden heb ik mijn ervaring opgedaan in de praktijk als timmerman, uitvoerder en werkvoorbereider. De kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan ga ik nu inzetten binnen RoosRos. Het is van belang dat de techniek en de bouwkundige elementen goed op elkaar zijn afgestemd in een gebouw.
Margaretha
Met veel passie en plezier werk ik inmiddels al weer 3 jaar als projectmanager bij RoosRos. In de afgelopen jaren heb ik mogen werken aan een diversiteit aan projecten, van kleine multifunctionele centrums tot grote complexen van meerdere (woon)gebouwen – van transformatie tot hoogbouw. Als een spin in het web stuur ik projectteams aan, waarbij verbinding en samenwerking voor mij speerpunten zijn om een project te laten slagen. Daarnaast ontzorg ik de opdrachtgever en zorg ik ervoor dat het (bouw)proces zo soepel mogelijk verloopt, zodat het project binnen planning en budget wordt opgeleverd en waarbij het eindresultaat voldoet aan de gestelde kwaliteit en verwachtingen van de opdrachtgever en gebruikers. Samen met een aantal collega’s richt ik mij op het optimaliseren van onze werkprocessen. RoosRos stelt zich tot ambitieuze doelen in haar visie voor 2025, zoals o.a. losmaakbaarheid en aantoonbaar gezond. Met BIM zoeken we de aansluiting tot deze visie.
Henri
Werken ‘bij’ RoosRos Architecten is ondertussen meer dan twee decennia een vast onderdeel van mijn dagelijks bestaan. Het is een geweldige mix:
Werken aan de voortdurende opbouw en positionering van het bureau; Werken voor inspirerende opdrachtgevers; Werken door relaties en mooie projecten te ontwikkelen; Werken met een ondertussen grote groep toffe collega’s. #Samenwerken.
En naast werk is er gelukkig af en toe ook nog vrije tijd ;-). Waarbij het zomaar voor kan komen dat je op een zaterdagmorgen pardoes midden in een ‘RoosRos project’ je inschrijfticket voor een wielerronde mag gaan ophalen. Dat zijn mooie momenten. Al het werken aan, voor, door, met en bij RoosRos heeft betekenis. Voegt waarde toe. Ik voel me ‘groots’, fiets 115 km en kom weer terug op dezelfde plek bij de Beroepscampus om de sfeer nóg een keer op te snuiven: “Goed gedaan, team RR. Tot maandag”.
Henri Zwerus | directeur architect
Noortje
Hoi, ik ben Noortje Bierkens en ik versterk sinds april 2021 het team van RoosRos als marketing- en communicatiemedewerker. Na het afronden van de HBO opleiding Communicatie was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Via een berichtje op LinkedIn ben ik bij RoosRos Architecten terecht gekomen. Tja, de kracht van social media valt niet te ontkennen 😉
RoosRos is voor mij het beste speelveld. De visie van RoosRos, de manier waarop het bedrijf te werk gaat en met zijn medewerkers omgaat, sluit nauw aan bij mijn eigen normen en waarden. Er wordt altijd hard gewerkt maar is ook ruimte voor plezier met collega’s. Het leukste aan mijn werk is de veelzijdigheid. Als marketing- en communicatiemedewerker ben je een belangrijke schakel tussen de organisatie en de buitenwereld en grensbewaarder van het imago van RoosRos Architecten.
Lars
Hoi, ik ben Lars en sinds mei 2021 de nieuwe aanwinst bij de RoosRos familie. Afgelopen jaar heb ik mijn Master aan de TU Delft afgerond. Ik ben erg blij om mijn eerste stappen in het architecten vak bij RoosRos Architecten te zetten. Toch ben ik nog niet helemaal klaar met leren. De aankomende twee jaar volg ik de PEP, waarna ik mezelf officieel architect mag noemen. Ik ben ervan overtuigd dat architectuur de mogelijkheid heeft om een prettigere wereld te scheppen door kunst en techniek samen te brengen.
Naast mijn passie voor architectuur sport ik graag en kan je mij vooral in de klimhal vinden. Ik heb een brede interesse en ben enorm leergierig, dus kom gerust een keer langs om te discussiëren en te sparren.
Manuel
Hi, my name is Manuel Magnaguagno, an Italian professional with a lot of experience at various organizations as an Architect. I believe in a social, innovative, realistic, and inspiring architecture, to create a smart and pleasant life.
I strongly believe that Architecture is central to the transition to a more resilient and resource-efficient built environment. The ambitions and visions of RoosRos regarding the sustainability approach and research to make healthy buildings appeals to me enormously. I just started at this office, but I am already working on interesting projects that I will be proud of. It feels good to be part of this enthusiastic team!
Elmer
Architect it is! 🎓 Gefeliciteerd Elmer Pietersma met je officiële architectentitel. In september 2020 heeft hij als tweede van onze ‘beppers’ zijn beroepservaringsperiode van 2 jaar bij PEP Professional Experience Programma afgerond.
Elmer: “Officieel architect! Veel dank aan collega Mark Boschman voor de begeleiding de afgelopen periode en aan RoosRos Architecten voor alle ontwikkelkansen. Dank ook aan de PEP voor het organiseren van de verschillende interessante workshops en lezingen en het samenbrengen van een netwerk aan jonge architecten. Ik kijk terug op een geweldige periode waarin ik aan veel verschillende projecten heb mogen werken en kijk er naar uit om dit werk nu officieel als architect door te zetten!”
Arianne
Ik heb het geluk gehad om vanaf september 2017 mezelf collega te mogen noemen bij RoosRos Architecten. Werken op het secretariaat met een hecht IO team, het dagelijkse contact met fijne collega’s en gasten, het ontzorgen op diverse vlakken maakt mijn baan toch wel de leukste.
Maar ook de vele gezamenlijke uitjes, boost dagen en powertrips zorgen er voor dat de onderlinge band sterker wordt omdat je elkaar op die manier ook persoonlijk wat beter leert kennen. Met als gevolg dat we al veel hebben gelachen maar ook mooie gespreken hebben gevoerd. Dit alles bij elkaar zorgt er voor dat ik iedere dag weer met een glimlach naar mijn werk ga.
Vera
Gezond en toekomstgericht; dat klonk altijd al als muziek in mijn oren! Sinds 2018 mag ik aan gezonde en toekomstgerichte RoosRos ontwerpen werken in een dynamisch teamverband. Van renovatieprojecten waarin bouwafval een tweede leven krijgt tot aan nieuwbouw projecten met flexibiliteit en losmaakbaarheid als uitgangspunt. Kortom vooruitstrevende ambities wat gelukkig steeds meer zichtbaar wordt in meerdere branches, we hebben immers maar één wereld.
RoosRos denkt niet alleen aan de ontwikkeling in de architectuur maar ook aan persoonlijke ontwikkeling van elk individu. Sinds ik werkzaam ben bij RoosRos, ben ik direct gestart met de tweejarige beroepservaring periode. Een geïntegreerd programma voor het behalen van de architecten titel. Inmiddels ben ik over de helft en heb ik mezelf mogen ontwikkelen met leerzame maar vooral toekomstgerichte en vooruitstrevende projecten. Échte RoosRos projecten!
Mathijs
Al sinds 2009 ben ik onderdeel van de RoosRos-familie. Begonnen als stagiair tijdens mijn studie architectuur aan de TU Delft en na mijn afstuderen in 2013 in vaste dienst getreden. RoosRos is in de afgelopen jaren aardig gegroeid, maar het familiegevoel is gelukkig altijd gebleven.
De ambitie van dit bureau met betrekking tot duurzaamheid spreekt mij enorm aan en de zoektocht naar het maken van gezonde gebouwen vind ik interessant. RoosRos geeft jonge ontwerpers veel kansen om door te ontwikkelen. Ik ben blij met de kansen die ik heb gekregen om als jonge architect gebouwen te kunnen ontwerpen waar ik heel trots op ben.
Michiel
Hey! Ik ben Michiel Verstraten en ik ben sinds december 2020 gestart als projectmanager binnen het RoosRos team. Dertien jaar geleden ben ik afgestudeerd als bouwkundig ingenieur en ik ben destijds mijn loopbaan gestart bij een architectenbureau.In eerste instantie als technisch tekenaar maar al vrij snel heb ik mijn carrière voortgezet als assistent ontwerper. Enkele jaren geleden heb ik een opleiding tot projectmanager afgerond. Het technische aspect van de bouwkunde en het zorgen dat de visie van een ontwerp gerealiseerd wordt zit in mijn dna. De kennis en kunde die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd ga ik nu inzetten binnen RoosRos.
Je mag mij ’s nachts wakker maken voor grootse uitdagingen en avonturen!
Ps. Er zijn nog meer vacatures!
Anneloes
Ik ben 29 en ik heb mijn master Architectuur aan de TU in Delft met hart en ziel afgerond. Mijn afstudeerproject vond ik een extra leuk avontuur, omdat ik mijn liefde voor de natuur, duurzame architectuur én boardsporten heb kunnen combineren in één integraal ontwerpvoorstel.
Ik bewonder RoosRos Architecten om hun liefde voor maatschappelijk ondernemen en het zorgvuldig integreren van innovatieve concepten bij het creëren van betekenisvolle architectuur. Dit beeld werd al snel bevestigd en mijn eerste dagen hier voelde al heel snel vertrouwd. Ik ben erg blij dat ik sinds oktober 2019 deel uit mag maken van dit super team!
Christiaan
“Even voorstellen: mijn naam is Christiaan de Wit. Sinds 2012 ben ik werkzaam bij RoosRos. Momenteel ben ik technisch ontwerper en BIM-coördinator. Mijn rol ligt bij het bouwtechnisch uitwerken van de projecten en door middel van BIM zorgen we dat het ontwerp maakbaar is. Daarnaast ben ik via de RoosRos Academie bezig met mijn Associate Degree Integraal Bouwmanagement aan de Hogeschool Rotterdam.
Voor deze opleiding moet ik een onderzoek uitzetten. Ik heb gekozen voor een onderzoek naar de ‘Layers of Brand’ wat te maken heeft met losmaakbaarheid, waar we bij RoosRos veel aandacht aan besteden. Tijdens mijn onderzoek kijk ik naar waar zo’n Layer uit bestaat en hoe we die Layers kunnen visualiseren. Ik verwacht dat ik mijn onderzoeksresultaten kan gaan uitrollen over meerdere projecten en dat mijn onderzoek kan bijdragen aan de eerste stappen richting het circulair bouwen wat per 2050 verplicht zal zijn.
Matthijs
Al 11,5 jaar ben ik werkzaam bij RoosRos. En met veel plezier! Projecten van klein tot groot, van eenvoudig tot ingewikkeld hebben de revue al gepasseerd. Van plannen naar realiteit. Dat blijft elke keer weer een feestje! RoosRos is een ambitieus familiebedrijf dat ruim 65 jaar geleden is opgericht. Vooral het feit dat veel werknemers hier al voor langere tijd werkzaam zijn maakt RoosRos tot een soort ‘familie’. Eigen initiatief, persoonlijke ontwikkeling, diversiteit en plezier in het werk staat centraal!
Van planningen maken en een team aansturen tot vergaderingen en financiën. Als projectmanager ben je een spin in het web. Het mooie aan mijn werk vind ik de eigen zelfstandigheid maar ook het directe contact met de eindgebruiker en het opbouwen van een relatie met de samenwerkingspartners. Het is echt mensen werk!
Sander
Inspireren, motiveren en stimuleren. Ik vind het prachtig om leiding te mogen geven aan dit fantastisch team met professionals. Collega’s die met passie en plezier werken aan mooie projecten – sommigen met jarenlange werkervaring en sommigen nog aan de studie. En dat binnen een professioneel bureau met een rijke historie van meer dan vijfenzestig jaar.
Verhalen bedenken, verhalen vertellen. De koers van RoosRos bepalen en bewaken. Met elkaar. Vanuit het perspectief van Rentmeesterschap werken aan een toekomstgerichte visie RoosRos2025. Aantoonbaar gezond en losmaakbaar bouwen. Zowel intern als extern. In ons atelier bij de ontwikkeling van nieuwe concepten en projecten, maar ook op symposia en bij externe lezingen.
Less but more. Het gaat om de essentie. Zeker in de architectuur! Zoeken naar de kern. Puur! Gezond en toekomstgericht. Maar natuurlijk ook gewoon mooi en diep in m’n hart heel strak en minimalistisch. ‘Less but more’.
Michiel
Wat vind jij belangrijk in je werkomgeving?
Mijn stageperiode bij RoosRos is ten einde. Wat een geweldige groep mensen die samen hun best doen om gezond en toekomstgericht te bouwen. Deze maanden hard werken gingen hand in hand met *een potje tafelvoetbal*, *op de fiets naar het werk* en *een ijsje op een warme dag*. De juiste omgeving en mensen zijn cruciaal om te lekker te kunnen werken, leren en jezelf te ontwikkelen.
Bedankt RoosRos voor deze prachtige ervaring!
Jaco
Nikki
Ik werk sinds 2019 bij RoosRos; mijn eerste echte baan na mijn afstuderen.
Als beginner in het vak van architectuur biedt RoosRos mij de kans om de beroepservaringsperiode te doorlopen, met als einddoel het verkrijgen van mijn titel als’ Architect’. RoosRos is daarvoor de perfecte plek, aangezien ik al aan tal van verschillende projecten heb gewerkt, van school tot opslagloods tot brandweerkazerne. Dit geeft voor mij de veelzijdigheid, het enthousiasme en de ambitie binnen het bureau weer. Deze kenmerken zijn ook terug te zien in de visie voor de komende jaren, waar een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid en gezondheid centraal staat. Een visie waar ik me heel goed in kan vinden en waar we niet meer met zijn allen omheen kunnen; een hele spannende toekomst!
Maurien
Hoi! Ik ben Maurien en ik ben sinds 2017 werkzaam als technisch ontwerper bij RoosRos Architecten. RoosRos voelt voor mij als een jas die heerlijk zit. Door de grote verscheidenheid aan projecten ontstaan er vanzelf kansen om je snel en breed te ontwikkelen binnen een super tof team!
Ik verdwaal niet, ik ontdek nieuwe routes. Dat is het motto waarmee ik mij voorstel op de website. Het ontdekken van methoden om anders te denken en anders te doen vind ik uitdagend. Juist in een sterk veranderende (bouw) wereld is het ontzettend belangrijk om flexibel en innovatief te zijn. Bij RoosRos is deze manier van werken ingebakken in het DNA van de organisatie. En natuurlijk bewandelen we wel eens een doodlopende weg, maar door daar van te leren worden we elke dag weer een beetje beter.
Roel
Toen ik nog in Delft studeerde heb ik een half jaar stage gelopen bij RoosRos. Dat beviel zo goed dat ik hier na mijn afstuderen in 2017 , 2,5 jaar geleden, ben komen werken. Het bureau spreekt mij aan omdat we meer dan het ontwerpen van mooie gebouwen alleen: duurzaam bouwen en co-creatie met gebruikers staan hier hoog in het vaandel. Maar het is hier ook gewoon een gezellige boel, zo zijn we afgelopen zomer met z’n allen naar Bazel geweest! Èn ik heb januari dit jaar mijn officiële titel als ‘Architect’ in ontvangst mogen nemen!
Ik heb al aan veel verschillende projecten gewerkt, van een uitbreiding van een woning tot een prijsvraag voor een stadion. Mijn werk bestaat uit ontwerpen, modelleren, het maken van presentaties en het voeren van gesprekken met adviseurs, opdrachtgevers en gebruikers. En tussendoor is er af en toe natuurlijk tijd voor een potje tafelvoetbal…
Harwin
Sinds 2015 werk ik met plezier bij RoosRos. In die jaren heb ik RoosRos leren kennen als een vooruitstrevend bureau, met oog voor de volgende generatie. Enerzijds in het opleiden van de nieuwe generatie. Anderzijds in de aandacht voor duurzaamheid.
Het mooiste aan mijn werk als bouwkundige vind ik de combinatie van techniek en architectuur. In nauw overleg met de architect werk ik aan een praktische vertaling van het schetsontwerp. We zorgen voor een heldere gebouwstructuur, goede technische detaillering en de afstemming met adviseurs. De zoektocht naar de fraaiste oplossing zonder de maakbaarheid uit het oog te verliezen, daar krijg ik energie van.
RevitGG Meetup
Vrijdag 11 oktober verwelkomden wij de Revit Gebruikers Groep bij RoosRos Architecten voor een inspirerende Meetup.
Dit keer stond een technisch thema centraal: de gevolgen van de update van de Revit-core naar .NET8. Een positieve ontwikkeling, maar het heeft ook consequenties voor de vele slimme scripts die wij en andere gebruikers de afgelopen 8 jaar hebben ontwikkeld.
Als voorbereiding op de Meetup hebben we meerdere Dynamo pro gebruikers gevraagd naar hun tips en tops. Daarnaast gaf Jacob Small van Autodesk waardevolle inzichten en praktische handvatten voor een soepele overgang en toekomstig beheer van scripts.
We kijken terug op een leerzame middag en danken iedereen voor hun bijdrage!
Archipré on Tour
Vrijdag 6 september was het zover: de allereerste Archipré on Tour! We stapten op de fiets en verkenden een aantal architectonische hoogtepunten van Rotterdam.
Onze eerste stop was bij Powerhouse Company, gehuisvest in het Floating Office Rotterdam (FOR). Een opvallend begin van de herontwikkeling van de Rijnhaven. Ook bij Fenix I op Katendrecht namen we een kijkje, een monumentaal pakhuis met een uniek woon- en werkconcept. Collega Manuel Magnaguagno gaf ons een rondleiding, inclusief een adembenemend uitzicht vanaf de bovenste verdieping.
We vervolgden de route langs Hotel New York, de Maassilo, Woongebouw Koer van Architectuur Maken en de Havenlofts van Public Domain Architecten. Onze laatste stop was bij IMd Raadgevende Ingenieurs, waar we mochten aansluiten bij hun vrijmibo! Een perfect einde van onze Archipré on Tour.
BAU Excursie
Op maandagmiddag hebben tweedejaars bouwkunde studenten van de TU Eindhoven een excursie middag gehad bij RoosRos Architecten. Tijdens deze middag hebben zij gewerkt aan een ontwerp-casus voor IKC de Meander, een tender die RoosRos pasgeleden heeft gewonnen.
De studenten hadden 2,5 uur de tijd om een ontwerp, visie en fraaie impressie te creëren gekoppeld aan een sterk conceptueel verhaal. RoosRos was onder de indruk van hun creatieve en innovatieve ontwerpvisies zoals kruisende trappen die lijken te zweven in de ruimtes, diagonale grid-systemen, verkeersruimtes aan de buitenzijde van het gebouw en organische vides.
Het was een leerzame, gezellige en vooral geslaagde middag! Dank aan onze collega’s Hubert Duijster en Xu Meuwissen!
Archipré
De eerste Archipré avond van het jaar was een succes! Samen doken we dieper in het principe ‘Besef dat de leefomgeving de mens vormt’. Van omgevingspsychologie tot neurowetenschap, we verkenden de concrete betekenis achter deze woorden. Waarom wekken afgeronde hoeken onze nieuwsgierigheid op? Waarom voelen we ons aangetrokken tot materialen met structuur? Deze avond stond in het teken van inzichten en boeiende discussies, van de magische werking van zintuiglijke prikkelingen tot aan Evidence Based Design.
Dirk-Jan van Doorn: “Als het over Archipre’s gaat ben ik zeldzaam ‘onkritisch’ als dat een woord is. Over architectuur lullen is één van de leukste dingen om te doen en ik vind het ook tof om eens collega’s te horen over het vak waar ik niet direct mee werk. Ik heb weer genoten in elk geval!”
Samen naar de top
In Juni gaan we met ons team een sportieve uitdaging aan: gezamenlijk de top van een berg in de Franse Alpen bereiken. Fit zijn voor deze challenge is essentieel, daarom trainen we samen wekelijks bij The Boxing Company!
Klaar voor de toekomst
De afgelopen week mochten we een aantal getalenteerde snuffelstagiairs verwelkomen bij RoosRos. Tijdens hun stage hebben ze inspiratie opgedaan en onze dynamische werkomgeving ervaren. Met elkaar hebben ze hun eigen droomhuis ontworpen of hebben ze een artikel gemaakt voor onze marketing&communicatie, dat vervolgens op de website en social media werd geplaatst.
We zijn enthousiast over de creativiteit die deze jonge talenten hebben laten zien. Bedankt Julia, Kyrian, Max, Myrthe en Sven voor jullie inzet en nieuwsgierigheid tijdens jullie stage!
Wil je ook deel uitmaken van het RoosRos team? Ontdek meer over onze stagemogelijkheden op onze website.
Archipré
De laatste Archipré-avond van 2023 was een ode aan de Nieuwe Esthetica in Architectuur. De avond bood een platform voor onze architecten om met elkaar te reflecteren op de voortdurende veranderingen in de architecturale esthetiek, rekening houdend met elementen zoals ritmiek, compositie, verhoudingsleer, beleving, maar ook actuele thema’s zoals verduurzaming, losmaakbaarheid, biobased bouwen en IT-ontwikkelingen.
De collega’s werden uitgedaagd om een kort, prikkelend standpunt over de veranderende esthetiek te verdedigen. Het was een boeiende en verrijkende avond, gedreven door de dynamiek van de huidige tijdgeest.
Architecten van de toekomst
Afgelopen week hebben we op de Technische Universiteit in Eindhoven een workshop gehouden met een groep eerstejaars Bouwkunde studenten. Met een fictieve casus hebben ze nagedacht over de ideale leeromgeving van het basisonderwijs. Hoe gaan we de volgende generatie onderwijzen? Hoe creëren we de beste leeromgeving? Is het nog een gebouwd object of schakelen we over naar virtueel onderwijs? Als het aan de studenten ligt staat het unieke individu centraal in de vormgeving van het plan, maar tegelijkertijd moet het gebouw de interactie en ontmoeting met andere kinderen stimuleren. We moeten maximaal inzetten op natuurlijke elementen in het ontwerp, zodat er ruimte ontstaat om te ont-prikkelen en ont-stressen. De studenten geloven nog niet in het virtuele onderwijs, maar zelf hebben ze AI gebruikt om hun concept te vertalen tot beelden. Wat ons betreft een geslaagde workshop!
DePot Rotterdam
Donderdag 15 juni bezochten we vanuit de RoosRos Academie het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het iconisch spiegelende gebouw bevindt zich naast Museum Boijmans Van Beuningen in Museumpark te Rotterdam. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum; hier worden namelijk geen tentoonstellingen gemaakt, maar we dwaalden met elkaar door het gebouw, omringd door 152.000 kunstobjecten.
Collega Xu Meeuwissen: “Het bezoek aan Het Depot was erg intrigerend! Het voelde als een kijkje achter de coulissen van Museum Boijmans van Beuningen. Zeker als architect zijnde was het fantastisch om rond te dwalen in dit iconische gebouw.”
Collega Nikki de Boer: “Heel inspirerend om samen met collega’s bijzondere architectuur te bekijken. Een bizar gebouw, je kan er veel van vinden. Iconisch is het zeker en gaaf om de stad waar ik woon weerspiegeld te zien in de gevel!”
HWC Amstelveen
Het Hermann Wesselink College in Amstelveen heeft de derde prijs ontvangen voor de Amstelveense Architectuurprijs 2023. Het project is in opdracht van SMT ontworpen door architecten Martijn van Leeuwen en Mathijs Tabbers van RoosRos architecten. Het HWC is een VO-school met circa 1.800 leerlingen.
Het gebouw heeft een generieke structuur en is vrij indeelbaar. Daarnaast zijn er een aantal bijzondere plekken ontworpen. “In het hart van het gebouw kun je de weg vinden naar verschillende ‘parels’ van de school”, aldus Mathijs Tabbers. “Zo is er bijvoorbeeld een Bèta-Lab, maar ook een medialab en een international room. Deze zogenoemde parels geven de toegang tot de diverse onderwijsvleugels.” De ‘parels’ hebben elk een eigen vormgeving met een eigen identiteit gekregen.
Adiabatische koeling
Onze ‘zwarte loods’ in Oud-Beijerland heeft nog steeds de kenmerken van de opslagloods zoals het gebouw ooit gebruikt werd. In het belang van het welbevinden van onze collega’s en het milieu hebben er in de loop van de tijd verschillende aanpassingen plaatsgevonden. Zo is de oude loods opnieuw geïsoleerd voordat we het in gebruik namen als kantoor; zijn er grote daglichtopeningen gemaakt; is het dak vol gelegd met zonnepanelen en is er recent gekozen voor een energiezuinige manier van luchtbehandeling. Met vooral de warmere zomers zorgen we zo voor frisse lucht in ons kantoor. Gezond, duurzaam en toekomstgericht!
Benieuwd naar ons nieuwe systeem? Klik dan hier!
Solar Decathlon
Met passie en plezier is RoosRos partner geweest van Team VIRTU/e. Het TU Eindhoven studententeam dat meedoet aan de Solar Decathlon. Een internationale universiteitencompetitie die studenten uitdaagt de grote vraagstukken binnen de energietransitie te beantwoorden door middel van Architectuur en Engineering. Samen met Paul de Ruiter en BiermanHenket heeft Nathalie Rabouille namens RoosRos ontwerpsessies bijgewoond om het studententeam te inspireren en adviseren. Ook heeft een groep enthousiaste RoosRos collega’s met hen meegedacht toen zij voor ons een lunch-brainstormsessie organiseerden voor extra advies.
Uiteindelijk is er een 1:1 model gebouwd op de TU Eindhoven campus en afgelopen juni is deze afgebroken, vervoerd naar Wuppertal en daar weer opgebouwd voor de prijsuitreiking. Het resultaat: uit 15 deelnemers een prachtige tweede plaats verdiend! SDE21 | Team VIRTUe
Design District
Op uitnodiging van de BNI waren Sander Ros en Jos Hermans aanwezig op de Design District om te spreken over het nieuwe werken. De monumentale Van Nelle Fabriek zorgde voor het inspirerende decor voor de vakbeurs voor interieurdesign.
Na COVID-19 heeft het kantoor een volstrekt andere betekenis gekregen dan daarvoor. Wat betekent dit voor het dagelijkse werken? En wat betekent dit voor het interieurontwerp? Sander en Jos namen de zaal mee in hun visie op een gezonde en toekomstgerichte kantooromgeving. Het was een interactieve sessie waarbij ook het publiek meedacht over het kantoor van de toekomst. Want waar is dat kantoor? Werken we straks met ons laptop bij onze campingplek langs een mooi meertje en komen we alleen nog op kantoor om elkaar te ontmoeten? Wordt er straks standaard in het ontwerp van nieuwe woningen rekening gehouden met een thuiswerkplek? Vragen waar we nu nog geen helder antwoord op hebben, maar waar we wel gezamenlijk over kunnen filosoferen.
RoosRos Doet
Na twee jaar zonder een NL Doet-actie vanwege Corona, stak RoosRos dit jaar weer de handen uit de mouwen. Samen met Natuurmonumenten gingen we aan de slag in het natuurgebied de Tiendgorzen, nabij Nieuwendijk. Gezamenlijk hebben we de jonge wilgen uit de grond getrokken om zo de biodiversiteit van het natuurgebied te waarborgen. Andere RoosRos’ers hebben het afval wat in het natuurgebied lag opgeruimd. Zo hebben we als bureau een steentje kunnen bijdragen aan de natuur bij ons om de hoek.
Meer lezen? Klik dan hier.
Archipré
Over de betekenis van architectuur… Naast de projecten denken we met elkaar op een abstract niveau na over het vak. Tijdens de Archipré-avonden bij RoosRos belichten we met collega’s de filosofische kant van architectuur. Zo komen we los van de dagelijkse praktijk en horen we meer over de motivatie en ambities van onze collega’s en leren we elkaar nog beter kennen.
De Archipré heeft een herstart gemaakt met als thema ‘inspiratie’. Een grote variatie aan bondige presentaties kwam voorbij, wat uitnodigde tot participatie en interactie. Het was interessant, leuk, leerzaam en gezellig! De Archipré wordt drie keer per jaar georganiseerd.
Inspiratieboek Schooldomein
Het nieuwe inspiratieboek van Schooldomein is uitgegeven. Het boek ‘Samen werken aan de leeromgeving van morgen’ bevat een tal van onderwijsgebouwen voor MBO, HBO en WO. In het boek zijn vier RoosRos projecten opgenomen: het Hout- en Meubilerings College in Rotterdam, het Zadkine College Technikon in Rotterdam, het Hoornbeeck College in Gouda en de Beroepscampus in Middelharnis.
RoosRos is erg trots om een bijdrage te mogen leveren aan gezonde en toekomstgerichte onderwijsgebouwen. Met passie en plezier ontwerpen we in co-creatie aan de leeromgeving van morgen.
RoosRos op Techniekfestival
Op het Techniekfestival in Klaaswaal werd RoosRos Architecten door collega Elisabeth Van Ginkel vertegenwoordigd. Het initiatief om techniek meer onder de aandacht te brengen bij leerlingen van 16 basisscholen uit de Hoeksche Waard kwam van het Actief College en het programma Sterk Techniek Onderwijs. Elisabeth presenteerde zowel de creatieve als de technische kant van het architectenvak. Het verschil van 2D en 3D tekeningen werd door middel van plattegronden en perspectiefschetsen ontdekt. Iedere leerling kon hierbij zijn creativiteit kwijt en een gevoel voor ruimte, schaal en materialiteit ontwikkelen. Daarnaast was het met de Oculus Rift 3D-bril mogelijk om door de virtuele ruimte van een, door RoosRos ontworpen, school te lopen. Op deze manier werd duidelijk hoe techniek bij de verbeelding van ontwerpen helpt.
Een debat op het scherpst van de snede
Tijdens het netwerkevent van Karunia gingen Henk-Jan Smits (presentator bij Omroep Max) en Paul Visser (dominee) onder leiding van Netty Baan met elkaar in debat over het leven na corona. Het event werd georganiseerd door Stichting Karunia, een stichting die zich sinds 2001 inzet voor de strijd tegen analfabetisme, agressie en armoede op Papoea. Haar baanbrekende Teach the Teacher-principe maakt opmerkelijk verschil in het onderwijs met effect voor de lange termijn. De meerwaarde van Karunia ligt in de nadruk op saamhorigheid en gemeenschapszin. Een manier van leven en handelen die in contrast staat met het individualisme en eigenbelang van het rijke Westerse leven. In antwoord op het verhaal van Karunia namen Henkjan Smits en Paul Visser de bezoekers mee in hun visie op de Xfactor van ‘Samen Beter’. Namens RoosRos was Henk de Gelder gastheer van dit geslaagde event.
De opgave van het grote bouwtekort
Tijdens een door MBS Groep georganiseerd webinar op 14 september 2021 hebben Jan van der Doelen van ING banking en Sander Ros van RoosRos Architecten gesproken over dit heel actuele en maatschappelijk urgente thema. We moeten de woningbouwproductie versnellen! Sander heeft in zijn inbreng gepleit om naast de nodige versnelling en lego-isering van de bouw de kwaliteit van de woningen niet uit het oog te verliezen. Er is veel aandacht en liefde nodig om een hoogwaardige woonkwaliteit te borgen. Daarnaast is het een must om de nieuwe woningen zodanig te ontwerpen dat ze in de toekomst eenvoudig aanpasbaar zijn aan nieuwe functies. Benieuwd naar de webinar? Bekijk hier de aflevering.
Circulair Vastgoed
Wat is de betekenis van de transitie naar een circulaire (bouw)economie voor maatschappelijk vastgoed? Wat zijn trends in circulair bouwen en ontwerpen? Kun je circulariteit waarderen en financieren? Deze vragen stonden centraal tijdens de tweedaagse online masterclass Circulair Vastgoed van IVVD waar naast RoosRos ook Alba Concepts, W/E-adviseurs en de Alliantie spraken. Sander Ros heeft een verhaal gehouden over de toekomstige rol van de architect met een focus op circulariteit; wellicht wordt de architect wel een archi-o-loog.
Dat bouwen met afval kan is aangetoond met de casus De Boezemvriend. Daarnaast is met de zaal digitaal nagedacht over losmaakbaar bouwen aan de hand van het losmaakbare ontwerp voor Weener XL. Gelaagd bouwen en rekening houden met de levenscyclus van de verschillende gebouw componenten is een must! Met behulp van slim ontworpen houten elementen is een demontabele en herbruikbare gebouwstructuur ontworpen.
Internationale Solar Decathlon
RoosRos werkt samen met het team VIRTU/e aan een internationaal project. Het studententeam van de Technische Universiteit in Eindhoven bestaat uit 25 personen en neemt deel aan de Solar Decathlon Europe 2021, internationale wedstrijd die universiteitsteams uitdaagt om zeer efficiënte en innovatieve huizen te ontwerpen en te bouwen die worden aangedreven door hernieuwbare energie.
Woensdag 10 oktober kregen alle collega’s van RoosRos een online presentatie van het studententeam. Het concept van team VIRTUe is opgebouwd rond drie hoofdconcepten: duurzame levensstijl, demografische diversiteit en stedelijke intensivering. Team VIRTUe wil zo duurzaam leven betaalbaar maken voor een breed scala aan mensen. RoosRos architecten zal dit team van de TU Eindhoven begeleiden.
IKC Magenta wint Publieksprijs 2020
Het Integraal Kindcentrum Magenta in Delden is bekroond met de publieksprijs van de Duurzaam Bouwen Awards 2020. De prijzen werden 6 februari uitgereikt tijdens het Duurzaam Bouwen congres in Assen. Wij zijn ontzettend trots!
‘De opgave en de uitvraag is anders dan anders. Het is een heel ambitieus en inspirerend voorbeeld voor het maatschappelijk vastgoed in Nederland’, aldus de jury.
RoosRos wint Innovation Award
23 mei 2019 was de uitreiking van de Innovation Award ZHZ 2019. Deze zesde editie vond plaats op het terrein van hotel ARA in de Drechtsteden. In de tuin met podia, ruim 250 gasten, livemuziek, diverse prijzen voor leerlingen en studenten en wervelende presentaties van de genomineerden werd als laatste de winnaar bekend gemaakt van de grootste prijs van de avond, de Innovation Award ZHZ 2019. Wij hebben met onze inzending Architect 2.0 gewonnen!
Future Makers Day TU Delft
Ook RoosRos was te gast tijdens de Future Makers Day aan de TU Delft. Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van Het ‘Delftsch Bouwkundig Studenten Gezelschap’ Stylos worden er dit jaar diverse evenementen en workshops georganiseerd, waaronder de Future Makers Day.
Symposium IX Blauwzaam
Er komen 4 nieuwe richtingen in de architectuur: de Archinaut, Arch-IT, Arch-i-energy en Archi-o-loog nemen onze wereld over. Dat lichtte Sander toe in zijn presentatie met als titel ‘Healty & Futureproof’ bij het BlauwZame Sympoium IX.
‘Within the next 50 years architects are no longer needed.’
‘From this moment on, it’s mandatory to build circular. In the future we can only harvest our building materials from what we build today’
‘In 50 years time the world is at our disposal and comes to us, in stead of us going to the world’
‘It is five past twelve… we can only save the world by planting many trees. Building green is a must!’
2018
Licht, lucht en ruimte. Dat waren de thema’s van de verbouwing van het kantoor in 2017. In een open kantoorlandschap werken ongeveer 65 architecten, ontwerpers, projectleiders en de interne organisatie aan architectuur!
1972
In 1953 heeft Cees Roos het architectenbureau opgestart. Toen Mart Ros in 1972 in Nieuw-Beijerland kwam werken was het bureau van Roos gevestigd aan de ‘s-Gravenweg. Het pand bestond uit een hoekwoning met een onderliggende kelder. De begane grond en de kelder waren ingericht als kantoorruimte terwijl Mart en Corrie Ros op de bovenverdieping gingen wonen.
1981
Aan het begin van de jaren tachtig werd besloten een oude vlasschuur aan te kopen aan het Marktveld, eveneens in Nieuw-Beijerland. De schuur had een grote historische waarde. Onder andere omdat dit één van de laatste overgebleven schuren in het dorp was en vanwege het feit dat in deze schuur, aan het einde van de negentiende eeuw, kerkdiensten werden gehouden door de Afgescheidenen. Ooit stonden er maar liefst twintig van deze dergelijke schuren in Nieuw-Beijerland, anno 1980 nog maar twee. De schuur werd aangetroffen in een bijzonder deplorabele toestand en stond op de nominatie om te worden gesloopt. Mart Ros wist door deze aankoop een markant gebouw te behouden voor het dorp en daar tevens een nieuwe functie aan te geven. Een werkwijze die hij in de toekomst nog vaker met succes zou toepassen.
1992
Na een grondige renovatie werd de vlasschuur in 1981 feestelijk in gebruik genomen als nieuw kantoor voor het Architektenburo C.J. Roos en M.A. Ros. In de volksmond kreeg het nieuwe pand als snel de naam ‘de zwarte schuur’. Hoewel Roos wel enige twijfels had bij deze grote stap voorwaarts, bleek de zwarte schuur al snel te klein. In 1992 kwam het pand in de Middelstraat, direct naast het kantoor, te koop. Er werd besloten om dit huis te kopen en bij het kantoor te betrekken.
2001
In 2001 werd bekend gemaakt dat de opslagruimte van Van Oordt Portieverpakkingen aan de Laurens Janszoon Costerstraat 2 was aangekocht om er een architectenwerkplaats van te maken. In korte tijd werd een onooglijke opslagruimte voor suikerzakjes getransformeerd tot een kantoor met een hoogwaardige uitstraling. De voorgevel werd helemaal opengewerkt en voorzien van een glazen pui. De bestaande hefdeuren werden vervangen door nieuwe transparante hefdeuren en de gele gevelbeplating werd zwart gespoten. Binnen werden de stellingen, waar eerst de suikerzakjes lagen, zodanig opgesteld dat er een tweetal riante kantoortuinen werden gerealiseerd. Een derde generatie krijgt de leiding over het bureau dat inmiddels is uitgegroeid tot ongeveer 35 medewerkers.
2003
Eind november 2003 vond de verhuizing plaats van Nieuw-Beijerland naar Oud-Beijerland. Van oud naar nieuw. Met enige weemoed werd de oude zwarte schuur achtergelaten. De teerlucht gemengd met papier werd zeker gemist. Op 3 februari 2004 werd het gebouw geopend. Al tijdens het open huis bleek uit de reacties dat de transformatie van suikerzakjesloods tot architectenfabriek was geslaagd. Dat bewees ook de eervolle vermelding voor de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs in 2004. Citaat uit het juryrapport: “De jury acht dit project een uitzonderlijk goed voorbeeld van hergebruik. Ook wordt hiermee mogelijkerwijs een aanzet gegeven tot opwaardering van het verder weinig aantrekkelijke deel van het bedrijventerrein.” De directie wordt gevormd door Anja Nobel, Jaap Orgers, Sander Ros en Henri Zwerus. In 2019 is Bertold van Burg tot de directie toegetreden.
2007
Onverwacht kwam er in 2006 een nieuwe locatie bij. Een jaar eerder was het team van Roos en Ros versterkt door de komst van Michel de Koeijer. Een jaar later besloot deze ambitieuze architect voor zichzelf te beginnen. Mart Ros zag direct kansen liggen. Samen besloten ze een etage te huren in de Goese watertoren. De toren uit 1912 is een rijksmonument en bestaat uit een grote watertank op stalen poten. In de watertank zijn een aantal verdiepingen te vinden, waarin diverse bedrijven hun intrek hebben genomen. Vanuit de toren kunnen de werknemers bij goed weer helemaal naar Antwerpen kijken.