hero

12,5 jarig jubileum Christiaan

/02 October 2024

12,5-jaar bij RoosRos! Christiaan de Wit is als technisch ontwerper en BIM-coördinator een vertrouwd gezicht bij RoosRos. Hij speelt een belangrijke rol in tal van projecten én onze digitale innovaties. We spraken met Christiaan over zijn ervaringen en wat deze mijlpaal voor hem betekent.

RoosRos en Christiaan zijn in de loop der jaren steeds meer naar elkaar toegegroeid. “Daardoor, en waarschijnlijk doordat ik ouder word, lijkt de tijd steeds sneller te gaan. En dan zit je er ineens al 12,5 jaar!"

De afgelopen jaren heeft Christiaan zijn rol als technisch ontwerper en BIM-coördinator flink zien veranderen. “In 2012 was het werken in BIM nog niet standaard bij elk project. Nu werken ook installatieadviseurs volop in BIM, en gebruiken aannemers onze modellen tijdens de werkvoorbereiding. De kwaliteit van de modellen is hierdoor nog belangrijker geworden. Niet alleen moet alles passen, maar ook de informatie in de objecten moet kloppen. Externe partijen gaan daar nu om vragen, en dan wordt pas echt duidelijk waarom we hier zoveel belang aan hechten."

Als het gaat om innovaties, is het voor Christiaan lastig om één specifiek onderwerp te noemen. “Binnen ons ArchIT-team kijken we vooral naar waar we op lange termijn naartoe willen. Dit is leidend voor de dagelijkse innovaties die we doorvoeren. Denk aan de scripts die we ontwikkelen, de tools die we gebruiken, en de opleidingen die we verzorgen voor collega’s. De laatste tijd richt ik me vooral op een soepele samenwerking met aannemers. Door vooraf goed af te stemmen welke informatie nodig is, zorgen we voor een beter bouwproces."

Professionele groei
“Via de RoosRos Academie heb ik mogen deelnemen aan verschillende trainingen. Dat was soms confronterend, maar het heeft me veel inzicht gegeven in mijn communicatiestijl. Daarnaast heeft RoosRos het mogelijk gemaakt om de opleiding Integraal Bouwmanagement te volgen aan de Hogeschool Rotterdam.”

Zijn er specifieke projecten of momenten die je het meest zijn bijgebleven?
“Waar moet ik beginnen? De RoosRos Powertrips zijn altijd fantastisch! En ook de BiLT-congressen die ik namens RoosRos mocht bijwonen waren zowel inspirerend als leerzaam en ontzettend leuk”. Van de vele projecten die Christiaan heeft meegemaakt, is vooral het Rodenborch College in Rosmalen hem bijgebleven. “De omvang en complexiteit, de samenwerking met alle betrokkenen, en het schitterende eindresultaat maken dat ik hoop op nog veel meer van zulke projecten.”

Gezonde balans
Wat Christiaan het leukste vindt aan werken bij RoosRos, is de balans tussen ambitie en ontspanning. “Je krijgt hier de ruimte om jezelf te ontwikkelen en aan mooie projecten te werken, maar er is ook ruimte om er voor je gezin te zijn en tot rust te komen. De boog kan niet altijd gespannen staan, en daar heeft RoosRos begrip voor.”

Teamwork is voor Christiaan een essentieel onderdeel van het werk. “In een goed team wordt iedereen gestimuleerd om te doen waar hij of zij goed in is, en ondersteund bij zaken die minder sterk zijn. Bij RoosRos vullen we elkaar op die manier aan en versterken we elkaar. Er is geen sterke hiërarchie, maar wel een duidelijke rolverdeling waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid kent."

Als advies aan beginnende technisch ontwerpers en BIM-coördinatoren benadrukt Christiaan het belang van praktijkervaring en coaching. “Supergaaf dat je voor dit mooie vak gekozen hebt! Zorg dat je op een plek komt waar je fouten mag maken en waar iemand niet alleen vertelt hoe het moet, maar ook waarom. Werk aan zoveel mogelijk verschillende projecten om te ontdekken waar je passie ligt, want werkplezier is ontzettend belangrijk.”

Hij sluit af met een motto dat hem inspireert: “Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken!”