hero

Alfrink- en Sprongcollege Deurne

Nieuws/26 September 2024

Ruimtelijk spektakel met veel licht en lucht. De nieuwbouw van Alfrink- en Sprongcollege is een prachtige compositie van verschillende onderwijsruimtes in een compact gebouwvolume. Het onderwijsgebouw is recent feestelijk geopend en in gebruik genomen.

Beide scholen huizen onder één dak, maar behouden elk hun eigen identiteit en faciliteiten. Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 5.462 m², verdeeld over drie bouwlagen met diverse praktijklokalen.

Peter Martens, Sprongcollege: "Vanaf dag één voelen leerlingen en collega’s zich thuis in het nieuwe gebouw door de ruimtelijke en natuurlijke uitstraling. Praktijkonderwijs kan zich verder ontwikkelen."

Joost Meulendijks, Alfrinkcollege: "Vanaf dag één meer rust in het gebouw door de ruimtelijke uitstraling en de logische indeling."

Het ontwerp voor de nieuwbouw is zorgvuldig afgestemd op de wensen van de opdrachtgevers. De locatie, identiteit en toekomstige flexibiliteit waren belangrijke thema’s tijdens de ontwerpfase. RoosRos Architecten koos voor een prachtige plek op de bestaande campus, omzoomd door groen en met uitzicht op het water. Elke gebruikersgroep kreeg binnen het ontwerp een eigen plek met een eigen gebouwinvulling en sfeer. De flexibiliteit van  het gebouw is gewaarborgd door een vrij indeelbare plattegrond met een repeterende hoofdstructuur van kolommen.

Architect Roel Kosters licht het proces toe: “Tijdens het ontwerpproces hebben we veel contact gehad met medewerkers van beide scholen. Dit heeft echt geleid tot een beter gebouw. Samen hebben we een compact, overzichtelijk gebouw ontworpen met twee ruimtelijke aula’s en veel daglicht. Het resultaat mag er zijn."

Bij het ontwerp lag de focus op het creëren van een goed leerklimaat. Zo is de oriëntatie van het gebouw geoptimaliseerd ten opzichte van de zon en de omgeving. De aula ligt op het zuiden, met uitzicht op de campus en sportvelden, terwijl de lokalen aan de noordzijde een rustige plek hebben met uitzicht op een parkje. De materialen en kleuren die zijn gebruikt, zijn rustgevend en duurzaam.

Roel vult aan: “Het interieur, waar ik samen met Martijn van Leeuwen aan heb gewerkt, heeft een lichte, natuurlijke uitstraling met houten kozijnen en trappen. De accentkleuren zorgen voor identiteit en herkenbaarheid in het gebouw. Nu het gebouw in gebruik is, kunnen we zien hoe goed deze keuzes hebben uitgepakt."

Opdrachtgever: Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), IVO Deurne
Samenwerkingspartners: H4D Raadgevende Ingenieurs, De Blaay-van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs B.V., LBP sight, Hevo