hero

Beweging in circulair en biobased bouwen

Nieuws/20 February 2024

Samen met  Binx Smartility, Buro Lubbers, Christiaens & Wijers en ABT Wassenaar heeft RoosRos Architecten de selectie voor de multifunctionele accommodatie Belaveld in Tilburg Noord gewonnen! Met veel enthousiasme is met een breed team van experts en adviseurs het ontwerp tot stand gekomen. Er zit beweging in circulair en biobased bouwen.

 

Ontmoeting en beweging
Het nieuwe multifunctionele gebouw bestaat in hoofdlijnen uit twee delen; een gymzaal die gebruikt zal gaan worden door basisschool de Vlashof en een ruimte voor verschillende vormen van dans en beweging, voornamelijk gebruikt door Corpo Máquina. Die laatste maakt voorstellingen met kinderen en jongeren uit verschillende wijken.

Grote luifels en veel glas
Het gebouw is alzijdig ontworpen en vormt een schakel in het park tussen de bestaande school en de sport- en spelelementen in het park. Grote luifels, een buitenpodium, veel glas en een brede vouwpui leggen de verbinding tussen het park en het gebouw. Het gebouw bestaat uit een compositie van de hogere zalen, lagere delen en uitkragende luifels.  Het oogt daardoor kleinschalig, uitnodigend en past in de groene omgeving van het park.

Uitdagend en ambitieus
Architect Nikki de Boer: “De gebouwvisie is gebaseerd op principes van ontmoeting, beweging, dans, talent ontwikkeling, sociale veiligheid en een harmonieuze verbinding met het park. We streven ernaar een MFA te creëren die niet alleen functioneel is, maar ook een positieve invloed heeft op de sociale en fysieke gezondheid van de gemeenschap. Het doel is ambitieus en uitdagend: de nieuwe MFA moet niet alleen aantrekkelijk en uitnodigend zijn, maar ook aansprekend voor de doelgroep. Het MFA draagt bij aan de vormgeving van de identiteit van kinderen en jongeren in Tilburg-Noord. Het project kent een uitdagende planning en hoge circulaire, innovatieve ambities. Thema's die ons aanspreken en waar we als consortium veel ervaring mee hebben.”

Binnen en buiten
Een belangrijk uitgangspunt van de nieuwe MFA is het bevorderen van beweging en ontmoeting, zowel binnen het gebouw als in het omliggende park. In samenwerking met Buro Lubbers hebben we daarom een sterke visie neergelegd waarbij park en gebouw in elkaar overlopen en er plekken ontstaan om beweging en ontmoeting voor alle leeftijden te stimuleren. Naast de twee beweegruimtes en de woonkamer ín het gebouw, zijn er in het park verschillende andere plekkenzoals een multifunctioneel sportveld, een jeu de boules baan, een pergola met picknickbanken maar ook het al bestaande honden uitlaatveldje. Het gebouw wordt iets van het maaiveld opgetild waardoor als vanzelf een buitenpodium ontstaat ter plekke van de dansruimte. Deze ruimte heeft door de overhoekse positie in het gebouw een mooi uitzicht op het park. Grote openslaande deuren naar het buitenpodium maken het mogelijk om op verschillende manieren voorstellingen te geven.

Gezond en toekomstgericht
Onze leefomgeving is van grote invloed op onze gezondheid en ons welbevinden. Hoe we onze gebouwen ontwerpen en van welke materialen we ze maken, zijn daarbij van groot belang.
Allereerst kijken we naar wat er al is; de huidige sportzaal en parkinrichting. Verschillende materialen, zoals de stalen balken van de oude gymzaal, houten latten plafonds en stoeptegels worden hergebruikt in het nieuwe gebouw en parkontwerp. Wat we niet ter plekke kunnen ‘oogsten’ gaan we eerst elders tweedehands zoeken. De houten gevelafwerking zal niet nieuw worden ingekocht, maar tweedehands via de Stadsmijn Achterhoek. Nieuw in te kopen bouwmaterialen worden zoveel als mogelijk biobased. Een groot deel van het gebouw is losmaakbaar en modulair ontworpen zodat het in de toekomst eenvoudig aan te passen of weer uit elkaar te halen is. Ook energetisch is er nagedacht over slimme oplossingen. Een luifel op het zuiden houdt een groot deel van de warmte van de zon buiten, de klimaat installaties worden aangestuurd op basis van aanwezigheid, niet door een klokprogramma.

In het tender proces is met alle betrokken partijen bij elke ontwerpkeuze gekeken naar het effect van die keuze op de milieuprestatie van het gebouw. Op die manier hebben we voor deze casus een optimum kunnen vinden tussen ontwerp, materiaalkeuze en het programma van eisen van de opdrachtgever.