hero

Biophilic Design

Nieuws/17 December 2019

RoosRos doet onderzoek naar de invloed van architectuur op de mens. Hoe kunnen we gebouwen ontwerpen die aantoonbaar gezond zijn en bijdragen aan het welbevinden van de gebruikers?

In het kader van de RoosRos Academie gaf collega Jeroen Beerens een presentatie over Biophilic Design: “Voor velen is het begrip Biophilic Design in de architectuur nog een nieuw begrip. Volgens mij is het een allesomvattend begrip in architectuur en design. Maar wat is Biophilic Design nou echt? Biophilia kan letterlijk vertaald worden als “de aangeboren, genetisch bepaalde verbondenheid van mensen met de natuur en andere levende organismen. Het gaat hier over hoe wij als mens steeds minder in en met de natuur leven en steeds meer leven in de stedelijke en versteende omgeving. Een “concrete-jungle”.

De geschiedenis herhaalt zich
“Uit recent Amerikaans onderzoek komt naar voren dat volwassenen gemiddeld 11 uur per dag op een technologisch apparaat zitten. En wanneer we kijken naar ons dagelijks leven spenderen we gemiddeld 89,5% van onze tijd binnen. En dat terwijl wij mensen juist behoefte hebben aan contact met andere levende wezens en de natuur. Zonder dit contact neemt ons algehele welzijn af. Binnen de architectuur is een kentering te zien waarbij mensen wel in een stedelijk omgeving wonen maar tegelijkertijd ook direct contact hebben met de natuur.”

“De urbanisatie speelt een grote rol in hoe wij ons dagelijks leven ervaren en vormgeven. In 1984 nam bioloog en wetenschapper Edward Osborn Wilson dit fenomeen al waar: mensen trokken van het platteland naar de stad, o.a. om werk te zoeken. Hierdoor kwam er een grote vraag naar woningen en werden steden in grote getalen uitgebreid. Dit thema is nu net zo relevant of zelfs nog relevanter dan 35 jaar geleden. Kijk alleen al naar de grote vraag voor woningen en de toenemende aantal inwoners van de steden. De gebouwde omgeving blijft maar groeien en dat heeft impact op de natuurlijke omgeving. Terwijl juist een natuurlijke omgeving bijdraagt aan onze gezondheid en welzijn. Ik ken niemand die de natuur niet prettig vindt om in te verblijven en tot rust te komen.”

Biophilic architectuur
“Als architecten hebben wij een verantwoordelijkheid voor de gebouwde omgeving. Met ons werk hebben wij impact op het welbevinden en geluk van de mensen. Het is bewezen dat het integreren van natuur en natuurlijke elementen in de gebouwde omgeving – de Biophilic Design Principles – stress meetbaar vermindert, cognitieve vaardigheden en creativiteit verbetert en genezing versnelt. Verder neemt de productiviteit en gezondheid toe. Biophilic Design is niet alleen het toepassen van ‘groen’ op de juiste manier, het gaat veel verder. Denk aan de visuele relatie met de natuur, het inzetten van dynamisch en diffuus (dag)licht, het gebruik van natuurlijke vormen en pure natuurlijke materialen en de beleving van de seizoenen en het weer. Daarnaast draagt groen ook bij aan de zuivering van de lucht.”

In onze projecten houden wij steeds meer rekening met deze principes. Volgend jaar wordt het ontwerp voor een gebouwtransformatie tot een biophilic omgeving gerealiseerd. Bij het bedenken van dit plan zijn niet alleen architecten en bouwkundigen betrokken maar ook adviseurs met een medische achtergrond. Samen bouwen aan een gezonde omgeving.