hero

Bolidt Innovation Center: innoveren door beleving en co-creatie

Nieuws/08 November 2019

In het spectaculaire hightech gebouw ligt de nadruk op beleving en co-creatie. Bezoekers kunnen de eigenschappen van de thermohardende kunststoffen ervaren, tests uitvoeren en samen met Bolidt nieuwe toepassingen bedenken. In het open source laboratorium moeten zo samen met opdrachtgevers tal van nieuwe innovaties ontstaan. Het Bolidt Innovation Center is beloond met het BREEAM Excellent certificaat.

Het nieuwe Bolidt Innovation Center is gebouwd om te laten zien dat Bolidt wordt gedreven door innovatie. Bolidt gelooft in een toekomst waarin innovatie, samen met co-creatie en beleving centraal staan. Door nog meer samen te werken met partners wil het bedrijf zich nadrukkelijker richten op open-source innovaties.

Sinds de oprichting in 1964 heeft de producent van vloeren, dekken en slijtlagen pionierswerk verricht in elke sector waarin het actief werd. Zo zijn vele nieuwe toepassingen van thermohardende kunststoffen ontwikkeld die inmiddels wereldwijd worden toegepast. Het Bolidt Innovation Center is bedoeld om dit unieke verhaal beter voor het voetlicht te brengen, maar ook om een boost te geven aan de voortdurende innovatie van zowel producten als processen. Bolidt wil voorop blijven lopen met innovaties die zoveel mogelijk vallen binnen de bedrijfsmissie: het vervangen en beschermen van traditionele materialen door duurzame systemen met als doel om een betere leefomgeving te creëren op gebied van hygiëne, duurzaamheid, design en energie & data.

Het open source laboratorium is niet alleen maar een ‘showcase’. De nadruk ligt behalve op beleving, ook op co-creatie. Het Bolidt Innovation Center is opgezet om samen met opdrachtgevers innovaties voort te brengen en om gezamenlijk commerciële activiteiten uit te rollen. Bezoekers zien, voelen, ervaren hoe de thermohardende kunststoffen ontstaan. Zij kunnen experimenten doen met het materiaal, hun eigen proefmonsters (laten) maken en zelf nieuwe toepassingen bedenken. In het Bolidt Innovation Center kunnen innovaties ontstaan door ‘kruisbestuiving’. De kunststofsystemen van Bolidt zijn antibacterieel, naadloos, slijtvast en hittebestendig; eigenschappen die van pas komen in heel veel sectoren.

Living lab
Het Bolidt Innovation Center is opgezet als transparant ‘living lab’. Door de open plattegronden en het veelvuldig gebruik van glas zijn verschillende programmaonderdelen gelijktijdig te zien. Bezoekers komen binnen in een glazen entree die uitzicht geeft op een van de laboratoria waar de hele dag proefmonsters worden gemaakt. Op de immense exhibitvloer staan meerdere interactieve proefopstellingen waar bezoekers zelf met de thermohardende kunststoffen aan de slag kunnen gaan. Het ‘Zoom in’ exhibit laat zien hoe materialen op microscopisch niveau antibacterieel of brandwerend worden gemaakt. Met de ‘Pounder’ kunnen bezoekers de sterkte van de materialen testen. Met een virtual reality bril op hun hoofd, kijken zij mee over de schouders van Bolidt medewerkers die werken aan projecten wereldwijd. In een aparte ruimte laat een interactieve tijdlijn zien dat het werk van Bolidt 24 uur per dag doorgaat.

In het gebouw zijn overal iconen zichtbaar die corresponderen met de vijf thema’s waarop Bolidt voortdurend innoveert: design, duurzaamheid, veiligheid, hygiëne, data & energie. Een apart onderdeel van het Bolidt Innovation Center is gewijd aan vloer- en wandsystemen die met behulp van sensortechnologie beweging registreren, energie opslaan en data transporteren. Daarnaast is er een wand met meer dan 600 samples die de totale range aan Bolidt systemen toont. Bij de ‘Wall of Fame’ kunnen bezoekers zelf vloeibare componenten gieten en zien hoe een solide product ontstaat. Dit kunstwerk zal door de inbreng van bezoekers langzaam vorm krijgen. In een klimaatkamer en een laboratorium worden extreme weersomstandigheden nagebootst en materialen getest, waaronder de scheepsdekken van cruiseschepen die op poolexpeditie gaan. Onderdeel van het Bolidt Innovation Center zijn verder een bibliotheek, restaurant, sportfaciliteiten en een boardroom met uitzicht op het water. Een volledig transparante lift brengt bezoekers naar een kleurrijk dakterras met alle innovatieve buitentoepassingen van Bolidt. Ook een logistiek centrum en een magazijn maken deel uit van het Bolidt Innovation Center. Van hieruit worden dagelijks de wereldwijde projecten bevoorraad.

BREEAM Excellent
Het 15 meter hoge gebouw is extreem duurzaam en is, als een van de weinige industriële gebouwen in Nederland, beloond met het BREEAM Excellent certificaat. Het Bolidt Innovation Center is een ontwerp van Lüchinger Architects. Kossmann.dejong exhibition architects heeft het ‘living lab’ concept bedacht en het interieur ontworpen. Het technisch ontwerp is van RoosRos Architecten.

Bolidt Innovation Center is onderdeel van de Bolidt Campus waartoe ook het hoofdkantoor van Bolidt behoort. De Bolidt Academy, het opleidingsinstituut voor de professionals van Bolidt, en de productielocatie van prefab-systemen zijn eveneens gevestigd op de Bolidt Campus.

Alleen op aanvraag
Een bezoek aan het Bolidt Innovation Center is alleen mogelijk op aanvraag. Voor elke bezoeker wordt een programma op maat samengesteld. Bolidt kan dagelijks een touringcar met bezoekers ontvangen: opdrachtgevers, overheden en kennisinstellingen. Bezoekers kunnen ook met een snelle taxi-boot opgehaald worden uit Rotterdam. Een korte boottocht langs projecten en opdrachtgevers brengt hen alvast in de juiste sfeer van het Bolidt Innovation Center.

De nationale en internationale bezoekers zijn afkomstig uit de diverse sectoren waarin Bolidt actief is. Bolidt ontvangt in het Bolidt Innovation Center onder meer opdrachtgevers uit de maritieme industrie en de voedingsmiddelenindustrie, maar ook architecten en designers. Daarnaast vormen onderwijs- en kennisinstellingen een belangrijke doelgroep. Bolidt werkt nauw samen met instellingen als TU Delft, kunstacademies, TNO, TUV en vakscholen aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen.

Wereldwijd actief
Bolidt bedekt jaarlijks zo’n 2 miljoen m2 met duurzame systemen, waaronder designvloeren, veilige brugdekken, slijtvaste scheepsdekken en hygiënische vloeren voor de foodindustrie. Het familiebedrijf is actief in 18 focussegmenten en heeft wereldwijd diverse projecten op zijn naam staan, van een designvoer in het Europees Parlement in Brussel en alle scheepsdekken op het grootste cruiseschip ter wereld, de Symphony of the Seas, tot de vloer van stallingsgarage onder Hoog Catharijne, ’s werelds grootste parkeeraccommodatie voor fietsers.