Bruisende beroepscampus
Nieuws/12 June 2023Een flexibel en aanpasbaar gebouw met een gelaagde structuur. De multifunctionele Beroepscampus in Middelharnis nadert haar voltooiing. Een groot deel van het complex is al in gebruik. Een bruisende onderwijsomgeving waar onderwijs en praktijk letterlijk en figuurlijk samenkomen.
Ingebed in context
Begin dit jaar is Beroepscampus Noord opgeleverd. Hierdoor nadert de Beroepscampus haar voltooiing. Over een aantal maanden zal Beroepscampus West hier ook aan worden toegevoegd en daarmee de Beroepscampus gereed. Henk de Gelder, architect-partner: “Nu deel Noord is opgeleverd zien we duidelijk hoe de hoofdmassa van de Beroepscampus op een mooie manier is ingebed in het stedenbouwkundig weefsel. Door het verspringen van de gevels en het variëren van de bouwvolumes sluit dit naadloos aan bij de omliggende stedenbouwkundige structuur.”
Geslaagd gelaagd
Het concept van ge(s)laagd bouwen van Beroepscampus Zuid kon moeiteloos worden voortgezet bij Beroepscampus Noord. De wens om zowel in bouwmethodiek als in architectuur in de toekomst makkelijk te kunnen groeien of krimpen kwam bij deze uitbreiding goed van pas. Het gebouw is zo ontworpen dat het later ook andere functies dan onderwijs kan huisvesten. Natuurlijke materialen, levend groen, veel daglicht en aandacht voor bouwfysische aspecten geven het gebouw een gezond karakter. De nieuwbouw voldoet aan BENG.
Onderwijs en praktijk
Doordat Beroepscampus Noord nu is afgerond, is het aantal eindgebruikers van de campus verdubbeld. Scholengemeenschap Prins Maurits, Lentiz, Cunamare en niet te vergeten de ondernemers van Goeree Overflakkee maken nu ook deel uit van de campus. De ondernemers zorgen door middel van de beursvloer en aanwezigheid van kantoorruimte en overlegplekken voor de verbinding tussen het onderwijs en bedrijven.
Toekomstgerichte structuur
De beroepscampus Middelharnis bestaat uit een robuust betonnen skelet waarbinnen allerlei variaties en veranderingen van invulling mogelijk zijn. Wat het gebouw gezond en toekomstgericht maakt is dat het kan groeien en krimpen. Aanpassingen zijn eenvoudig door te voeren, zonder dat het gebouw saai wordt. Een lokaal twee keer zo groot maken? Een gesloten wand veranderen in een transparante pui? Een nieuwe opleiding huisvesten? Geen probleem, de generieke structuur maakt veel veranderingen mogelijk. Er zit flexibiliteit in dit gebouw, de verschillende gebouwdelen zijn opgebouwd in verschillende lagen met elk een eigen functie en eigen levensduur. De constructie bijvoorbeeld blijft veel langer dan de indeling van binnenwanden of het interieur. Deze zijn eenvoudig te veranderen als het gebruik van het gebouw verandert.
Interessante compositie
Binnen het ruimtelijk raamwerk van de constructie is de enorme houten tribunetrap in het hart van het gebouw een echte eye-catcher. Deze verbindt de verschillende bouwlagen met elkaar en biedt ook mogelijkheden voor grote bijeenkomsten. De wanden bestaan uit deels gesloten, deels transparante en deels groene vlakken. Samen vormen ze een interessante compositie en een spel van gesloten en open met verrassende doorzichten.
Bruisende plek van ontmoeting
De beroepscampus is een school met een doorlopende leerlijn van 12 tot 25 jaar (en ouder). De school voor zowel VMBO, MBO en avondscholing huisvest onder andere 30 theorie- en zes grote praktijklokalen, een aula en een restaurant. Henk de Gelder: "De extra hoge begane grond bestaat uit het praktijkgedeelte van de opleidingen. Daarboven bevinden zich de verdiepingen met de overige onderwijsruimtes. Het midden is echt het hart van de beroepscampus. Dit centrale middengebied met verspringende vloeren en mooie daklichten is een bruisende plek van ontmoeting. Door de verspringende doorsnede kleinschalig. Door de daklichten een prachtig decor voor prachtige lichtinval en een mooi spel van licht en schaduw."
Tot op de millimeter
Bij de detaillering heeft de losmaakbaarheid van elementen een belangrijke rol gespeeld. Tot op de millimeter is er gepuzzeld om de verschillende onderdelen een logische plek en verbinding te geven. Richtinggevend was steeds de heldere structuur van het betonnen skelet. Dit zie je ook terug in de gevel die bestaat uit een fraai ritme van penanten met daartussen bakstenen vullingen of kozijnpuien. De speciale clickbrick-steen, die zowel bij Beroepscampus Noord als Zuid is toegepast, geeft het gebouw een frisse uitstraling.