Circulair en biobased
Nieuws/12 June 2020RoosRos ontwerpt gezonde en toekomstgerichte gebouwen. Daarom bouwen wij bij voorkeur circulair en biobased. Een gebouw moet niet alleen gezond zijn voor de gebruikers, maar ook energiezuinig én het milieu minimaal belasten. Respectvol Rentmeesterschap.
Hergebruik van bestaand materiaal
Bouwen met afval. Het kinkt minder mooi dan het is. Voor de nieuwbouw van MFA De Boezem & Co in Oud-Beijerland had RoosRos de ambitie om het project circulair te maken. Behalve duurzame, technische oplossingen, zoals het gebruik van een warmtepomp en zonnepanelen, zijn er bestaande materialen hergebruikt. Het project is inmiddels in de afrondende fase.
Een gevel van trottoirtegels
Een sloopproject van woningbouw in Puttershoek kwam op het juiste moment. Dakspanten, dakbalken, vloerdelen, binnendeuren en trottoirtegels: allemaal geoogst uit dit project. Vloerdelen worden verwerkt in plafonds. Afgekeurde binnendeuren krijgen een nieuw leven als kastdeuren. Gehalveerde trottoirtegels vormen een unieke gevel zoals je ziet. Architect Mark Boschman: “Ook het meubilair maken we circulair, zoals tafels van geperst karton.”
Aantoonbaar gezond voor iedereen
Uniek is dat afgedankte spijkerbroeken zijn verwerkt tot isolatiemateriaal. Dit materiaal is bovendien prettiger te verwerken dan bijvoorbeeld glaswol. Bij glaswol komen microvezels vrij, wat gezondheidsklachten veroorzaakt. Bij het ontwerpen van een aantoonbaar gezond gebouw, denken wij niet alleen aan de gebruikers, maar vanzelfsprekend ook aan de mensen die het project mogen realiseren.
Minimale footprint
Niet alleen een optimale recycling van materiaal draagt in dit project bij aan circulariteit, ook de verwerking. Zo is gefundeerd op een nastelbare fundering, in plaats van op heipalen. Als het gebouw in de toekomst zou worden gedemonteerd, blijven er zo min mogelijk sporen achter.
Inclusieve samenleving
Een Odensehuis, kinderopvang, tentoonstellingsruimte en sociaalcafé: het zijn enkele voorbeelden van functies die het gebouw krijgt. Zij dragen bij aan een inclusieve samenleving. MFA De Boezem & Co creëert een omgeving waar mensen elkaar kunnen helpen en er voor elkaar kunnen zijn. In het sociaal café werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij ondersteunen de andere gebruikers met allerlei activiteiten. De mensen van het Odensehuis kunnen weer helpen bij de kinderopvang. De fotovereniging krijgt een mooie permanente expositieruimte met veel meer bezoekers ten opzichte van hun oude locatie. Wij zijn nu al trots op de betrokkenheid en het enthousiasme van alle gebruikers.
Biobased materiaal
Bij de nieuwbouw voor Basisschool De Biezenhof in Halsteren speelt circulariteit een even grote rol, maar op een andere manier. Waar we bij MFA De Boezem & Co met een technische kringloop werken, is bij de basisschool sprake van een biobased kringloop. Boschman: “De biobased kringloop gaat uit van materialen die vanuit de natuur hernieuwbaar zijn. Hout groeit weer aan, steen en cement niet. Bij het gebruik van dat soort materialen, pleeg je dus roofbouw op de aarde.” De bouw gaat deze zomer van start en wordt nog dit jaar afgerond.
Een natuurlijke gevel
Aan de houten constructie, gevel en kozijnen wordt geen materiaal toegevoegd. Het hout wordt wel onderhoudsarm gemaakt, maar zonder chemische stoffen. Ook het isolatiemateriaal is op basis van houtvezels. Dit betekent dat we de constructie damp-open bouwen, zodat er geen vocht in de constructie kan komen. Architectonisch ontwerper Nikki de Boer: “Op die manier ontstaat een volledig natuurlijke gevel, met een natuurlijke regulering van warmte en vocht. Je hoeft geen kunststof toe te passen. De gevel ademt uit zichzelf.”
Het uitgangspunt voor Basisschool De Biezenhof is om voornamelijk met biobased materiaal te bouwen. De Boer: “Bij de weinige onderdelen waar dit niet mogelijk is, bouwen we nog steeds circulair, maar dan met gerecycled materiaal. Zo passen we ook hier hergebruikte trottoirtegels toe in de plint”
Lijnzaadolie
Zelfs in de afwerking van het gebouw wordt gebruik gemaakt van natuurproducten. Zo is de verf biobased en bestaat de vloer uit gietbaar marmoleum op basis van lijnzaadolie. Mark Boschman: “Wij durven zo ver te gaan om te stellen dat we alleen producten gebruiken waarin geen formaldehyde zit. Op deze manier is er geen enkele uitstoot van chemische stoffen.”
Circulariteit in de breedste zin van het woord. Dát is waar RoosRos voor staat.