Circulair en toekomstgericht denken en doen
Nieuws/05 October 201865 jaar schetsen, ontwerpen, zoeken naar antwoorden op de vraag achter de vraag. Architectuur als ambacht. Een goed moment om tijdens deze gelegenheid stil te staan bij ‘Verleden, Heden, Toekomst’. Een inspiratiesessie, waarbij we niet alleen stilstaan bij het verleden en heden, maar ook met de blik op de toekomst.
Werken vanuit een groter perspectief
RoosRos zet zich in voor de wereld van morgen en overmorgen; de toekomstige generaties. De vragen die wij ons nu stellen als bureau zijn; Hoe bouw je gezond? Hoe ontwerp je toekomstgericht? Samen met het team willen we openstaan voor nieuwe bronnen van energie en deze integreren in architectuur. Zet groen in om CO2 en opwarming van steden zoveel mogelijk te reduceren. Daarnaast zijn we bezig met een aantal circulaire projecten. Waaronder ons eigen kantoor een voorbeeld van is. Grondstoffen krijgen een tweede, derde en vierde leven. Afval kan weer een nieuwe bestemming krijgen. Vanuit deze filosofie werd het kantoor begin dit jaar verbouwd en werden recent meerdere architectenselecties gewonnen.
Phi Factory - Yvette Watson
Keynotespeaker Yvette Watson gaf tijdens de jubileumbijenkomst een inspirerende lezing over circulaire economie. Organisaties en zeker die in de bouwsector hebben een ongelofelijk groot potentieel. Door hun bedrijfsvoering kunnen ze het verschil maken voor mens en milieu. De nadruk van haar betoog lag op het sluiten van kringlopen en het voorkomen van afval en verspilling. Hoe krijg je als ondernemer je grondstof terug na het gebruik? Hoe kun je iets ontwerpen waarbij grondstoffen zonder verlies van kwaliteit opnieuw ingezet kunnen worden. Samen zoeken naar creatieve oplossingen bij het proces van besluitvorming. Bij het realiseren van ambitieuze circulaire doelstellingen.
Circulair ondernemen
Naast de lezing van Yvette Watson waren er ook een aantal circulaire ondernemers aanwezig. Zij vertelden over hun concept of product en lieten de ruim 250 aanwezigen dat vooral ook zien en proeven. Zo zien Martijn Vinke en Marc van der Heijden met hun bedrijf Triboo kansen voor afval. In plaats van verbranden, upcyclen zij het tot onder andere meubelen. Van resten papier en karton, maken ze met hun onderneming EverUse biobased isolatiemateriaal. Een prachtige kans voor de 70 kg papier die iedere Nederlander ieder jaar weggooit.
Drinks & Bites
Passend bij het thema werd ook in de catering gelet op het tegengaan van verspilling. Vanuit hun foodtruck serveerde Instock lekkere biertjes. Gemaakt van onder andere brood en aardappels die door hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes niet door de selectie komen om in de winkel te worden verkocht. Bites kwamen van de FrietFabriek, die ambachtelijk bereidde friet ter plekke bakte en zorgde voor heerlijke vegetarische en biologische snacks. Andere aanwezigen tijdens het evenement waren onder andere Hoeksche Chips, De Toekomststoel, I-did, ECOR, Loek!, Social Brothers en Kromkommer.