Co-creatie architect en interieurarchitect
Nieuws/13 July 2021Samenwerking tussen architect en interieurarchitect wordt almaar belangrijker. De vraagstukken die er liggen sinds de coronacrisis, nopen tot een inniger partnerschap tussen de twee disciplines, zo menen architect Daan Font Freide van RoosRos Architecten en Luc Scholten, mede-eigenaar van Sprank Interieurprojecten.
Nee, makkelijk is het niet om een project waar je ziel en zaligheid in steekt kritisch door een stel verse ogen vanuit een andere discipline te laten kijken. “Sterker nog, dat is heel eng”, meent architect Daan Font Freide van RoosRos architecten. “Maar als je die eerste schroom hebt losgelaten, is de meerwaarde van een goede interieurarchitect evident. Vanuit hun vakgebied kunnen ze echt dingen toevoegen die een ontwerp nog beter maken. En vaak win je het juist met het ruimte geven voor dit soort details. De ideale situatie zie ik als twee auto’s in een slipstream: je stuwt elkaar als het ware voort.”
Met Sprank Interieurprojecten uit Rotterdam heeft RoosRos ondertussen verschillende projecten afgerond, zoals de nieuwbouw van Koni (een producent van schokdempers die vanwege een brand snel een nieuw gebouw nodig hadden) en Besix, het bouwbedrijf waarvan het nieuw Nederlandse hoofdkantoor in Dordrecht een bijzonder staaltje duurzaam ontwerpen en bouwen werd. “Dankzij Sprank zijn die projecten echt beter geworden”, meent Daan.
Net als Daan ziet Luc Scholten, mede-eigenaar van Sprank, de komende jaren een paar interessante vraagstukken in het verschiet. In een maatschappij waar menselijk contact op steeds meer plekken wordt wegbezuinigd, wordt juist de menselijke interactie op kantoor belangrijker. “Door het menselijk contact centraal te stellen, voorkom je dat het groepsgevoel van een bedrijf kwijtraakt. Waarom zou een werknemer niet om de paar maanden naar een andere partij vertrekken als hij of zij toch bijna alleen maar thuis werkt en nauwelijks collega’s in levenden lijve ziet? Het gevaar dat bedrijven inwisselbaar worden door het thuiswerken ligt op de loer.”
Aan architecten en interieurarchitecten om dit soort vraagstukken te beantwoorden met passende ontwerpen. “Het zou mooi zijn als ieder bedrijf meer ruimte maakt voor co-creatieplekken waar mensen van andere bedrijven een dagje kunnen komen werken”, meent Luc. “Daarmee vergroot je samenwerkingsverbanden en je steekt er vast iets van op als er mensen vanuit verschillende disciplines af en toe over de vloer komen. Architecten en interieurarchitecten moeten deze ontwikkeling samen vormgeven.”
“Jaren terug werd de term FTE steeds belangrijker, omdat dit meer zei over het aantal mensen dat op kantoor aanwezig was dan het totale aantal mensen in loondienst”, voegt Daan toe. “Met de groei van thuiswerken, maar juist ook van co-creatieplekken neemt de flexibiliteit en dynamiek van wie er op kantoor aanwezig is alleen maar toe. Dat zul je ook in ontwerpen van zowel architecten als interieurarchitecten terug gaan zien de komende jaren.”
Fotografie: JP Studio en Ossip Architectuurfotografie