Duurzame parkboerderij
Verhalen/22 April 2025In het groene hart van Zwijndrecht is parkboerderij de Kiboe-Hoeve volledig vernieuwd. “We krijgen van bezoekers alleen maar complimenten dat het prachtig geworden is,” vertelt beheerder Quirijn van den Bosch trots. RoosRos Architecten maakte het ontwerp voor een langgerekt gebouw met een karakteristiek zadeldak, gedragen door een ritme van houten spanten. De vernieuwde kinderboerderij is inmiddels opgeleverd en in gebruik genomen.
De duurzaamheidsambities en wensen van de gemeente, de stichting Vrienden van de Kiboe-Hoeve en de beheerder zijn doorvertaald in het ontwerp, waarin het kenmerkende oranje zadeldak een centrale rol speelt. Door een nieuwe indeling is er nu meer ruimte voor dieren en bezoekers.
Ruimtelijk plan
Er is gewerkt aan het optimaliseren van de bestaande kavel. Nieuwe routes en een weidestructuur aan de buitenste ring maken de boerderij beter zichtbaar vanaf het water, terwijl zoveel mogelijk van het bestaande groen behouden is gebleven. Naast verharde wegen zijn er ook ontdekkingspaden toegevoegd: onverharde routes die bezoekers op een speelse manier door het terrein leiden.
Aanpasbaar hoofdgebouw
Het hoofdgebouw ligt langs de hoofdas en wordt gekenmerkt door het langgerekte zadeldak. De houten spanten bepalen het ritme; daartussen is de plattegrond vrij indeelbaar. Het gebruik van het gebouw is eenvoudig aanpasbaar. Uitbreiden kan door een extra spant toe te voegen aan de ruimte. In het gebouw bevinden zich onder andere een multifunctionele ruimte, voorzieningen voor medewerkers en het beheerderskantoor.
Circulair en biobased
Er is gekozen voor hergebruik van materialen uit het naastgelegen, gesloopte zwembad. Zo kreeg de houten sportvloer een tweede leven als wandbekleding, zijn plafondplaten toegepast als akoestisch materiaal en zijn verlichtingsarmaturen hergebruikt. Het hoofdgebouw is opgebouwd uit een houten constructie, met biobased gevels. Groene daken, zonnepanelen en waterdoorlatende bestrating versterken het duurzame karakter van de Kiboe-Hoeve.
Integrale samenwerking
Matthijs van den Berg, projectmanager bij RoosRos: “Wij waren vanuit RoosRos ook verantwoordelijk voor de technische uitwerking en de directievoering tijdens de bouw. Daardoor stonden we dicht op het proces en zagen we van dichtbij hoeveel deze plek betekent voor de omgeving. De Kiboe-Hoeve is niet zomaar een gebouw — het is een plek vol herinneringen en ontmoetingen. In de samenwerking met de gemeente en alle andere betrokken partijen hebben we echt gevoeld hoe gedragen dit project is. Jongeren die hier als kind kwamen, zitten nu weer in het park. Dat zegt genoeg.”
Ervaring en passie
Architect Nikki de Boer over het ontwerpproces: “Bij dit project moesten we rekening houden met zowel kinderen als dieren. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, dus we moesten ervoor zorgen dat ze in een veilige omgeving terechtkwamen. De ervaring en passie van de beheerder van de kinderboerderij hebben hier een grote rol gespeeld. Samen hebben we de beste plek voor dieren maar ook voor de kinderen proberen te ontwerpen. Een kinderboerderij, maar ook een school, zijn bij uitstek projecten waar we uitdagende, leerzame en leuke plekken voor kinderen kunnen maken.”
Hoe bevalt het in de praktijk?
Beheerder Quirijn van den Bosch is dagelijks op de vernieuwde parkboerderij te vinden. We vroegen hem hoe het nieuwe gebouw in de praktijk functioneert. Quirijn: “Ik ben erg trots dat ik op deze mooie, duurzame parkboerderij mag werken, We krijgen van bezoekers alleen maar complimenten dat het prachtig geworden is. Er is veel aandacht besteed aan het dierenwelzijn en de bezoekers, de samenwerking met Roosros was erg prettig!”