hero

Future Makers Day TU Delft

Nieuws/22 February 2019

Afgelopen dinsdag waren wij te gast tijdens de Future Makers Day aan de TU Delft. Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van Het ‘Delftsch Bouwkundig Studenten Gezelschap’ Stylos worden er dit jaar diverse evenementen en workshops georganiseerd, waaronder de Future Makers Day.

Voor deze dag waren vier bedrijven van verschillende disciplines gevraagd een lezing en workshop te geven over welke thema’s zij denken de komende 50 jaar een belangrijke rol zullen gaan spelen binnen hun vakgebied. Naast RoosRos voor het onderdeel Architectuur waren ook INBO, Tank en Witteveen + Bos van de partij.

Na de lezing volgde bij ieder bedrijf drie stellingen die we daarna konden bediscussiëren in de workshop. Maar, voordat het zo ver was moesten we eerst nog een pitch geven om de studenten te overtuigen om onze workshop te volgen. Leuk detail, na onze pitch hebben een aantal studenten aangegeven nog te willen wisselen van groep naar onze groep.

Tijdens de workshop kwamen de volgende drie stellingen ter sprake:

  1. De opleiding TU Delft Faculty of Architecture moet worden gesloten. Binnen 50 jaar is het beroep architect niet meer nodig.
  2. Vanaf heden is het verboden om niet meer circulair te bouwen.
  3. Over 50 jaar komt de wereld naar ons toe, in plaats van wij naar de wereld.

Over stelling 1 hadden de studenten de meeste ideeën, deze hebben ze dan ook verder uitgewerkt. Verassend was dat alle drie de groepjes ongeveer hetzelfde idee hadden bedacht voor deze stelling. één student van de hele groep heeft uiteindelijk tijdens het voorprogramma van Daan Roosegaarde de conclusie van de workshop gepresenteerd.

Conclusie van de studenten: technologie krijgt steeds meer de overhand, maar….
We kunnen naar een systeem gaan waarbij er maar één persoon creatief input geeft en waarbij alle andere personen in het proces de input zijn voor de machines. De computer neemt het over en de architect krijgt een ondergeschikte rol. Maar, er was natuurlijk een maar, de rol van het begrijpen van de klant en dat vertalen in een concept zal altijd een essentiële rol blijven spelen. Dat kan een machine niet overnemen. Het vertalen van de wensen van de klant naar een daadwerkelijk ontwerp zal in de toekomst ook overeind blijven staan.

Als afsluiting van de dag gaf Daan Roosegaarde een inspirerende lezing. Studio Roosegaarde staat onder andere bekend om zijn Smogfree tower. Zelfs de uit de lucht gefilterde smog is geen afval: deze wordt onder hoge druk tot een smog diamant geperst en verwerkt in ringen of manchetknopen. Uiteraard had hij deze bij zich, samen met een stukje ruimteafval van een van zijn nieuwste samenwerkingen met NASA.

Over twee weken zijn wij weer op de campus te vinden in verband met BAU! Daar gaan we speeddaten met studenten en is er een bedrijvenmarkt waar wij aanwezig zijn.

Ben jij student en wil je wel een date met ons?! Kijk dan snel hier voor meer informatie.