Het goede doen
Nieuws/29 November 2024“Door gerecyclede materialen doelgericht in het ontwerp van het Lorentz Casimir Lyceum te integreren en een sterke verbinding met de natuur te creëren, dragen we bij aan een duurzame toekomst. In plaats van afval worden materialen nieuwe grondstof.”
In samenwerking met Dura Vermeer Bouw Zuid en andere betrokken partijen heeft RoosRos Architecten het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven ontworpen. Dit bijzondere project combineert hergebruikte materialen met een ontwerpvisie die de mens en de natuur centraal stelt. Een groene omgeving en een gezond binnenklimaat. Veilig en sociaal. Gezond en toekomstgericht. Geboren vanuit de ontwikkelvisie van Dura Vermeer ‘Het Goede Doen’.
Urban Miner
Een van de meest opvallende elementen van het project is het gebruik van ‘donorstaal’. Dit staal, afkomstig van Urban Miner (een dochteronderneming van Dura Vermeer en marktplaats voor circulaire bouwmaterialen), is zorgvuldig getest en geschikt gemaakt voor hergebruik. "De stalen balken zijn grondig gecontroleerd op onder andere chroom-6 en opnieuw bewerkt om te voldoen aan de huidige eisen," vertelt Dura-projectleider Harm Wingens. “Het ontwerp is afgestemd op deze hergebruikte materialen. Het is een andere benadering die laat zien hoe circulariteit de toekomst kan veranderen.”
Afval werd grondstof
Architect-partner Mark Boschman: “Het ontwerp en de gebouwstructuur is onder andere gebaseerd op de hergebruikte stalen balken. Maar ook aluminium kozijnen, banken, bestrating en andere bouwmaterialen hebben een tweede leven gekregen in dit project. Dit geldt ook voor een deel van het interieur. Deze aanpak maakt het schoolgebouw tot een levend bewijs van hoe hergebruik kan bijdragen aan een duurzame toekomst.
Architect Roel Kosters: “Door gerecyclede materialen doelgericht in het ontwerp te integreren en een sterke verbinding met de natuur te creëren, dragen we bij aan een duurzame toekomst. In plaats van afval worden materialen nieuwe grondstof.”
Ecologie
Naast circulariteit is er veel aandacht besteed aan de relatie tussen binnen en buiten. Overal in het gebouw kun je de prachtige groene omgeving – een ecologische zone aan de rand van Eindhoven – beleven.
Bij het ontwerp is de omliggende natuur gerespecteerd en is het gebouw zorgvuldig om bestaande bomen heen gebouwd. Maar ook in het buitenruimte- en gebouwontwerp is rekening gehouden met flora en fauna. “Zo zijn in de gevels bijvoorbeeld veertig nestkasten opgenomen.“