hero

Innovatiepilot De Regenboog

Nieuws/17 January 2022

Als een van de pilot projecten van het innovatieprogramma ‘Aardgasvrije en Frisse basisscholen’ ondergaat het bestaande onderwijsgebouw van basisschool De Regenboog in Utrecht een duurzame renovatie. De typische H-school uit 1959 is de laatst overgebleven van zijn soort in Utrecht en heeft de status verkregen van een gemeentelijk monument.

Naast een bouwtechnische renovatie en een nieuwe gebouwschil ondergaat de school een functionele reorganisatie en worden er leerpleinen en een centraal ‘bruisend hart’ ingepast in een deel van de bestaande patio. Zo wordt De Regenboog, met respect voor de monumentale waarden, getransformeerd tot een gezond gebouw dat aansluit op het onderwijs van morgen.

Zorgvuldige injectie
De huidige functionele inpassing gaat op de schop om het onderwijsgebouw te laten aansluiten op het onderwijs van de toekomst. Daarnaast worden er binnen de huidige contouren een BSO en kinderdagverblijf ingepast. Met de komst van de inbreiding in een deel van de patio wordt er op de begane grond een multifunctionele plek gerealiseerd, welke fungeert als ontmoetingsruimte en ingezet kan worden voor themabijeenkomsten. De gecreëerde ruimte op de eerste verdieping wordt ingevuld met leerpleinen om zelfstandig of klasdoorbrekend samen te werken. Naast de extra multifunctioneel inzetbare ruimtes biedt de inbreiding de mogelijkheid om de routing binnen de school te optimaliseren. De school wordt voorzien van een extra trap en er wordt een hoofdentree gecreëerd aan de voorzijde van het gebouw. Zo kunnen leerlingen en personeel zich veiliger en gemakkelijker door de school bewegen.

Daglicht
De huidige klaslokalen van de H-school zijn aan weerszijden voorzien van daglicht. Om deze kwaliteit te kunnen behouden en om de bestaande ritmiek van de gevel eer aan te doen, is er voor de inbreiding gekozen voor een transparante, autonome en eigentijdse uitstraling. Voor deze architectonische ‘injectie’ is een houtskelet ontwikkeld met een secundaire ritmiek van houten raamkozijnen voor optimale daglichttoetreding. Het geheel krijgt een autonome en homogene uitstraling.

Een gezonde leeromgeving
De constructie en afwerking van de inbreiding wordt gerealiseerd met zoveel mogelijk biobased materialen. De nieuwe draagconstructie wordt, net zoals de nieuwe gevelafwerkingen, gemaakt van hout. Naast de inbreiding en de nieuwe functionele inpassing ondergaat het gebouw een bouwtechnische verduurzaming. Met het isoleren van de schil, de nieuwe klimaat installaties en de nieuwe  voorzetwanden krijgt het gebouw een duurzaamheidsimpuls en ontstaat er een gezond binnenklimaat.

Innovatieprogramma
Vanuit hetzelfde innovatieprogramma ‘Aardgasvrije en Frisse basisscholen’ werd een verduurzamingsopgave al eerder geklaard door RoosRos Architecten in combinatie met Meerbouw; bij basisschool De Vuurvogel in Spijkenisse. Ook de renovatie van De Regenboog is Design & Build project waarbij RoosRos nauw samenwerkt met aannemingsbedrijf Meerbouw. Een heldere structuur en een nauwe samenwerking tussen gemeente, school en D&B partners leidt hopelijk opnieuw tot een succesverhaal!

Met deze schoolvoorbeelden hopen wij scholen en gemeenten te inspireren om de bouw of verbouw van onderwijsvastgoed op eenzelfde duurzame en toekomstgerichte wijze in te steken.

De Regenboog wordt naar verwachting in juli 2022 opgeleverd en in augustus 2022 opnieuw in gebruik genomen.