hero

Juunrenne als inspiratie

Nieuws/03 October 2023

RoosRos heeft de architectenselectie gewonnen voor de nieuwe MFA in Sommelsdijk. Het concept ‘juunrenne’ is gebruikt bij zowel de stedenbouwkundige opzet van het plan als ook de verschijningsvorm en uitstraling van de nieuwe MFA.

 

De juunrenne als inspiratie. Onze inzending wist zich te onderscheiden door een combinatie van creativiteit, functionaliteit en kostenefficiëntie. De nieuwe MFA wordt gerealiseerd voor basisschool de J.C. van Gent, Wijkvereniging de Zwaluw en Kibeo Kinderopvang. 

Uienbewaarschuur
Een juunrenne is een uienbewaarschuur die vanaf 1900 tot in de jaren ’60 werd gebruikt om uien te bewaren. Architect-partner Henk de Gelder: “De grondgedachte voor dit project is een compositie van een aantal uienschuren die samen de multifunctionele accommodatie vormen. Het gebouw sluit hierbij aan bij de  historie en de richtingen van het natuurlijke landschap. Circulariteit, natuurinclusiviteit en flexibiliteit zijn belangrijke thema’s in de verdere uitwerking van het plan.” Architect Mathijs Tabbers: We hebben de juunrenne geanalyseerd, en een aantal kenmerken overgenomen. Zoals een zadeldak van 45 graden en verticale gevelstructuur met horizontale openingen gemaakt van hout. De techniek, etc. Een uniek project, passend in de polder van Sommelsdijk.

Duurzaam en toekomstgericht
Mathijs Tabbers: “We willen inzetten op biobased materialen, met mogelijk een houten constructie. Het gebouw heeft een generieke structuur zodat de indeling in de toekomst veranderd kan worden mocht daarom gevraagd worden.”

De komende tijd zal RoosRos nauw samenwerken met de gebruikers van de toekomstige MFA om de visie verder te vertalen naar het uiteindelijke ontwerp.