hero

Les Beaux Jours: eigenwijs gebouw in Rotterdam Kralingen

Nieuws/06 March 2023

Hedendaagse XXL-uitvoering van typische jaren ’70-villa. Het is niet dagelijks dat je als architect binnen een bestaand kavel in een van de mooiste en bekendste villawijken van Nederland een appartementencomplex mag ontwerpen. Zeker niet als de welstandscommissie zeer streng let op het respecteren van de bestaande bouwtypologieën en -kwaliteiten die aan de mooie De Lairesselaan in het Rotterdamse Kralingen te vinden zijn. En de opdrachtgever tegelijkertijd binnen de kavel een zo optimaal mogelijk aantal levensloopbestendige appartementen verwacht, met alle voorzieningen en eisen die daarbij horen. 

RoosRos-architecten Mathijs Tabbers en Henri Zwerus brachten deze puzzel niet alleen tot een goed einde, maar scoorden er ook nog eens mee bij de welstandscommissie én de bestaande en nieuwe bewoners. “De Lairesse zelf zou er trots op geweest zijn.”

Kralingen is een wijk waar oude grandeur en trendy jonge gezinnen elkaar probleemloos vinden. Aan de lommerrijke De Lairesselaan kwam een villakavel vrij, waarbinnen de ontwikkelaar zoveel mogelijk appartementen wilde realiseren. Daarbij stelde de welstandscommissie als eis dat het ontwerp recht zou doen aan de vormentaal van de bestaande jaren ’70-villa’s er omheen. Projectarchitect Mathijs Tabbers vertelt: “Daarom zijn we vanuit die context van jaren ’70-villa’s aan de slag gegaan. Het werd een flinke puzzel, omdat we enerzijds gebonden waren aan het maximaal mogelijke bouwvolume zoals dat in het bestemmingsplan vast lag, terwijl we ook zoveel mogelijk goede woningplattegronden moesten realiseren.”

Eigenwijs ontwerp
Uiteindelijk kwamen Tabbers, Zwerus en hun team met een eigenwijs ontwerp waarin duidelijk de contouren van een jaren ’70-villa te zien zijn, maar dan vergroot en ‘opgeblazen’. Door vervolgens happen uit het volume te halen, ontstond de mogelijkheid om zeven appartementen te realiseren die allemaal optimaal georiënteerd zijn (met uitzicht over groen en water) én die tegelijkertijd genoeg privacy en buitenruimte hebben. Door de balkons op de eerste verdieping binnen het volume te laten vallen blijft de sculpturale vorm van het gebouw overeind terwijl alle bewoners kunnen genieten van een flinke buitenruimte.

Hedendaagse interpretatie
Directeur-architect Henri Zwerus gaat verder: “Voor de detaillering hebben we goed gekeken naar de villa’s in de omgeving en op basis van die inzichten hebben we een hedendaagse variant ontworpen. Met strakke lijnen, een groter formaat baksteen voor een luxe uitstraling, veel glas en grote kozijnen. Het kleurenpallet matcht met de wijk: lichte aardetinten, zandkleuring metselwerk en een donker dak, mede omdat de zonnepanelen dan niet teveel de aandacht trekken.”

Tijd en aandacht
Leander Oostdijk was projectmanager op het project, dat uiteindelijk de naam ‘Les Beaux Jours’ kreeg. Een flinke klus, omdat er op dit project bovengemiddeld veel aandacht was voor de details. Hij vertelt: “Het metselwerk was bijvoorbeeld een van belangrijkste elementen. De kwaliteit, de kleurstelling en een strakke uitvoering waren cruciaal, omdat dat ervoor zorgt dat de gevel klasse gaat uitstralen. Het team had daartoe een kwalitatief hoogwaardige baksteen geselecteerd, die afwijkend is van standaard metselwerk. Er moest dus zeer vakkundig gemetseld worden, door de beste vaklui. Dat is een van de dingen waar veel tijd en aandacht in is gaan zitten.”

Parel
Onlangs is Les Beaux Jours opgeleverd, tot grote tevredenheid van het RoosRos-team. Mathijs Tabbers vertelt: “We zijn er heel trots op dat we een mooie parel hebben toegevoegd aan één van de mooiste wijken van Rotterdam. Een toekomstgericht appartementengebouw met klasse, dat echt anders, apart en eigen is. In het trappenhuis pronkt een kunstwerk van De Lairesse aan de muur. Hij zou zelf zeker trots zijn op dit eigenzinnige gebouw!”

Fotografie: Kamil Parzychowski
Dronefoto's: Urbar B.V.