hero

Multifunctioneel en toekomstgericht

Nieuws/18 September 2024

Aan een weelderig groen stadspark in Spijkenisse hebben wij onlangs een mooi project opgeleverd. Het Integraal Kindcentrum (IKC) Sterrenkwartier, dat twee scholen, een kinderdagverblijf en een sportfaciliteit huisvest, is wat ons betreft een goed voorbeeld van succesvol kostenbewust, multifunctioneel en toekomstgericht bouwen. We vertellen je er graag wat meer over!

Groene setting
De locatiekeuze voor IKC Sterrenkwartier was geen toeval. Gelegen in een parkachtige setting biedt het complex een rustgevende groene omgeving voor zijn jonge gebruikers. Architect-partner Henk de Gelder ontwierp het gebouw. Hij vertelt: “Groen midden in de bebouwde kom, daar moet je als architect wat mee. Dus hebben we het uitzicht optimaal benut door beide scholen zo te positioneren dat zij en het kinderdagverblijf een eersterangs zicht hebben op de omringende natuur. Deze strategische plaatsing heeft de basis gevormd voor verdere ontwerpoverwegingen, waarbij we het gebouw zo breed mogelijk hebben gemaakt om zoveel mogelijk vensters naar het groen te creëren.”

Eigen herkenbare ingangen
Een bewuste keuze was het plaatsen van de sporthal aan de minder groene kant van het gebouw, aangezien een uitzicht op het groen hier minder essentieel was. Dit maakte het mogelijk om elke school vanaf de straatkant een eigen, herkenbare entree te geven. Het gehele gebouw fungeert als een multifunctioneel centrum met een significante rol voor de buurt en de omgeving.

Ruimte voor eigen onderwijsvisies
Flexibiliteit staat centraal in het ontwerp van het Sterrenkwartier. Met een generieke structuur die specifieke opzetten toelaat, kunnen de verschillende onderwijsinstellingen binnen het complex hun eigen onderwijsvisie uitdragen. Dit is cruciaal, omdat elke school een eigen onderwijsvisie heeft en toepast. De flexibele aard van het ontwerp garandeert dat het gebouw kan meegroeien en -veranderen met toekomstige onderwijsbehoeften.

Gebouw met een hart
Een opvallend element van het gebouw is het 'hart'; een centraal, lichtovergoten atrium met een opvallende trapopgang die toegang biedt tot de verdiepingen. Direct onder deze trappen bevinden zich gezellige nisjes waar leerlingen kunnen zitten, een boekje kunnen lezen of gewoon kunnen kletsen. Deze persoonlijke ruimtes bieden de kinderen een plek om zichzelf te zijn, of ze nu in tweetallen, in grotere groepjes of alleen willen zijn.

Beperkt budget, maximale kwaliteit
Ondanks een relatief beperkt budget is er maximale kwaliteit bereikt in het IKC Sterrenkwartier. Henk de Gelder vertelt: “Wat ons betreft is dit schoolgebouw een bewijs dat goede architectuur niet altijd een groot budget vereist, maar wel een slimme aanpak en kritische kostenbewaking, vanaf de eerste schets tot aan de laatste oplevering. Met behulp van gelaagd metselwerk ontstaat er reliëf in de gevel, waardoor het zonlicht het gebouw steeds laat veranderen. Hiermee hebben we het gebouw een chique uitstraling gegeven die de buurt verrijkt. Als ik door het IKC Sterrenkwartier loop, voel ik een diepe trots. Onze opdrachtgever is uitermate tevreden, en wij als ontwerpteam zijn dankbaar voor de kans om zo’n duurzaam en kostenbewust onderwijsgebouw in Spijkenisse neer te zetten.”