Naar finale Innovation Award ZHZ 2019!
Nieuws/13 May 2019Over tien jaar bestaat de rol van de architect in zijn huidige vorm niet meer. Met een proactieve houding doet RoosRos architecten onderzoek naar de toekomst van ons vak. We innoveren niet alleen binnen onze projecten maar innoveren vooral ook onszelf. Onze inzending ‘De architect 2.0’ heeft ons een nominatie opgeleverd voor de Innovation Award ZHZ 2019. Inmiddels behoren we tot de laatste drie finalisten.
We leven in een dynamische tijd: Klimaatakkoorden, verschuivingen op politiek en economisch gebied, social media en robotisering zijn enkele voorbeelden van actuele kwesties. We staan op een punt van verandering op vele gebieden. En dat betekent ook dat de rol van de architect en de samenstelling en werkzaamheden van een architectenbureau de komende jaren enorm zullen veranderen. Wie denkt dat de architect zoals we hem nu kennen over 10 jaar nog steeds bestaat vergist zich.
We zijn er van overtuigd dat we moeten innoveren en ons eigen vak moeten herinterpreteren. Vanuit ons dit jaar opgestarte RoosRos-LAB denken we na over ons bureau in de toekomst. We verkennen vier scenario’s die bijdragen aan de vormgeving van de architect 2.0 die onherkenbaar veranderd zal zijn ten opzichte van de status quo. Deze scenario’s worden in concrete projecten getest en gerealiseerd. Een sprong in de toekomst. Een eerste stap richting de architect 2.0.
De Archi-o-loog verzamelt lokaal verkrijgbare materialen van bestaande gebouwen om hiermee te bouwen: afval als grondstof. De rol van deze architect 2.0 testen wij bij de multifunctionele accommodatie De Boezem in Oud-Beijerland, die nagenoeg compleet van (sloop)afval en herbruikbare materialen wordt gebouwd. Uit een sloopproject in Puttershoek worden materialen geoogst die in De Boezem een tweede leven krijgen.
De Arch-I-Tee ontwikkelde het Tiny House PetitPlace. Door de consument zelf samen te stellen vanachter de computer en als bouwpakket. Van copy-right naar copy-left. PetitPlace wordt aangeleverd als bouwpakket en is door de consument zelf in elkaar te zetten. Op dit moment zijn er tientallen aanvragen en concrete offertes.
De Arch-i-naut ontwerpt kleine microklimaten in ons grotere microklimaat op aarde. Daarvan is het ontwerp voor de Out-Ark ons eerste pilot project: een klimaat adaptief, autarkisch en drijvend gebouw van de toekomst.
De Arch-i-energy transformeert onze projecten van energie-besparend naar energie-leverend. Een architect 2.0 als energiedeskundige. Dit passen we toe binnen onze Scholen vol Energie projecten: in een bouwtijd van een paar weken, voor een vaste prijs voor investering èn 20 jaar exploitatie in één keer afgerekend transformeren wij -zonder bouwer- jaren ’60 en ’70 scholen tot gebouwen als nieuw. Toekomstbestendig! Binnen een jaar leveren wij twee projecten van deze pilot op.
De winnaar van de Innovation Award ZHZ 2019 zal bekend gemaakt worden op woensdag 22 mei tijdens een feestelijke bijeenkomst bij het Van der Valk Hotel ARA in Zwijndrecht. Bij deze prijsuitreiking zullen bedrijfsleven, overheid en onderwijs zich verenigen. Voor meer informatie, zie de website van Innovation Award ZHZ.