Natuurinclusief
Verhalen/22 February 2024In ons feestelijke jubileummagazine nemen architect partners en directieleden ons mee in het hart van RoosRos Architecten door middel van een persoonlijke blog. In deze blog schrijft Henk de Gelder over de ultieme invulling van respectvol rentmeesterschap.
Ik ben een buitenmens. Als jong jochie was ik altijd al in de natuur. Lekker met mijn vader er op uit, vogels kijken, op zoek naar salamanders in de polder, ontdekken hoeveel moois de wereld te bieden heeft. En die liefde voor de natuur is nooit over gegaan. Zodra ik op vakantie ben en een vogel hoor die ik niet kan thuisbrengen, blijf ik net zo lang zoeken tot ik ‘m heb. Binnenkort ga ik met een kennis mee, vogels kijken in de Biesbosch. Samen in een bootje, de visarend en zeearend zoeken, prachtig.
Lang heb ik overwogen biologie te studeren in Wageningen, maar ik wist niet goed wat ik ermee zou willen. Bouwkunde was concreter, dus uiteindelijk heb ik daarvoor gekozen. Maar het leuke is dat ik nu, twee decennia later, merk hoe die twee domeinen alsnog bij elkaar komen. Enerzijds dwingt de overheid ons steeds klimaatadaptiever te bouwen, anderzijds voel ik ook als mens steeds sterker de ambitie om natuur en mens dichter bij elkaar te brengen.
Klimaatadaptief, natuurinclusief en biodivers bouwen ligt me dus na aan het hart. Daarom ben ik daar tijd en energie in aan het investeren. Symposia bezoeken, onderzoek doen, met mensen praten. Wat is er allemaal al? Wat kunnen we daarvan leren? We hoeven als RoosRos niet zelf het wiel uit te vinden, we moeten voortbouwen op bestaande kennis en ervaring. Uiteindelijk gaat het over het creëren van een symbiose tussen een gebouw en het landschap er omheen.
Mijn doel is die noodzaak, maar ook de extra kwaliteit die je in zo’n gebouw kan creëren, bij RoosRos op het vizier te krijgen. We moeten in de toekomst alleen nog maar gebouwen opleveren die aan een hoge natuurinclusieve standaard voldoen. Denk aan nestkasten voor vleermuizen, bijenhotels, groene gevels, groene daken, waterretentie en beplanting met inheemse boomsoorten.
Er zijn zoveel mogelijkheden om natuurinclusiviteit te bewerkstelligen in onze opdrachten. Ik ga me er hard voor maken om dit in ons DNA en onze processen te krijgen. We bewegen al zeven decennia met de tijd mee, dus ook deze verandering gaat ons lukken. Volgens mij is het een perfecte aanvulling op toekomstgericht en gezond bouwen. En dat is de ultieme invulling van respectvol rentmeesterschap.
Henk de Gelder