hero

Nieuw hoofdstuk voor Diekhuus

Nieuws/23 September 2024

“Mijmerend over wat is geweest, ingetogen euforie over wat komen gaat. Schrijven, krassen, schetsen, kleuren. Lege vellen zijn gevuld, gebundeld en een nieuw hoofdstuk is geschreven!”

Op woensdag 4 september is het vernieuwde Diekhuus in Middelharnis feestelijk geopend. RoosRos Architecten was verantwoordelijk voor het interieurontwerp en heeft het pand een frisse en moderne uitstraling gegeven. Het gebouw biedt ruimte aan zowel de bibliotheek als Stichting ZIJN, die hun eigen activiteiten blijven uitvoeren, maar samen onder één dak werken. Dat biedt kansen voor nieuwe samenwerkingen en een betere aansluiting van hun diensten.

Nieuw hoofdstuk
Naast deze organisaties is er plek voor andere initiatieven die van het Diekhuus een levendige ontmoetingsplek maken voor de inwoners van Middelharnis en omgeving.

Interieurarchitect Jos Hermans: “Rechte lijnen, heldere luchten, vlakke wateren. Kijken, zien en laten inspireren, het landschap volgend en het Diekhuus laten binnen vloeien. Mijmerend over wat is geweest, ingetogen euforie over wat komen gaat. Schrijven, krassen, schetsen, kleuren. Lege vellen zijn gevuld, gebundeld en een nieuw hoofdstuk is geschreven!”

Boekendiek
De kenmerkende historische opbouw van de 19e eeuwse school blijft zichtbaar in het ontwerp. De ruimtes worden aanéén geregen door kleur en object. Centraal in het ontwerp is de verbinding van ruimtelijkheid, functies en de gebruikers. Door alle oude klaslokalen ligt de “boekendiek” als verbindend element tussen verleden en toekomst, als drager van de kennis. De plekken langs de diek (boekenkast) hebben een eigen thema, kleur en inrichting. Een ontdekkingstocht langs boeken, ontmoetingen, informatie en gezelligheid. Van de foyer, de huiskamer van Middelharnis langs het kinderkompas, dat je laat ervaren hoe en waar je staat, tot aan de afbeelding van Het Laantje van Middelharnis van schilder Meindert Hobbema.

Klaar voor de toekomst
Het gebouw blijft historie uitademen, maar is zeker ook klaar voor de toekomst. Een nieuw hoofdstuk in een dik boek, dat vast en zeker een mooi plekje krijgt op één van de planken van de boekendiek!

Kristi Okker, gebruiker Diekhuus, vult aan: “We zijn enorm blij met het vernieuwde Diekhuus; een prachtige plek voor alle inwoners van Goeree-Overflakkee. Een plek waar iedereen welkom is en waar iedereen zich daadwerkelijk welkom zal voelen. Inspirerend, open en uitnodigend, waar je rustig en ontspannen kunt verblijven, maar elkaar ook kunt ontmoeten, van elkaar kunt leren en kunt genieten van kunst en cultuur. Een prachtige aanwinst voor ons eiland!”

Fotografie: Pieter Kamp