hero

Ooststaete geeft moderne impuls

Verhalen/14 October 2024

In het hart van Oud-Beijerland is onlangs het project Ooststaete voltooid. Waar ooit een vervallen garagebedrijf stond, staat nu een prachtig wooncomplex dat de omgeving een frisse en moderne uitstraling geeft. Met Ooststaete is niet alleen een nieuwe woonlocatie gecreëerd, maar ook een prachtig voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer lokale kennis, passie en vakmanschap samenkomen.

Nieuw begin voor “rotte appel in de fruitschaal”
Ooststaete is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen ontwikkelaar Leonard Batenburg van BOwonen, Van den Nieuwendijk Bouw BV en het architectenteam van RoosRos, onder leiding van architect-partner Henri Zwerus. Voor Leonard Batenburg was deze locatie, waar ooit zelfs een drugslab werd ontdekt, een unieke kans. “Het was al tien jaar een doorn in het oog van het dorp, vertelt hij. “Ik heb de nodige moeite gedaan om de locatie te kunnen kopen; voor deze rotte appel in de fruitschaal zag ik diverse mogelijkheden om er iets moois van te maken. Uiteindelijk is de aankoop gelukt en konden we aan de slag.” Samen met RoosRos werkte hij verschillende plannen uit, waarna het team uiteindelijk koos voor een opzet met bebouwing langs de straatkant en parkeergelegenheid aan de binnenzijde.

Nieuwe typologie
De warme gevelsteen, de grote ramen en het speelse, terrasvormige ontwerp aan de zijde van de Prins Bernardstraat geven Ooststaete een moderne uitstraling die toch perfect aansluit op de meer traditionele omgeving. Henri Zwerus licht toe: “De uitdaging was om de gestapelde bouw op een harmonieuze manier in te passen in een buurt waar die typologie nog niet bestond. Door te spelen met detaillering en verspringingen, sluit het gebouw prachtig aan bij de bestaande woningen in de omgeving. We hebben de aansluiting op de Bernhardstraat gevonden door terugliggende terrassen en het verspringen van bouwvolumes. Aan de Ooststraat moesten we ons verhouden tot het dijklichaam, waardoor de bebouwing daar wat hoger kon worden. Elke straat heeft z’n eigen karakter.”

Betrokkenheid en samenwerking als sleutel tot succes
Leonard Batenburg, geboren en getogen in Oud-Beijerland, voelde zich extra betrokken bij dit project. “Als je in je eigen dorp bouwt, voel je meer verantwoordelijkheid. Ik ken de mensen, weet de weg en word overal aangesproken. Dat zorgt ervoor dat ik iets wil maken waar iedereen trots op kan zijn.” Die betrokkenheid vertaalt zich naar het eindresultaat, dat inmiddels veel positieve reacties heeft opgeleverd. “Zowel bewoners als buurtgenoten vinden het echt mooi en dat doet me goed.”

Gedeelde ambitie
De samenwerking met RoosRos speelde een cruciale rol in het succes van Ooststaete. “Henri en ik begrijpen elkaar goed,” zegt Batenburg. “We hebben dezelfde ambitie om iets moois neer te zetten, en dat zie je terug in het eindresultaat.” Henri Zwerus vult aan: “Als je complementair bent en goed naar elkaar luistert, kun je samen geweldige dingen maken. We hebben beide plezier in ons vak en dat maakt dat we altijd streven naar het hoogst haalbare. De volksaard hier in de regio maakt dat we het woord ‘trots’ niet heel makkelijk in de mond zullen nemen. Maar ik durf toch zeker te zeggen dat we ‘groos’ zijn op het resultaat!"