hero

Opleidingsfaciliteit Politieacademie

Nieuws/31 October 2024

“De Noordoostpolder is een uniek stukje Nederland, waar niets aan het toeval is overgelaten. Wegen en water bepalen in lange, rechte lijnen de verkaveling van de polder. Erven met bebouwing, omringd door rijen bomen als effectieve windbrekers, liggen aan het begin van grote, onbebouwde, vlakke kavels die de openheid en weidsheid van de polder kenmerken.” Op een mooie locatie van het Mobiliteit en Infrastructuur Test Centrum (MITC) in Marknesse mogen wij aan de slag met het ontwerp van een nieuwe opleidingsfaciliteit voor de Politieacademie in Marknesse.

Architecten John Mol en Ronald van der Meer delen hun verhaal over het ontwerp van het Centrum voor Handhaving en Mobiliteit. John vertelt: “Onze visie vertaalt de unieke landschappelijke karakteristieken van de Noordoostpolder naar de campus. We beschouwen de verschillende gebieden op de campus als typische Noordoostpolderse erven, omringd door bomen die de erfgrenzen bepalen. Waar veiligheid dat vereist, integreren we begroeide hekwerken die naadloos in het landschap passen. Bomen vormen grote groene, landschappelijke ‘kamers’ waarin bedrijven zich kunnen ontwikkelen.”

Waterstructuur als drager
Ronald voegt toe: “De aanwezige waterstructuur volgt de lange lijnen van de polder. We behouden, waar mogelijk, de oorspronkelijke watergangen op de locatie. Deze zijn niet alleen nuttig voor klimaatadaptatie, maar dragen ook bij aan de biodiversiteit. Flauwe taluds zorgen voor opvangcapaciteit bij hevige regenval en bieden ruimte voor plaatselijke flora en fauna. We gaan op zoek naar een symbiose tussen landschap en gebouw.”

Functioneel en esthetisch
John legt uit hoe het gebouw eruit gaat zien: “Het gebouw is als een langgerekt volume gepositioneerd, zodat het niet alleen uitzicht biedt over het oefenterrein, maar hier ook functioneel op aansluit. Het ontwerp vertoont parallellen met de opzet van gebouwen op bijvoorbeeld een vliegveld, waarbij de lange lijnen de weidsheid van de polder benadrukken en een gevoel van beweging creëren. De ‘zwevende’ dakrand vormt een stoere streep in het landschap en de mathematische en systematische gevelinvulling verwijst naar de bouwsystematiek van de typische 'Schokbeton'-schuren.”

Overzichtelijk en veilig
Ronald: “Met een duidelijke verkeersstructuur zorgen we voor een overzichtelijke routing op het terrein, dat omzoomd is door een groen geïntegreerd hekwerk als veiligheidsschil. Bezoekers parkeren in een mooie landschappelijke setting, terwijl leveranciers en personeel veilig kunnen doorrijden tot aan het gebouw. De indeling van het terrein bevordert veilige en overzichtelijke vervoersbewegingen.”

Less is more
Tot slot kijken ze uit naar de mogelijkheden die het project biedt. Ronald: “Het gebouw weerspiegelt een harmonieuze architectuur die past binnen zijn omgeving. We streven naar een uitstraling van nuchtere, tijdloze schoonheid. Dit vertaalt zich architectonisch in functionaliteit, waarbij we streven naar ‘less is more’. We creëren een licht volume dat helder, open en transparant is, een oase van rust in een dynamisch netwerk.”
John voegt daaraan toe: “Met deze nieuwbouw willen we een herkenbare plek in het landschap creëren, waar alle functies samenkomen in één gebaar. We kijken ernaar uit om dit project vorm te geven en bij te dragen aan deze specifieke ontwikkeling van de Politieacademie in Marknesse.”