hero

“Slim bouwen voor het leven. Ook in het IEKC”

Verhalen/22 February 2021

In het integraal educatief kindcentrum Lichtenvoorde wordt geïntegreerd onderwijs gegeven aan kinderen in het regulier en speciaal (basis)onderwijs. De twee-laagse nieuwbouw biedt met ruim 4.300 m2 ruimte aan onderwijs, kinderopvang, buitenschoolse opvang, (jeugd)zorg en het ondersteuningsteam van de gemeente.

Samen met BINX Smartility heeft RoosRos Architecten het IEKC Lichtenvoorde ontworpen en gerealiseerd. Leonie Meuwszen, Directeur Klant & Markt bij BINX, is vanaf dag één betrokken geweest bij het project.

BINX Smartility en RoosRos doen nu een aantal projecten samen, wat onderscheidt jullie van andere bouwers en ontwikkelaars?
“BINX staat voor ‘Bouwen, Installatie, Nazorg en waarbij de X staat voor de ‘Xcross-over’ tussen de bouw- en installatietechniek. BINX is een jong integraal bouw- en installatiebedrijf dat zich volledig richt op UAV-GC contractvormen. Hierbij worden engineering, realisatie en de exploitatie bij één uitvoerende partij neergelegd. Het unieke zit het hem er in dat alle communicatie aan één tafel gebeurt. Geen losse schakels, maar één bedrijf, één team, één focus.”

En de kleur roze? 
“Daarmee vallen we op, zijn we zichtbaar. De kleur roze staat voor toegankelijkheid, het zachte wat de technische sector nodig heeft en wat meer feminine”.

We realiseren nu het Almende College en het IEKC Lichtenvoorde samen, wat maakt de samenwerking tussen BINX Smartility en RoosRos uniek?
“Simpelweg omdat de gedachte van conceptueel bouwen begrepen wordt. Iedereen heeft evenveel zeggenschap in een project. Traditioneel gezien kan een architectenbureau echt een stem opleggen, maar dit gebeurt nu gewoon in een integraal team. Argumenten worden serieus genomen en overwogen. En dan heb je het toch over personen… Als dat klikt, dan zit het goed. Ook loop je tegen dingen aan als bouw-installatiebedrijf; samenwerken met een partij zoals RoosRos helpt dan erg om dat samen te kunnen fiksen. En daar zijn er weinig van.

Ook bij het Almende zie ik dezelfde lijn. We denken als team met elkaar mee. Ook een duidelijke visie is erg belangrijk, als die niet goed in de beginfase wordt meegenomen dan breng je goede oplossingen voor de eindgebruiker aan de achterkant weg."

Waarop ben je het meest trots in dit project?
“De manier van samenwerken met alle partijen geeft energie. Vijf gebruikers in één pand, op leeftijdschaal een gebouw inrichten, een prachtige visie van de opdrachtgever. Als je dat mag realiseren word je wel trots.”

Jullie doen best veel projecten, wat zijn jullie ingrediënten; hoe maken jullie zulke projecten?
“We proberen altijd naar het unieke in projecten te kijken. Het gaat ons niet om grootte, maar om de unieke factor in het project. Maar ook teamspirit is erg belangrijk. Wij staan voor ‘slim bouwen voor het leven’. Dit mede door te blijven anticiperen met smartility. Aan de achterkant van het proces, maar juist ook aan de voorkant van het project een visie te maken. Want primair maak je een gebouw voor mensen. Voor mensen die daar leven. Dat moet je slim doen. En als je dan de juiste partijen om je heen hebt, ook aan de voorkant, bouw je toekomstgericht.”

Ook IEKC-directeur Wil van der Zanden is enthousiast over het resultaat…
“Het proces van schets tot realisatie heb ik ervaren als heel bijzonder en leerzaam. Het is een feestje dat je iets mag bouwen. Dat je een idee en een visie hebt en dat je dat nu om je heen langzaam werkelijkheid ziet worden. Dat is fantastisch”

Mijn favoriete plek? Ik ben van origine gymleraar, dus het nieuwe sport- en spelconcept met de Beweegbox is mijn favoriete plek. Straks heb ik zicht op de glazen wand van het speellokaal, en dan zie ik eindelijk weer kinderen. Kinderen die plezier hebben, kinderen die bewegen en kinderen die groeien."

En tot slot RoosRos architect Nikki, ook zij is enthousiast…
“Dit project kon alleen maar tot stand komen door een goede samenwerking tussen alle partijen, niet alleen tussen de verschillende scholen die het gebouw zullen gaan gebruiken, maar ook tussen de bouwer en de architect. Die verschillende manier van samenwerken heeft tot een uniek schoolgebouw geleid waar verbinding, ontmoeting en contact met de omgeving centraal staan".

 

“Achter de schermen” is een maandelijkse rubriek met een persoonlijke kennismaking met mensen, door mensen, voor mensen. Daar doen we het voor!