hero

Spetterende opening

Nieuws/03 October 2024

De nieuwe Thorbecke Talentschool en de Jan Antonie Bijlooschool in Rotterdam zijn geopend! Deze scholen vormen samen met de bestaande Thorbecke-locatie de eerste groene openbare onderwijs- en sportcampus in Rotterdam-Prinsenland.

Zwemicoon Inge de Bruijn heeft de onderwijs- en sportcampus geopend met een vlammend betoog voor sport en het aansteken van het vuur. Ronald van der Meer, architect bij RoosRos: "In het bijzijn van kinderen, docenten en betrokken partijen is de openbare campus officiëel geopend. Beide gebouwen worden inmiddels met groot enthousiasme gebruikt en het unieke concept van deze openbare campus versterkt de doorlopende leer- en ontwikkellijn."

De nieuwbouw van zowel de Thorbecke Talentschool als de OBS Jan Antonie Bijloo markeert de realisatie van een unieke doorlopende leer- en ontwikkellijn. De campus combineert voortgezet praktijkonderwijs met sport en dans, en sluit aan bij de reeds aanwezige school voor voortgezet onderwijs (mavo, havo en vwo).

De begane grond van de Thorbecke Talentschool is volledig gericht op praktijkonderwijs, terwijl het theoretische onderwijs zich op de twee bovenliggende verdiepingen bevindt. Matthijs van den Berg, projectmanager, zegt: “Dit gebouw is een school waar de leerlingen trots op kunnen zijn. Niet alleen universiteiten en hogescholen verdienen dit soort gebouwen, maar juist ook de VMBO-scholen."

De Thorbecke Talentschool kenmerkt zich door een strak gevelritme met grote glasvlakken aan de noordzijde en een horizontale geleding als paviljoen aan de zuidelijke campuszijde. Ronald van der Meer legt uit: “De architectuur van de nieuwbouw heeft een strak gevelritme met grote glasvlakken aan de noordzijde en een horizontale geleding als paviljoen aan de zuidelijke campuszijde. Dit past goed bij de stempel- en strokenbouw uit de omgeving.” De plattegrond is ontworpen als een wiskundige vlieger, waardoor de openbare ruimtes rondom het gebouw optimaal met elkaar zijn verbonden.

Opdrachtgever: Stichting BOOR
Samenwerkingspartners: ICS adviseurs, Swinn, Nelissen, BINX, Algeco