Samen met Erik van Erk projectontwikkeling en Aannemersbedrijf P. van Leeuwen is RoosRos geselecteerd voor de groene (her)ontwikkeling van de Botterlocatie in Barendrecht. Een nieuwe kwalitatieve invulling voor een voormalige middelbare schoollocatie: 70 levensloopbestendige woningen in een parkachtige omgeving.
"Wij zien een goede vertaling van de gebiedsvisie waar in het bijzonder aandacht besteed wordt aan het behouden van de groene uitstraling van het gebied door behoud van bestaande bomenrijen. Duurzaamheid is, zoals vanzelfsprekend in onze plannen, breed toepasbaar in de gebiedsvisie. De uitgangspunten die wij hiervoor schetsten zijn door de ontwikkelaar goed uitgewerkt, door bijvoorbeeld het gebruik van geothermie (aardwarmte) en zonnepanelen en door slimme oplossingen op het gebied van mobiliteit en parkeren." aldus Wissing Ruimtelijke Denkers die in samenwerking met Gemeente Barendrecht de gebiedsvisie voor deze locatie opstelde.
Een rustpunt middenin het groen De locatie aan de Botter is omgeven door groen. Dit is één van de voornaamste bestaande kwaliteiten van de locatie. Door het behoud van de bestaande bomenrijen aan de randen van het gebied zal het plan vanaf de start een groene uitstraling krijgen. Dit wordt doorgezet door ook het terrein tussen de drie appartementenblokken een parkachtig ontwerp te geven. De gebouwen krijgen door het gebruik van eenzelfde architectuur een gezamenlijke uitstraling. Vormgegeven als één ensemble, een drie-luik met éénzelfde thematiek.
De keuze van de materialen en kleuren is afgestemd op de parkachtige setting. Ook hier voor geldt; de gebouwen zijn te gast en mogen het fraaie groen niet te veel domineren. Het kleurenpallet is ingetogen en chique. In de zomerperiode als al het groen maximaal kleur heeft vormen de kleuren van de gebouwen een mooi contrast. Juist in de winterperiode is het kleurenpallet in harmonie met de rustige tinten van de dan meer zichtbare omgeving en rustende parksetting. In de keuze van de materialen is geen onderscheid gemaakt in uitstraling van de verschillende woonsegmenten. Het ensemble vormt hiermee een architectonische eenheid met subtiele variatie in detaillering.
Levensloopbestendig Naast toekomstgerichtheid van het gebouw zijn de bewoners binnen het gebouw net zo belangrijk. Wanneer bewoners na jaren woongenot iets aan de gezondheid gaan mankeren, is het prettig dat men zo lang mogelijk kan blijven wonen binnen de vertrouwde omgeving. In de drie bouwblokken is ruimte gereserveerd om invulling te geven aan diverse dienstverleningen. Alle zorg aan huis. Een toegevoegde waarde aan het gebruik en woongenot van de toekomstige bewoners van Park Living én omwonenden.
Een essentieel onderdeel binnen de voorliggende opgave is circulariteit. Het gebruiken van zoveel mogelijk duurzame materialen en het toepassen van modulaire en demontabele principes. Zo wordt ingezet op een zo lang mogelijke levensduur en optimale benutting van materialen. Om circulariteit concreet vorm te geven, hebben we ons tijdens het ontwerpproces laten inspireren door een theoretische basis bestaande uit het lagen model van Stewart Brand.