Van bungalow naar café
Nieuws/03 July 2023Op het erf van De Paradijshoeve in Ridderkerk heeft RoosRos deze fraaie transformatie ontworpen. Café DIQUE is een aanvulling op de bestaande horeca-activiteiten bij Hofstede De Paradijshoeve.
In mei 2023 is DIQUE geopend op het terrein bij De Paradijshoeve die wij eerder in 2014-2016 hebben getransformeerd van boerderij naar feest- en vergaderlocatie. Anny Attema, burgemeester van Ridderkerk, sneed brood door als symbolische opening van de nieuwe horecagelegenheid.
Delta natuurgebied
Ditmaal transformeerden wij de bestaande eenvoudige bungalow naar café gericht op de vele toeristen en recreanten die het naastliggende Delta natuurgebied ‘De Crezéepolder’ bezoeken. Café DIQUE vormt een aanvulling op de bestaande horeca-activiteiten bij Hofstede de Paradijshoeve. Een plek voor evenementen, trouwen, vergaderen met nu ook een locatie voor ontbijt, lunch en een borrel in het buitengebied van Ridderkerk. Met focus op lokaliteit.
Lokaal biologisch
De onderneming heeft destijds noodgedwongen het boerenbedrijf moeten omzetten naar horeca onderneming. Inmiddels is de horeca gericht op lokaal biologisch, etcetera. Naast het café ligt een mooie boomgaard met een moestuin, waarvan de oogst direct in de keukens van DIQUE en de Paradijshoeve terecht komt. Ook het telen van tarwe doet de onderneming zelf. Het tarwe wordt gemalen in de lokale molen en verwerkt tot speciaal brood door de lokale bakker.
Transparante knip
Architect-partner Simon Hanemaaijer: “Het ontwerp kent een relatief eenvoudige opzet. De bestaande woning is gestript waarbij op de begane grond de benodigde open ruimte voor de nieuwe functie is gemaakt. Door het gedeeltelijk verwijderen van de verdiepingsvloer is een fraaie dubbelhoge ruimtelijkheid gecreëerd. De uitbreiding is vormgegeven door de hoofdvorm door te zetten, waar ook een dubbelhoge ruimte is ontstaan. De constructie van de uitbreiding is een eiken houten zichtwerk constructie. Een knipoog naar de Paradijshoeve waar de houten spanten belangrijke sfeerbepalende elementen zijn.”
Voor materialisatie van het exterieur is gekozen voor Nederlands Lariks gepotdekselde houten delen, waarmee een ton-sur-ton samenhang is gemaakt met het bestaande metselwerk. De uitbreiding is visueel los gehouden van de oorspronkelijke bouw door middel van een lichtstraat die met haar lichtinval extra kwaliteit aan de ruimte geeft.
Het interieur van Café DIQUE is ontworpen door Horeca Sfeermakers en het ontwerp is gerealiseerd door aannemingsbedrijf C. Hoogvliet & zn b.v.
Fotografie: Roosmarijn Fotografie en Studio Soon.