hero

What if…? Zorg in de toekomst

Nieuws/18 October 2024

Op maandag 14 oktober kwamen meer dan 50 professionals uit de zorgsector bijeen voor een inspirerend seminar, georganiseerd door the Care Building Company (voorheen Fortrus Zorgvastgoed) en RoosRos Architecten. Het thema van de dag: de toekomst van zorgvastgoed. Met een divers programma van sprekers en interactieve werksessies werd er volop nagedacht over oplossingen voor de enorme uitdagingen waar de zorgbranche voor staat.

De aftrap werd gegeven door chief inspiration officer Jaspar Roos, die de aanwezigen meenam in zijn visie op trends en innovaties. Hij introduceerde de ‘stressmeter’ en vroeg zich hardop af wat ervoor zorgt dat bepaalde trends succesvol worden. Wat gebeurt er wanneer dromen uiteenspatten? En wat doen we met de scherven voor de toekomst? Zijn lezing benadrukte de onvoorspelbaarheid van trends en de complexe wereld waarin we ons bevinden. Met scenarioplanning verkende hij extreme toekomstbeelden aan de hand van de vraag "What if…?".

In vier werkgroepen dachten de deelnemers na over toekomstscenario’s voor de zorg in 2044. Deze scenario’s varieerden van technologie gedreven zorggemeenschappen tot meer kleinschalige, door families geleide zorgvormen. Innovatieve ideeën zoals ‘plug-in’ zorgmodules en zelfvoorzienende zorggemeenschappen kwamen ter sprake.

Na een ontspannen netwerklunch ging het middagprogramma van start met presentaties over de meer nabije toekomst van zorgvastgoed. Sander Ros van RoosRos Architecten schetste de veranderende rol van de architect, die in de toekomst steeds meer gebruik zal maken van geavanceerde technologieën zoals generatief en artificieel design. Hij introduceerde de begrippen 'Archi-oloog' en 'Archi-bioloog' om nieuwe rollen van architecten te beschrijven, gericht op het ontwerpen van duurzame en natuurlijke gebouwen.

Arjan in ’t Veld ging vervolgens in op de toenemende druk op de zorg door de vergrijzing en het tekort aan geschikte zorgwoningen. Hij pleitte voor kleinschalige woonvormen en nieuwe samenwerkingsverbanden in bestaande gemeenschappen. Angela Rokven van the Care Building Company benadrukte het belang van slim onderhoud en kostenbesparing, zodat middelen opnieuw geïnvesteerd kunnen worden in de zorg. Carl-Peter Goossen van Bouwnext sloot af met concrete voorbeelden van duurzame oplossingen voor zorgvastgoed, waarbij passiefhuisprincipes en energiezuinigheid centraal stonden.

De dag eindigde met een terugkoppeling van de werksessies, waarin de toepasbaarheid van de ideeën werd besproken. De visuele samenvatting van Steven Bouwens zorgde voor een creatieve afsluiting van een inspirerende dag vol nieuwe inzichten en oplossingen voor de toekomst van zorgvastgoed.

Voor in de agenda: in maart vindt de terugkomdag plaats waar we verder in gesprek gaan over de besproken thema’s en ideeën.