hero

Winst Ambtenarenkantoor ABG Gemeenten

Nieuws/21 February 2024

Roos Ros Architecten heeft samen met ArchiTech Company de architectenselectie voor de nieuwbouw van het nieuwe ambtenarenkantoor voor de ABG Gemeenten gewonnen! Een multifunctioneel gemeentekantoor met hoge duurzaamheidsambities.

Thuis in een groene omgeving
Het nieuwe ABG kantoor komt dicht bij het station van Gilze-Rijen aan het Anne Frankplein 12.
Hergebruik van dit leegstaande pand is een unieke kans om het centrum een grote kwaliteitsimpuls te geven en werkgelegenheid en levendigheid toe te voegen. In het nieuwe plan krijgt wat ons betreft het plein rondom het gebouw een nieuwe inrichting en een parkachtige uitstraling. De grond die vrij komt bij de bouw van het nieuwe ABG kantoor wordt gebruikt om het park te voorzien van meerdere glooiingen. Wandelpaden van leemgrind, extra groen en wadi’s die overtollig hemelwater bergen en ingeplant zijn met rietsoorten, bamboe en witte berkenbomen met frisgroene transparante kronen. De biodiversiteit wordt vergroot door toevoeging van insectenhotels, vlinderstruiken en meerdere typen nestkasten.

Atrium als huiskamer
Het hart van het gebouw wordt gevormd door een trapsgewijs atrium. Deze naar boven toe steeds groter wordende ruimte zorgt voor een  waterval aan licht tot diep in het gebouw en schept ruimtelijkheid, overzicht en dynamiek. Door het atrium in te vullen als binnentuin (de groene longen van het gebouw) en verdiepingen te verbinden met luie trappen en bruggen ontstaan in het gebouw informele routes die zorgen voor toevallige en spontane ontmoetingen tussen collega’s.

Circulair en natuurinclusief
Architect John Mol: “Bij het ontwerpen van het circulaire ABG kantoor streven we naar maximaal hergebruik van materialen en optimaliseren we de herbruikbaarheid van gebouwonderdelen in de toekomst. Met een materialenpaspoort en circulaire ontwerpprincipes verlengen we de levensduur van onderdelen en minimaliseren we afval.”

Het gebouw is tevens natuurinclusief, met een positieve impact op lokale ecosystemen en biodiversiteit. Door het toepassen van biofiele principes en lokale kennis, streven we naar harmonieuze integratie van natuurlijke elementen in het ontwerp en de omgeving, ter bevordering van een symbiotische relatie tussen mens, gebouw en natuur.