hero

‘Yes! In My Backyard!’

Nieuws/28 September 2023

In samenwerking met studievereniging Stylos en de Gemeente Hoeksche Waard organiseerde RoosRos Architecten dinsdag 26 september de workshop ‘Not In My Backyard’ op de Bouwkundefaculteit van de TU Delft.

Gedurende deze interactieve middag werden de deelnemende studenten geprikkeld om met creatieve (deel)oplossingen te komen voor één van de grote uitdagingen van deze tijd: de toenemende behoefte naar huisvesting voor arbeidsmigranten, vluchtelingen, jongeren en spoedzoekers. Door in te zoomen op de gemeente Hoeksche Waard, met haar karakteristieke landschap, architectuur en demografie werden de studenten gedwongen na te denken over de realisatie van kwalitatieve huisvesting voor deze doelgroep binnen een typisch Nederlands polderlandschap. Hierbij stonden integratie, flexibiliteit, korte bouwtijd en het behoud van de lokale identiteit centraal.

Na een korte introductie over migratie, huisvesting en de Hoeksche Waard, werd in twee groepen van gemotiveerde studenten hard nagedacht over hoe de Hoeksche Waard de komende jaren op een snelle, maar integrale manier in woningen zou kunnen voorzien voor deze doelgroep. Hierbij werd onder andere sterk ingezet op het omzetten van de angst voor het onbekende in het erkennen en versterken van de toegevoegde waarde van deze nieuwe doelgroep; Van ‘Not In My Backyard’ naar ‘Yes! In My Backyard!’ Hiernaast kwamen de studenten met ambitieuze ideeën op het gebied van optoppen, flexibel en modulair bouwen, aansluiten op de bestaande architectuur en het toevoegen van kwalitatieve gedeelde buitenruimte.

RoosRos kijkt terug op een erg geslaagde middag, met dank aan Stylos voor het faciliteren en de Gemeente Hoeksche Waard voor haar waardevolle input gedurende de workshop.