hero

"Zijn jullie gehecht aan de keuken?"

Verhalen/08 May 2024

Op een schilderachtige dijk van de Hoeksche Waard, tussen het frisse groen van oude wilgen, bevindt zich een bijzondere dijkwoning. Hier ontstond een mooie co-creatie tussen Batenburg Bouwadvies, RoosRos Architecten en de bewoners, Huibert en Jacco Steen.

In deze rubriek leggen we verbinding tussen RoosRos, de samenwerkende partij en het gebouw.

De woning van Familie Steen, oorspronkelijk gebouwd in 1900 en in de jaren ‘50 uitgebreid, vertoonde tekenen van verzakking en achteruitgang. Tegels vielen van de muur en de achterbouw was scheefgezakt. Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren.

Strak volume
Na een gesprek met Sander Ros van RoosRos Architecten begon het avontuur van verbouwing. Jacco Steen herinnert zich het moment nog goed: “Verschillende partijen waren langs gekomen maar niemand leek echt een goed plan te hebben.”  Toen kwam Sander binnen en hij stelde ons de vraag die alles in gang heeft gezet: “Zijn jullie gehecht aan de keuken?” We waren eigenlijk helemaal niet gehecht aan de keuken, dus dat opende de deur voor een geweldig nieuw plan waarbij alle puzzelstukjes op hun plek vielen en we konden beginnen aan een frisse start. 

Tussenruimte
Sander: “Ik zag het helemaal voor me. Het prachtige historische dijkhuis met daarachter een strak nieuw gebouwvolume. Op de plek van de oude keuken en een aantal nevenruimtes hebben we een langgerekt volume bedacht met een eenduidige vormgeving en detaillering. In doorsnede ‘een huisje’ met deels een vide en deels een verdieping erin. Door het oude huis en het nieuwe volume los van elkaar te plaatsen ontstond een fantastische tussenruimte met veel glas en daglicht.”

Duurzaamheid een vereiste
Isaac Batenburg van Batenburg Bouwadvies deelt inzichten over de transformatie: "De bestaande aanbouwen waren in slechte staat. RoosRos Architecten heeft een conceptontwerp gemaakt om deze te slopen en te vervangen voor één modern volume. Het resultaat was een maatwerkoplossing, die door Batenburg Bouwadvies werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de familie Steen, die perfect paste bij hun wensen. Duurzaamheid stond centraal bij Huibert en Jacco en was daarom voor hen een vereiste.
Zo werden bijvoorbeeld zonnepanelen geïnstalleerd en werd zorgvuldig gekozen voor materialen zoals lokaal geoogst essenhout, duurzaam linoleum en circulaire tegels, afkomstig uit de oude woning. De overstap naar verwarming met een warmtepomp werd gemaakt en in de tuin wordt een regenwaterreservoir aangelegd voor het spoelen van het toilet en wasmachinegebruik. Ook de inrichting met veel elementen van Marktplaats draagt bij aan het duurzame karakter van de woning. “

Hoeksch Hout
De prefab houtskeletbouwconstructie, is bekleed met lokaal hout van Hoeksch Hout, een lokale houtzagerij met een mooi doel. Martijn Trouwborst van Hoeksch Hout: “Bij Hoeksch Hout streven we naar een duurzame aanpak, waarbij lokaal gekapt hout zorgvuldig wordt verwerkt. Voor elke stam die we zagen, planten we minimaal twee bomen terug. Zo dragen we actief bij aan een gezonde, groene Hoeksche Waard en een leefbare omgeving.”

De essen geveldelen, afkomstig van in de Hoeksche Waard gekapte bomen, zijn behandeld met een biologisch verduurzamingsmiddel op basis van lijnolie. Binnen werden de wanden en het dak afgewerkt met populierenmultiplex voor een warme uitstraling. Isaac Batenburg vertelt: “Dit was nog niet eerder toegepast en ook voor de opdrachtgever een avontuur. Daarom hebben we in een vroeg stadium met alle betrokken partijen om tafel gezeten om dit mogelijk te maken.”

Bijzondere trap
De aanbouw staat visueel los van de oude woning, benadrukt door een gang met glazen wanden aan beide zijden. Deze gang, het hart van de woning, biedt toegang tot alle ruimtes en maximaliseert de connectie met de omringende tuin. Zelfs de trap naar de verdieping, gemaakt door een lokale meubelmaker, is een kunstwerk op zich, met opbergladen en verspringende treden voor optimaal gebruik van de ruimte.
Isaac heeft, op basis van het schetsplan van Sander, de nieuwe aanbouw tot in detail doorontworpen bouwkundig uitgewerkt. Daarna heeft hij de vergunningen aangevraagd, een aannemer gezocht en het uitvoeringsproces begeleid. Huibert en Jacco zijn enorm dankbaar dat Sander hen heeft gekoppeld aan Batenburg Bouwadvies voor de uitwerking van het ontwerp. "Dat heb ik wel honderd keer tegen je gezegd," merkt Huibert op, "het is een hele prettige samenwerking!" Ze zijn trots op de diversiteit van het project en met name op de verduurzaming, wat ze echt geweldig vinden. Jacco voegt eraan toe: "Ik ben ook heel trots op het feit dat het nieuwe huis perfect past tussen de oude wilgen en in het landschap. Dat vind ik heel erg gaaf, niet alleen van binnen, maar ook van buitenaf gezien."

Voor de toekomst
De transformatie van de woning van familie Steen is niet alleen een verhaal van renovatie, maar ook van hergebruik en duurzaamheid. Het is een voorbeeld van hoe een oude woning nieuw leven kan worden ingeblazen, met behoud van karakter én met oog voor de toekomst.