hero

De Boomgaardwoning

In een oude perenboomgaard in Nieuw-Beijerland, daterend uit begin 1900, heeft RoosRos Architecten in opdracht van de familie Van Wetten een nieuwe woning ontworpen. Kleinschaligheid, beslotenheid en intimiteit kenmerken de boomgaard naast de orthogonale opzet van de bomenrijen. De opdrachtgever, tevens eigenaar van Ars Virens, wenste zijn persoonlijke visie op landschappelijk wonen op deze plek tot uitdrukking te laten komen. De opdrachtgever heeft het landschapsontwerp van de boomgaard en de tuininrichting van de patio zelf ontworpen.

Een landschap in een landschap
Vanuit deze gedachte is er gekozen voor een ingetogen, éénlaags volume wat zoveel als mogelijk opgaat in zijn omgeving. Het repeterende karakter van het landschap is terug te vinden in de afwisseling tussen de verticale structuur van de zwart houten geveldelen en de strategisch geplaatste gevelopeningen. Architect Nathalie Rabouille: “Zichtlijnen doorkruisen de woning volledig zodat de totale diepte en breedte van het kavel ervaren kan worden, zowel langs als haaks op de bomenrijen, voor een maximale relatie tussen binnen en buiten vanuit elke ruimte”.

Zuiver vierkant
Het woonhuis kenmerkt zich door een zuiver vierkant als plattegrond waarbij het hart van het gebouw bestaat uit een binnentuin. Niet de woning zelf maar een buitenruimte vormt het centrum van het woonhuis. Een verrassend landschap in een landschap en contrasterend met de buitengevel. Een inverse. De binnentuin vormt een beschutte en intieme plek en haalt daglicht tot diep in de woning naar binnen. Het vierkant wordt versterkt door de orthogonale lichtlijn die de rondgang om de binnentuin omarmt. Alle verblijfsruimten zijn aan de buitenring van het woonhuis gelegen.

Rijke geschiedenis van de plek
Twee eikenhouten kasten vormen doorlopende elementen in het interieur en verbinden verschillende ruimten met elkaar. De verfijnde detaillering van de kamerhoge taatsdeuren zorgen dat zij onzichtbaar wegvallen in de wanden.

Een boekenkamer neemt een prominente plaats in tussen de keuken en woonkamer. De wanden, uitgevoerd in met de hand gestampt beton, vormen een letterlijke verbinding tussen binnen en buiten. De gelaagdheid van de wanden maakt een verwijzing naar de rijke geschiedenis van deze unieke plek.

 

Fotografie: Lucas van der Wee