hero

Hof van Maasdam

Als sluitstuk van de wijk Zestienhoven, in het noorden van Rotterdam, wordt de komende jaren de buurt Hof van Maasdam ontwikkelt.

Als sluitstuk van de wijk Zestienhoven, in het noorden van Rotterdam, wordt de komende jaren de buurt Hof van Maasdam ontwikkelt. Samen met De Vries en Verburg, Architectuur Maken en De Urbanisten deden wij mee met de tender voor het eerste bouwblok van deze buurt: een stedelijk blok met een woontoren, voorzieningen, 110 sociale huurappartementen en 22 grondgebonden eengezinswoningen.

 

Ons consortium heeft de tender niet gewonnen; toch delen wij graag onze visie! Daarbij hebben we als team 5 beloftes gedaan:

  1. We maken een stuk gezonde stad waar je elkaar ontmoet.
  2. Klimaatadaptieve en natuurinclusieve ingrepen vormen de basis van ons ontwerp.
  3. De blokken die ontstaan door de parcelering van het bouwblok onderscheiden zich van elkaar maar geven samen als éénheid het blok zijn identiteit.
  4. We bouwen in hout en slaan CO2 op.
  5. Het levendige maaiveld en de voorzieningenplint worden op een aantrekkelijke manier met elkaar verbonden.

We maken een stuk gezonde stad waar je elkaar ontmoet
De binnentuin is een groene verbinding tussen de binnenwereld en het Westerdijkpark. Aan de binnentuin liggen brede woongalerijen waar je ontspant, elkaar ontmoet en de trap pakt in plaats van de lift. Er is volop ruimte voor mens en dier om het groen in de binnentuin te beleven.

Klimaatadaptieve en natuurinclusieve ingrepen vormen de basis van ons ontwerp
Het ontwerp is klimaatadaptief en natuurinclusief doordat de daken, de gevels en de binnentuin worden ingezet voor waterbuffering en -infiltratie, nestmogelijkheden voor vogels, het tegengaan van hittestress en het vergroten van de biodiversiteit door beplanting. De parkeerplaatsen zijn compact geïntegreerd in het ontwerp, hierdoor ontstaat maximaal volle grond in de binnentuin.

De blokken die ontstaan door de parcelering van het bouwblok onderscheiden zich van elkaar maar geven samen als éénheid het blok zijn identiteit
In de binnenhof is deze eenheid voelbaar door de pergola die een overgang tussen activiteitendek en tuin maakt en een woonstraat die als extra brede galerij langs de gevels loopt. De buitengevels zijn statig, geornamenteerd en onderscheidend, maar herkenbaar als geheel door een nauwe samenwerking tussen de architectenbureaus.

We bouwen in hout en slaan CO2 op
Het biobased casco wordt slim in hout gebouwd, met CLT-vloeren en HSB-wanden. Daarnaast voorzien we in de aanpasbaarheid en modulariteit van de oplossing waardoor een toekomstbestendig gebouw wordt gemaakt. Het gebouw is daardoor Paris Proof!

Het levendige maaiveld en de voorzieningenplint worden op een aantrekkelijke manier met elkaar verbonden.
De hoge voorzieningenplint aan het Plein is in architectuurtaal duidelijk onderdeel van het bovenliggende gebouw, maar krijgt door gebruik van architectonische details een extra voorname uitstraling. Achter deze voorzieningenplint zijn een horecafunctie, buurtsupermarkt en Fysio Fit georganiseerd, om recht te doen aan de flexibiliteit in gebruik.

Van de beoordelingscommissie hebben we complimenten gekregen voor onze visie, maar helaas hebben we de tender niet gewonnen. Hoe dan ook hebben we met dit project waardevolle kennis opgedaan van houtbouw en woningbouw die natuurinclusief, sociaal inclusief én klimaatadaptief is.

Wij feliciteren het consortium van VORM met deze mooie opdracht.

Projectteam: Architectuur MAKEN, De Urbanisten, De Vries en Verburg, RoosRos Architecten