hero

KONInshof

Bij RoosRos architecten staan wij voor Respectvol Rentmeesterschap. Dit vullen wij in door gezond en toekomstgericht te ontwerpen, maar ook door het verleden te respecteren in ons werk. Die visie komt goed tot uiting in project KONIngshof in Oud-Beijerland. Deze plek had een rijke geschiedenis, die wij op verschillende manieren geconserveerd, getransformeerd en opnieuw tot leven gewekt hebben.

Drie losse delen
Het gehele project KONIngshof bestaat uit drie delen. Het eerste deel betreft de transformatie van het voormalige hoofdkantoor van schokdemperproducent KONI. Dit karakteristieke kantoorpand uit de jaren ’50 moest behouden blijven vanwege zijn cultuurhistorische belang. KONI was een belangrijke werkgever in de regio en het monumentale gebouw moest daarom met respect voor het verleden een nieuwe functie krijgen voor de toekomst.

Bijzondere transformatie
Henri Zwerus was namens RoosRos de projectarchitect. Hij vertelt: “De opdracht behelsde een transformatie van kantoor naar wonen. Het pand had potentie, maar vereiste wel ingrepen. Zo zweeft de begane grond zo’n 1,5 meter boven het maaiveld, met daaronder een souterrainverdieping met hoge ramen voor daglicht.” Om wonen ook in dat souterrain mogelijk te maken, is het aanpalende maaiveld ‘naar beneden gedrukt’. Zo ontstonden dieper gelegen tuinen, die omzoomd worden met een haag. Uiteindelijk zijn er twintig maisonnettes van twee bouwlagen gerealiseerd. Duurzaam en toekomstgericht, maar met een diepe buiging naar het rijke verleden van de plek en het gebouw.

Oorspronkelijke kleuren
Om het verleden zoveel mogelijk recht te doen, is er architectonisch historisch onderzoek gedaan naar de verschillende aanwezige verflagen. Daaruit zijn de originele kleuren herleid die vervolgens opnieuw zijn aangebracht, zodat het pand er zoveel mogelijk uitziet als toen het in de jaren ’50 werd opgeleverd.

Drie appartementengebouwen
Het tweede deel van het project gaat over de gronden achter het KONI-gebouw. Zwerus vertelt: “Daar zijn een aantal loodsen gesloopt en drie appartementengebouwen verrezen. En met de vormgeving van het KONI-kantoor als inspiratie voor materialisatie en kleur voor ambachtelijk metselwerk en traditionele gevelelementen.”

Schillemansstede 2.0
Het derde deel van het project betreft de Schillemansstede 2.0. De originele Schillemansstede was een kasteelboerderij die vanaf de 17de eeuw aan de rand van het perceel heeft gestaan, omringd door een boomgaard. Het pand was door de eeuwen heen meermaals uitgebouwd en uitgebreid, waarna het in de jaren ‘50 plaats moest maken voor het KONI complex. Het pand is toen zorgvuldig ingemeten, gedemonteerd en herbouwd in het Openluchtmuseum in Arnhem. Henri Zwerus vertelt: “Toen dit deel van het KONI-terrein werd herontwikkeld, hebben wij voorgesteld op die oude plek een nieuwe 2.0-versie van de Schillemansstede te bouwen. Daar kwam groen licht op, waarna we goed hebben nagedacht over welke verschijningsvorm het gebouw moest krijgen en welke materialisatie daarbij passend was. Doordat het gebouw in de loop van de eeuwen zo uitgebreid was, waren er unieke contouren ontstaan die door de herbouw in het Openluchtmuseum perfect bewaard zijn gebleven. We besloten die contouren en maten een-op-een terug te laten komen, op dezelfde plek als het oorspronkelijke gebouw. De oude bomen stonden er gelukkig ook nog, dus het profiel van de Schillemansstede 2.0 is exact hetzelfde als toen het in de jaren ’50 gesloopt werd. De materialisatie en de gevelindeling zijn echter eigentijds. De 2.0-versie is opgeleverd als woning voor een gezin.”

Behouden en terugbrengen
Zwerus en zijn RoosRos-collega’s zijn blij met het resultaat op de KONIngshof. Hij licht toe: “Als architecten bewijzen wij hiermee dat we bouwen voor morgen, maar met respect voor gisteren. Zowel het KONI-kantoor als de Schillemansstede waren iconische en cultuurhistorisch belangrijke objecten en we zijn blij dat we die niet alleen hebben kunnen behouden, maar zelfs in hedendaagse vorm hebben kunnen terugbrengen voor de komende generaties.”

Lees hier meer over het project!

Fotografie: Lucas van der Wee