Spuifront Oud-Beijerland
Hoe geef je een nieuwe wijk in een historisch dorp genoeg uit het verleden mee om nog herkenbaar te zijn als Beijerlands? Maar hoe zorg je tegelijkertijd dat de nieuwe wijk modern en toekomstgericht is? Met die vragen werd RoosRos geconfronteerd bij het ontwerpen van project Spuifront, een nieuw waterfront aan de rivier het Spui tegen het centrum van Oud-Beijerland.
Coördinerend architect RoosRos architecten formuleerde de antwoorden, die vervolgens samen met Lagado Architects en Architectuur MAKEN werden uitgewerkt.
Spuifront
Architect Elmer Pietersma vertelt: “Als je een dergelijke opdracht krijgt wil je recht doen aan het unieke stadsgezicht van Oud-Beijerland, een dorp met een aantal herkenbare architectonische stijlelementen. We zijn daarom begonnen door al die unieke elementen uit de historische architectuur in kaart te brengen. Typisch Beijerlandse elementen zijn onder andere de specifieke dakrandbeëindigingen, sierlijsten rond de ramen en bordessen voor de huizen. Op basis daarvan hebben wij een moderne interpretatie gemaakt. Die hebben we vervolgens uitgewerkt in een toolbox waarmee wij en de andere twee betrokken architectenbureaus een de slag zijn gegaan.”
Variatie binnen kaders
Eerst werd het complete project onderverdeeld in gebouwtypes. Om binnen de ontwerpkaders toch zoveel mogelijk variatie te realiseren, zijn de opdrachten tussen de bureaus vervolgens zo verdeeld dat een architect nooit twee gebouwtypes naast elkaar zou ontwerpen. Pietersma vertelt: “We hebben ervoor gezorgd dat alle gebouwen als een familie voelen, terwijl ze toch allerlei eigen en unieke kenmerken hebben. We wilden dat iedere bewoner zijn eigen pand duidelijk kan herkennen en waarderen.” De belangrijkste elementen die zorgden voor onderscheid binnen de ontwerpkaders waren het daklandschap en verschillende bouwhoogtes en gevelbeëidigingen in combinatie met zo’n tien verschillende soorten baksteen en gevarieerde detaillering.
Kleuren en lijnen
Binnen het project vormen de twee RoosRos-gebouwen aan de buitenzijde van het project de statige ‘boekensteunen’, andere RoosRos-gevels zijn een moderne interpretatie van historische Oud-Beijerlandse gevels die een ingetogen basis vormen voor het project.
Lagado plaatste daar eigentijdse en bijzondere gebouwen tussenin, met een hint naar het verleden van de locatie. Met het uitgesproken blauw, groen en oranje van hun ontwerpen laten zij de historische kleuren van de locatie terugkeren. Architectuur MAKEN heeft specifiek gewerkt met verschillende lijnenspellen in de gevels, waarbij ze rekening houden met waterstand, dijkgrens, NAP, etc. Die verwijzingen naar de raakpunten van land en water zijn overal terug te vinden in de gevelarchitectuur van deze donker gekleurde panden.
Mooi resultaat
Inmiddels is de projectwebsite online en start de verkoop over enkele maanden. Als coördinerend architect is Elmer Pietersma vooral trots op hoe alles samen is gekomen. Hij vertelt: “De samenwerking met de andere bureaus, hoe we de technische uitdagingen buitendijks hebben opgelost, hoe we binnen de beperkte ruimte toch zo’n divers gevelbeeld hebben ontworpen dat wat ons betreft een passende moderne aanvulling is op de haven van Oud-Beijerland. Ik ben heel blij met het eindresultaat en ik weet dat mijn collega’s bij RoosRos, Lagado en Architectuur MAKEN er net zo over denken.”
Opdrachtgever: AM
Aannemer: BAM Wonen
Stedenbouwkundig kader: West8
Architectenteam: Architectuur MAKEN, Lagado architects, RoosRos architecten o.l.v. RoosRos architecten.