Zadkine Technikon Rotterdam
RoosRos Architecten ontwierp in een Engineer en Build project de renovatie van het Technikon gebouw in Rotterdam voor het Zadkine College (30.000 m2). Hands-on praktijkonderwijs in een monumentaal pand, die combinatie levert een bruisend, toekomstgericht onderwijsgebouw op.
“Voor onze studenten hebben we een pand gecreëerd waarbij op de begane grond een soort mini-winkelcentrum tot leven is gekomen. Een schoonheidssalon, kapsalons, diverse restaurants, receptiebalie en een winkeltje zijn er allemaal te vinden. Op de bovenliggende verdiepingen zijn de theorielokalen van de diverse opleidingen.” (www.zadkine.nl)
De beroepsbazaar in de centrale hal etaleert alle facetten van het praktijkonderwijs. De volledige plint van het gebouw heeft een beroepsgerichte uitstraling met de ‘look and feel’ van de echte wereld. Zo etaleert Zadkine haar werk letterlijk aan de omgeving. Het hart van de school vormt een echte ontmoetingsplaats met de winkels, de kantine en diverse leer-, werk- en ontspanhoeken. Het ontwerp nodigt uit tot bedrijvigheid, ondernemerschap en bereidt studenten optimaal voor op de toekomst.
Bouwkundige flexibiliteit
De gevels, kolomstructuur en vloeren van het Technikon zijn oorspronkelijk in het werk gestort beton. De strakke maatvoering en een overzichtelijk stramien geven het pand zijn tijdloze uitstraling en potentie voor een flexibele- aanpasbare opzet. De gevelindeling was leidend in de uniforme vloerindeling. De kolommenrij, de dragende constructie, bevindt zich in de gangen. De wanden van de lokalen zijn daardoor flexibel te plaatsen en te verwijderen. Uitgelegd op het stramien van de gevel, kan de inhoud van het pand aangepast worden, zonder dat de uitstraling van de gevel daarbij wijzigt.
Functionele flexibiliteit
Het bouw- en ontwerpproces voor Zadkine is in twee fasen uitgevoerd. We zijn gestart met de dragende structuur. In de volgende fase is de indeling in overleg met de gebruikers specifiek gemaakt. De betonstructuur werd weer helemaal zichtbaar. De oorspronkelijke drager van het pand is nu een echte blikvanger. Met dit plan wint het gebouw aan transparantie, licht en de beleving van ruimtelijkheid.
De opzet bestaat uit een logisch grid met een stramien van twee, vier, acht en zestien meter. Daarbinnen kan een pakket aan programmaonderdelen ingevuld worden. We ontwikkelden modulaire theorielokalen, praktijkruimtes, docentenkamers, open leercentra, kantoren en spreekkamers. Opleidingen kregen de mogelijkheid de verdieping naar wens flexibel in te delen. Ook de praktijklokalen op de onderste verdiepingen zijn binnen het casco gerealiseerd. Op de plek van het vliegtuig kan in de toekomst ook een bloemenwinkel komen. Zo werkt het nieuwe onderwijsgebouw voor Zadkine als een ‘plug en play’ gebouw. De combinatie van de generieke basis en de specifieke inrichting, faciliteert een grote diversiteit aan onderwijsconcepten en onderwijsvormen en voelt toch aan als een maatpak.
Installatietechnische flexibiliteit
De installaties voor het Technikongebouw zijn decentraal aangelegd. Binnen het grid is er iedere zestien meter een individuele installatieruimte. Qua plattegrond slim gepositioneerd nabij de sanitaire ruimtes. Toekomstige vervanging of aanpassing van de installatietechniek kan zodoende per vloerveld uitgevoerd worden. De leiding tracés bevinden zich allemaal in het ganggebied. Dat heeft als voordeel dat ze zeer goed bereikbaar zijn en dat er per stramien op aangesloten kan worden. Zo winnen de lokalen aan ruimte en blijven flexibel indeelbaar. De gangen vormen de functionele ruggengraat van het gebouw.