Bolidt Experience Center Hendrik-Ido-Ambacht
Langs de oever van de Noord in Hendrik-Ido-Ambacht groeit de bedrijfscampus van Bolidt, fabrikant van gietvloeren en kunststoftoepassingen. Onlangs is hier het Bolidt Innovation Center toegevoegd, waarvan architectuur, interieur en het belevingsconcept in nauwe samenwerking tussen Lüchinger Architects en Kossmann.dejong tot stand zijn gekomen. RoosRos architecten is verantwoordelijk voor de technische uitwerking.
Bolidt Campus
Bolidt is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren, verkopen en aanbrengen van thermohardende kunststoffen, waaronder vloeren, scheepsdekken en slijtlagen. De expertise brengt Bolidt over de hele wereld. In het oog springende projecten zijn onder meer de designvloer van het King Abdulaziz Center for World Culture in Saoedi-Arabiëen en de vloeren van grootste fietsenstalling ter wereld onder Hoog Catharijne. Maar ook: het brugdek van Rheinbrücke Maxau in Duitsland en de vloeren van het vernieuwde Erasmuc MC. Het is slechts een greep uit de vele honderden projecten die Bolidt in de loop der jaren heeft uitgevoerd. De Bolidt kunststoffen worden ontwikkeld en geproduceerd in Hendrik Ido Ambacht en van daaruit gaan de applicateurs de hele wereld over om de kunststoftoepassingen aan te brengen. Wat in 1964 begon als een 2-mans bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met 470 medewerkers.
Verbonden door water
Vele bezoekers zullen aankomen via het water, waar de onderdompeling in de wereld van Bolidt begint. De reis over de Maas vanuit Rotterdam naar de campus biedt een blik op een aantal grote projecten van Bolidt en is bovendien bezaaid met iconische bouwwerken als Hotel New York, de Erasmusbrug en de molens van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Tegelijkertijd krijgt de buitenlandse bezoeker een goede indruk van de typisch Hollandse maakindustrie aan het water.
Innovatie en ‘chemistry’ als leidmotief
Na aankomst is er geen twijfel over het middelpunt van de campus: het Bolidt Innovation Center. En dat is geen toeval, want innovatie is de kern van Bolidt. Het Bolidt Innovation Center is een soort living lab. Hier draait alles om chemistry; bedrijfsonderdelen, klanten, ondernemingen, disciplines, en grondstoffen gaan een reactie met elkaar aan en zo ontstaat telkens iets nieuws.
“Sinds de oprichting van Bolidt, zijn wij telkens bezig met vernieuwing,” zegt Rientz Willem Bol, CEO bij Bolidt “If you don’t think about the future, you cannot have one. Deze gedachte was 55 jaar geleden één van de belangrijkste motivaties om Bolidt op te richten, namelijk de dag van morgen invullen met innovatieve toepassingen in kunststof die voorheen niet bestonden. Nog altijd leeft deze gedachte voort. Bij Bolidt werken wij elke dag, met 470 toegewijde medewerkers, aan het invullen van de toekomst met kunststof als hoofdingrediënt. In het Bolidt Innovation Center richten wij ons straks nadrukkelijker op open source innovatie en samenwerking. Alleen door samen te dromen, te denken, te werken en te laten ervaren wat er allemaal mogelijk is met kunststof, komen we tot innovatie die de wereld kan veroveren. Dat is wat we hier willen bereiken, samen met alle partners.”
Ervaar de chemistry
Er is veel energie gestoken in het creëren van aanleidingen voor een goed gesprek. Het gebouw barst van de momenten en plekken waar de bezoeker onderdeel wordt van de chemistry: in de labs kun je je eigen monsters laten samenstellen of onder leiding van specialisten in de Bolidroom eigenhandig experimenteren. Zo ervaart de bezoeker aan den lijve wat er allemaal mogelijk is met de kennis en materialen van Bolidt. Daarnaast wordt ook voelbaar hoe de verschillende disciplines in elkaar grijpen en elkaar versterken – ook chemistry!- om steeds te blijven vernieuwen en met passende oplossingen te komen voor de segmenten waarin Bolidt actief is.
Architectonisch ontwerp: Luchinger Architects & Kossmann de Jong
Technisch ontwerp: RoosRos Architecten
Fotografie: Jeroen Musch & De Vries en Verburg